19. února 2013 • 17:16

Lyžař Koukal o vítězství na MS po deseti letech: Změnilo mi to život

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzační triumf na mistrovství světa ve Val di Fiemme před deseti lety měl zásadní vliv na další kariéru běžce na lyžích Martina Koukala. Ve středu v italském údolí začíná další šampionát. Koukal ho tentokrát bude sledovat ze Spojených států, kde ho o víkendu čeká závod American Birkebeiner.



„Změnilo mi to život. Myslím, že to pomohlo nám všem. Zjistili jsme, že Norové a ostatní nejsou neporazitelní. Že se dá závodit i s těmi hvězdami,“ vzpomíná Martin Koukal na svoje vítězství v závodě na 50 kilometrů bruslením v roce 2003.

„Celá ta sezona byl první krok. Lukáš Bauer tehdy jako první Čech vyhrál svěťák. Byla to přelomová sezona, kdy jsme se my, čeští kluci, nepočítám Katku Neumannovou, dostali do pozic, kdy jsme bojovali o bedny. Začala úspěšná éra mužského lyžování,“ vzpomíná Koukal.

Tehdy čtyřiadvacetiletý závodník byl paradoxně považován spíš za sprintera, o čemž na šampionátu ve Val di Fiemme přesvědčil pátým místem.

Jeho start na padesátce nebyl vůbec jistý. Nakonec se po poradě se svým osobním trenérem Skogem rozhodl startovat.

„Já jsem moc neuvažoval, že bych neběžel. Byly to spíš takové spekulace. Mě i lákalo po těch úspěších si to tam zajet bez nějakého tlaku,“ vzpomíná Koukal.

Závod se na rozdíl od současnosti běžel intervalovým startem. Koukal se po klidnějším začátku začal posouvat dopředu. V kritické chvíli mu pomohlo, že se na trati potkal s Italem Valbusou. V cíli měl nakonec patnáctisekundový náskok před Švédem Södergrenem.

„Švédové z týmu mi hodně říkají, že jsem poslední opravdový vítěz. Ve Skandinávii se fanouškům hromadné starty nelíbí,“ říká Koukal.

Ve středu ve Val di Fiemme začíná další mistrovství světa, ale Koukal je tentokrát daleko. Z reprezentace je už druhou sezonu pryč a věnuje se maratonským závodům v rakouském profesionálním týmu iXmind Racing. O víkendu ho čeká závod American Birkebeiner.

„Rád bych se na šampionát díval, ale nevím, jestli to budou v Americe přenášet,“ říká Koukal.

Rozhovor s Martinem Koukalem čtěte ve středečním vydání deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud