9. ledna 2013 • 00:00

Liberec bude v lednu hlavním městem světového klasického lyžování navzdory nepříznivému počasí

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liberec a jeho lyžařské areály na Ještědu a ve Vesci se stanou v lednu centrem světového klasického lyžování. O víkendu 12. a 13. ledna se právě ve Vesci koná Skisprint Liberec 2013, dva závody světového poháru v běhu na lyžích, první po Tour de ski.

 



Světový pohár v běhu na lyžích se do Vesce vrací po dvou letech podruhé v historii. Opět se ukáží nejlepší světoví sprinteři, tentokrát se pojede sobotní individuální závod klasickou technikou (start ve 12.30 hodin) a nedělní týmový sprint (12.15) volně. Půjde o body i o prémie a ukázat by se měli nejlepší světoví závodníci.

Foto SPORT INVEST Marketing, a.s.

Hvězdou číslo jedna bude norská trojnásobná olympijská vítězka a osminásobná mistryně světa Marit Björgenová. Před vánoci měla potíže se srdeční arytmií a proto nemohla odjet bojovat o vítězství v Tour de ski, o to víc si bude chtít spravit náladu tady v Liberci. Těšit se můžeme i na další zvučná jména Maiken Cristensen Falla z Norska, Teodor Peterson a Emil Jönsson ze Švédska, Nikita Krjukov nebo Alexej Peťuchov z Ruska a mnozí další.

Foto SPORT INVEST Marketing, a.s.

České naděje by měli naplnit především Dušan Kožíšek, Aleš Razým, Martin Jakš nebo Eva Vrabcová-Nývltová. Ti všichni už dokázali zajet úspěšné výsledky ve sprintu na světových kolbištích. V letošním ročníku světového poháru bodovali Jakš na Tour de ski a Kožíšek v Kanadě.

Foto SPORT INVEST Marketing, a.s.

První a jediné světové body v kariéře zde získala před dvěma lety Karolína Grohová, která usiluje o nominaci na mistrovství světa do Val di Fiemme. „Spokojený bych byl, kdybych dosáhl do desítky, může se to podařit,“ přeje si odvážně Jan Bartoň, který vyhrál poslední sprint Českého poháru na Horních Mísečkách.

Foto SPORT INVEST Marketing, a.s.

Pořadatelé museli v posledních dnech svést tuhý souboj s nepřízní počasí. „Sníh jsme začali připravovat ještě před svátky s prvními mrazy. Pak však přišla drtící obleva, deště a teplo. Naše zásoby se výrazně ztenčily. Před dvěma lety nás také postihla obleva, ale teď je to horší. Připravili jsme se na nejhorší varianty, závod určitě uděláme,“ burcuje Oto Linhart, výkonný ředitel organizačního výboru. Jeho tým vyrobil přes 50 000 m3 umělého sněhu přímo ve Vesci. Neuvažuje se o žádném transportu přírodního sněhu z jiných horských oblastí. Od pondělní noci by mělo podle předpovědi počasí mrznout, do konce týdne se čeká i mírné sněžení.

Foto SPORT INVEST Marketing, a.s.


Posílená doprava a spolupráce s Jizerskou 50

Tak jako předloni i bude během této velké sportovní události město Liberec spolupracovat s dopravním podnikem, aby byla zajištěna opatření k usnadnění dopravy k areálu a zpět. V exponovaných časech se počítá s posílením některých linek, které zastávkou Vesec – U Střediska projíždějí. Dále bude v těsné blízkosti MHD zastávky Vesec - U Střediska k dispozici kyvadlová doprava, která diváky pohodlně a zdarma dopraví na parkoviště u hřbitova a po skončení závodu zpět na linky MHD. Pro diváky, kteří na akci přijedou autem, bude připraveno parkoviště (kapacita cca 220 osobních automobilů).

Foto SPORT INVEST Marketing, a.s.

Kyvadlová doprava bude připravena také pro fanoušky, kteří ještě před Ski Sprintem zamíří na Jizerskou padesátku. „ Doprava bude navazovat na shuttle z Bedřichova, a to ze zastávky Liberec Poliklinika a diváky dopraví zdarma až na parkoviště u hřbitova. Navíc ti, kteří se prokáží číslem ze sobotního nebo nedělního závodu, dostanou slevu třicet procent na vstupenku,“ uvedl Oto Linhart.

Pro nejmladší fanoušky by měl být připraven dětský koutek Snowkidz, jehož atrakce budou pochopitelně přizpůsobeny aktuálnímu počasí. Diváci se mohou také těšit tradičně na historické lyžníky.  Oba závody bude vysílat Česká televize i Eurosport.

Více informací na www.czech-ski.com nebo www.skisprint.cz

 

 

Články odjinud


Články odjinud