13. února 2013 • 10:56

Českým sjezdařům fandí i Rakušané. Za své si je vzali v obci Tauplitz

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RAKOUSKA | Netradiční skupinu fanoušků měli čeští sjezdaři při úterní týmové soutěži na mistrovství světa ve Schladmingu. Organizátoři šampionátu se totiž dohodli s městy a vesnicemi v okolí, že budou fandit jedné z reprezentací. Tu českou si vybrala obec Tauplitz, jež obvykle bývá útočištěm pro lyžaře – klasiky. Ti do vesnice s tisícovkou obyvatel jezdí za běžeckými tréninky či na mamutí můstek.



„Na Rakušanech je cítit, jako jsou nadšení a pyšní na to, že tady mistrovství světa mají. Alpské lyžování je pro ně sport číslo jedna. Všechno mají vyladěné do detailů. Fandí předně Rakušanům, ale mají to hezky rozdělené, že každá vesnice fandí nějaké zemi,“ libovala si trojnásobná medailistka z mistrovství světa Šárka Záhrobská.

Se svým minitýmem přebývá při šampionátu v Rohrmoosu kus nad závodními sjezdovkami. Místní fandí Norům, najdete tu spoustu vlajek a dokonce i maličkou vikingskou loď. Ale i česká šampionka je tu díky svému trenérovi a servismanovi skoro jako doma.

Zbytek reprezentace je v hotelu na druhé straně údolí. Ale ani Záhrobská tu nechyběla na úterním večerním setkání s týmem a jeho rakouskými fanoušky z Tauplitz. Dorazila zhruba desítka členů lyžařského oddílu. „Jsem pyšný, že vás tu vidím,“ říkal starosta Peter Schweiger.

Rakoušané přichystali českému týmu vřelé přivítání po soutěži družstev
Video se připravuje ...

Vedle fanouškovské podpory nabídl českému týmu možnost využívat tauplitzské sjezdovky pro trénink slalomu a obřího slalomu. Připomněl dlouholetou společnou historii obou zemí v rakousko-uherské monarchii. „Alpy bychom měli blizoučko, ale zase by se asi nikdo z nás nedostal do rakouské mančaftu. Takže jsme docela rádi, že to je tak, jak to je,“ říkal s úsměvem šéf alpského úseku svazu lyžařů Aleš Krýzl.

Češi pak dostali od svých rakouských příznivců dárkový koš, perníčky a také pálenku. Na oplátku věnovali pro Tauplitz startovní číslo z týmové soutěže s podpisy. „V tom budu spát,“ říkal se smíchem starosta Peter Schweiger, jenž dostal autogram také od Šárky Záhrobské, která týmovou soutěž vynechala. Lyžařka přinesla navíc pořádný štos kartiček s popisem na fotografii, již vytvořil Bryan Adams.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud