2. ledna 2014 • 17:24

Tour de Ski: Bauer se rozhodl odstoupit, chce trénovat na OH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích Lukáš Bauer odstoupil z Tour de Ski. Tři etapy před koncem figuroval na 39. místě a ztrácel dvě minuty a 18 sekund na vedoucího Nora Martina Johnsruda Sundbyho. V seriálu nepokračují ani další čeští reprezentanti Dušan Kožíšek, Ondřej Horyna a Karolína Grohová.



"Není to dobře rozjetý závod," uvedl Bauer v tiskové zprávě lyžařského svazu. "Není to ono a je to vidět i z výsledků, jak v prologu, tak ve sprintech. To asi vidí každý," konstatoval po čtvrté etapě vítěz Tour de Ski z let 2008 a 2010. S týmem se ještě přesunul do italského Toblachu, kde se jede v pátek další etapa, ale během volného dne se s reprezentačním koučem Miroslavem Petráskem dohodl na tom, že odstoupí.

V prologu v německém Oberhofu skončil Bauer šedesátý, v následujícím sprintu volnou technikou 94. a žádné velké zlepšení nepřišlo ani po přesunu do švýcarského Lenzerheide. Tam obsadil 82. příčku v dalším volném sprintu a 26. místo na klasické patnáctce s hromadným startem.

Bauer o předčasném konci na Tour uvažoval hned od začátku. Dokonce už v přípravě avizoval, že v sezoně s vrcholem na olympijských hrách v Soči to je velmi pravděpodobný krok. "Nejdůležitější je kvalitně se připravit na olympiádu," zopakoval.

Zvažoval různé varianty, ale nakonec se rozhodl jet domů. "Výkon v Lenzerheide nebyl tak špatný, ale další závody by asi nebyly o moc lepší," mínil Petrásek. "Je pravděpodobné, že po odstoupení z Tour, odpočinku a pár dnech tréninku to půjde nahoru. Měl by si chvíli odpočinout, tak čtyři dny, a pak začít s přípravou na olympiádu opět v Itálii, kde jsou ideální sněhové podmínky," uvedl trenér.

Každopádně podle Radiožurnálu padá avizovaná účast Bauera na Jizerské padesátce, kterou navíc ohrožují špatné sněhové podmínky.

Jeho rozhodnutí také dnes uspíšila skutečnost, že jeden distanční závod se změnil v jeho neoblíbený sprint kvůli nedostatku sněhu v Oberhofu. "Celý plán mých dalších závodů se asi změní, uvidím podle přípravy," uvedl Bauer. V plánu má ale jet klasickou patnáctku, svůj hlavní závod pro Soči, v polských Jakuszycích za dva týdny. Ted pokud závod nebude kvůli nedostatku sněhu zrušen.

"Doufal jsem, že Tour bude lepší, ale stejně jsem se necítil zrovna v pohodě. Ze závodu se neodchází snadno, ale rozhodnutí jsem udělal sám. Vyhodnotil jsem, že šance je mizivá," řekl Radiožurnálu. Nechce nic podcenit. Několikadenní odpočinek hodlá strávit bez lyží. "Pak začnu s pořádnou přípravu na olympiádu," prohlásil. Jeho hlavní závod se pojede 14. února.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud