15. února 2013 • 13:51

Bankova smůla pokračuje. Z MS jede domů kvůli zraněnému koleni

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Pro sjezdaře Ondřeje Banka skončilo mistrovství světa. Při čtvrtečním tréninku na obří slalom si poranil koleno. Místo pátečního závodu na šampionátu ve Schladmingu tak absolvoval vyšetření v místní nemocnici u lékařů znalých lyžařských zranění. Ti mu důrazně doporučili, aby zapomněl i na nedělní slalom. „Nemám slov. Ale jsem rád, že tam není nic vážného,“ uvedl nejlepší český sjezdař posledních let.



Ráno ani nešel na prohlídku trati pro obří slalom, v němž měl původně startovat, koleno měl oteklé, kulhal. A tak absolvoval rentgen a magnetickou rezonanci. Vyšetření neprokázala poškození vazů nebo kloubu, koleno je jen silně naražené. Lékaři dali Bankovi berle, aby si ulevoval při chůzi. Má na týden předepsaný klid, a tak se vydal domů.

„Rozhodně nechci riskovat, pořád platí, že olympiáda je pro nás hlavní cíl,“ uvedl Bank, jenž se zranil ve čtvrtečním tréninku. Záznam jeho pádu najdete na videu. „Ujela mi spodní lyže a spadl jsem docela nepříjemně, trochu jsem si hnul s kolenem. Je to bolestivé,“ popisoval Bank.

Místo boje na sjezdovce bude trávit čas při vyšetření v nemocnici. Pokud půjde jen o naražení, měl by závodit v nedělním slalomu. V případě větších problémů vynechá i ten.

„Rozhodně nechci riskovat, pořád platí, že olympiáda je pro nás hlavní cíl,“ uvedl nejlepší český sjezdař posledních let, jenž se zranil ve čtvrtečním tréninku. Záznam jeho pádu najdete na videu. „Ujela mi spodní lyže a spadl jsem docela nepříjemně, trochu jsem si hnul s kolenem. Je to bolestivé,“ popisoval Bank.

Do vzduchu letěl zrovna v jízdě, při níž byl rychlejší i než Nor Aksel Lund Svindal. Těšilo ho, že konečně našel správné lyže pro závod. Jenže u těch při pádu zničil hranu, a tak jsou stejně nepoužitelné.

Právě novým lyžím, jež jsou po úpravě pravidel před touto sezonou hůře ovladatelné, přikládá svoje poslední zranění, které následuje po zlomené čelisti a vykloubeném rameni.

„Člověk zakrojí lyži, je v tom největším tlaku a když v něm chce něco udělat, tak mu ujede spodní lyže úplně nečekaně. A pak se dějí strašně divný věci. Buď těm lyžím nevěříte a nejedete tak, jak máte, anebo jim věříte, ale v každém druhém oblouku ujede vnější lyže, což se nikdy nedělo. Je to dost nepříjemné.“

VIDEO: Bank si po pádu v tréninku poranil koleno

 Bank není zdaleka sám, kdo nové lyže kritizuje. Paradoxně například Ted Ligety na nich jezdí ještě lépe než v minulosti, na druhé straně se ale množí zranění. Američanka Lindsey Vonnová či Nor Kjetil Jansrud si na mistrovství světa pochroumali kolena.

„Maxovi Franzovi si na ranním tréninku před sjezdem stalo to samé, co mně. Lyže nejsou tak dobře ovladatelné a občas udělají něco, co vy nečekáte. Je to náraz na kolena,“ říká Bank.

„Přišlo to po té změně. Dřív ujela vnitřní lyže a člověk upadl jen na bok a nějak věděl, kdežto tady je v největším náklonu, ujede mu vnější lyže, on se buď zasekne o tu vnitřní a tam se lámou kolena, anebo ho to nějak otočí jako mně.“

Ví, že cesty zpět se změnou pravidel není. „Ale bude to lepší a lepší, věci se vychytají. Jenže tohle je prvním rok, zkouší se to,“ dodává Bank, jenž není jediným „lazarem“ v českém týmu.

Martin Vráblík, patnáctý ze superkombinace, si sice včera vybojoval v kvalifikaci místo pro závod obřího slalomu, ale odjíždí domů, má horečky. „Sice jsem druhé kolo sjel, ale vůbec si nepamatuju jak. Poslední brány jsem to vůbec nedával. Bolí mě celé tělo, motá se mi hlava,“ líčil.

Startovat měl původně i Kryštof Krýzl, jenže ten si v Kitzbühelu pochroumal kotník a obří slalom tak vynechal. V pátek dopoledne absolvoval testovací slalomový trénink a do nedělního závodu na mistrovství světa by měl nastoupit.

„Je to dobrý. Bude to boj, ale zvládneme. Na rovinkách je kotník v podstatě v pohodě, na prudším to začínám cítit. Ale není to nic hrozného.“ Zraněný kotník jen ledoval. „Cítil jsem, že noha je svrchu utlumená, ale vaz vevnitř jsem vnímal. Ledování nestačí.“

Podle trenéra Petra Lajkeba už pravou nohu nebude Krýzl dráždit dalším tréninkem. „Půjdeme rovnou do hlavního závodu. Nohu zaledujeme, zatejpujeme. Jestli Kryštof dostane injekci nebo prášek, to rozhodne doktor. Technicky se mi moc líbil.“

Tři ostré jízdy absolvoval v tréninku také Filip Trejbal, jehož trápí kolena. „Ale budu připravený.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud