4. dubna 2011 • 10:00

Záhrobská musela do šestnácti tátovi vykat!

Autor: Petr Žaloudek, Václav Suchan
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla jeho prostředkem na plnění snu, tak jak to často u ambiciózních rodičů bývá. Když Petr Záhrobský (59) před šestadvaceti lety vlastnoručně porodil Šárku, usmyslel si, že z ní vychová lyžařku světové extratřídy. Ač byl vysmívaným trenérem-samoukem, uspěl.



Blesk.cz

Jenže téměř vojenský režim, který zvolil, dospívající dceru začal ničit. Tátovis musela dlouho vykat, začalo jí vadit i to, že se údajně více věnoval jiným ženám než její mamince. I proto se ním před dvěma lety rozešla. Otec ji však pronásleduje dál..

Celý příběh začíná 11. února 1985 v Krkonoších na Benecku. Těhotná Jiřina Záhrobská vyráží na běžky a otec Petr mezitím dezinfikuje chalupu. Porod probíhá večer a za hodinu je Šárka na světě.

„Já nerodil bez zkušeností: na právech jsem měl kriminalistiku a během praxe jsem dvakrát asistoval u porodu,“ vysvětluje později. Proč se vyhýbá porodnici? Nebyl spokojen s péčí při narození syna Petra. Z obou dětí chce mít úspěšné sportovce, a tak volí, čemu se budou věnovat.

Rozhoduje se mezi běžeckým a alpským lyžováním – přednost nakonec pro menší konkurenci dostávají sjezdovky. Šárka se na ně poprvé staví , když je jí rok a devět měsíců. Máma ji pouští na svahu vedle chalupy, otec o kus níže chytá. První závod jede v pěti letech.

Cesta nahoru
Petr Záhrobský nikdy závodně nelyžoval. Trenérské metody načítá z knížek, sleduje jiné kouče nebo se inspiruje u Helmuta Girardelliho, který vycepoval svého syna tak, že Marc pětkrát celkově vyhrál Světový pohár.

Počátky Šárky Záhrobské.Foto Archív Šárky Záhrobské


První velký úspěch Šárky přichází v patnácti letech, kdy vítězí na neoficiálním žákovském MS. O dva roky později si připisuje první start ve Světovém poháru, který končí hned senzací – ve vyřazovacím slalomu v Sestriere dojíždí pátá. Od té chvíle začíná pravidelně ve slalomu bodovat.

Tati, vy jste tak přísný
Už tehdy Záhrobská připouští, že se s otcem často hádá. Přesto dodává: „Táta je super. Tvrdej a přísnej.“ Přitom někteří novináři vzpomínají na to, jak mu Šárka v šestnácti letech musela vykat.

Rodinná firma je ale úspěšná a mnoho lidí ze svazu jí nemůže přijít na jméno. Vztahy přiostřují i spory o fi nance a osobní sponzory. Všechny pochybovače však umlčuje MS 2005 v italské Santa Catarině, kde Šárka získává senzační bronz.

Osud jménem Strach
Před sezonou 2006/07 dochází k zásadnímu okamžiku. Realizační tým posiluje kondiční trenér Antonín Strach, který je v současnosti partnerem lyžařky.

Podle informací Blesku však románek s ženatým mužem začal už před jeho příchodem a Šárka si jeho angažování vydupala. Změna v osobním životě působí blahodárně. Záhrobská si postupně připisuje první »bednu« v SP, titul mistryně světa ve slalomu, první vítězství ve svěťáku a v únoru 2009 kompletuje sbírku ze světových šampionátů stříbrem ve Val d’Isere.

Trenér Strach a jeho svěřenkyně Záhrobská
Trenér Strach a jeho svěřenkyně Záhrobská

I proto následný srpnový rozhovor pro Českou televizi způsobuje obrovský šok. Šárka oznamuje, že ji už dále nebude trénovat otec, který se chce věnovat pouze jejímu bratrovi. Vše nasvědčuje pokojnému rozchodu.

Rodinná válka
Jenže zdání klame. První náznaky se objeví před loňskou olympiádou, která nakonec problémy potvrdí. Za ukončením spolupráce jsou velké osobní spory.

„Šárce mimo jiné vadilo, že její otec věnoval více pozornosti jiným ženám, a ne její mamce,“ řekl Blesku zdroj z lyžařského zákulisí.

Šárce se kromě bronzu z Vancouveru příliš nedaří, což Záhrobský břitce komentuje a z nezdarů viní Stracha a nového kouče Šťastného. Jenže otcova iniciativa nekončí u komentářů v médiích.

Jak Blesk informoval, policie vyšetřovala fyzické napadení Jiřiny Záhrobské, která se s manželem rozvádí, a k soudu se dostaly i neoprávněné výběry z účtů. Navíc lyžařka čelí anonymním výhrůžkám. Jak tenhle příběh skončí? Toť otázka...

Vstoupit do diskuse
17
Články odjinud


Články odjinud