9. února 2016 • 19:50

Ledecká zaskočila i experty. Není čas přejít na lyže? ptají se

Autor: ija, ija, rb, rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výjimečný talent, píle a neuvěřitelné odhodlání. A kolečka, co do sebe perfektně zapadla. I tak hodnotí až neuvěřitelný sjezdařský úspěch světové šampionky ve snowboardingu Ester Ledecké (20) současní i bývalí lyžaři. Málokdo už pochybuje o tom, že si může splnit sen a startovat na olympiádě ve dvou sportech. A sílí hlasy, že lyžím by měla dát přednost.



Jiné sjezdařky o body do Světového poháru marně usilují celá léta, a dvacetiletá vnučka hokejisty Jana Klapáče si přijde a na velmi těžké pistě v Garmisch-Partenkirchenu zaboduje rovnou dvakrát, ve sjezdu i Super G.

„Super výsledky, prostě machrovina,“ ocenil Bohumír Zeman, první Čech, který stál na stupních vítězů v závodě Světového poháru. „Rozhodně jsem nečekal, že by mohla zajet tak dobře už v prvním závodě. Připadá mi to, jako kdyby závodník v rallye přesedl do formule 1 a dojel na bodech,“ dodal muž, který triumfoval i ve slavné kombinaci na Hahnenkammu.

„Má obrovský talent, píli a odhodlání dát do toho všechno. Je schopná trénovat čtyřfázově. A ne proto, že by to po ní někdo chtěl. Ona prostě nedovede bez pohybu být,“ soudí bývalá slalomářka Eva Kurfürstová. „Ester je šikovná, trénuje pomalu víc než my všechny dohromady,“ všimla si na společném soustředění před sezonou i reprezentační kolegyně Martina Dubovská. 

Ester Ledecká po své jízdě v superobřím slalomu v Ga-Pa
Ester Ledecká po své jízdě v superobřím slalomu v Ga-Pa

Super zabejčená

„Je to hustý, překvapila mě,“ diví se reprezentant Kryštof Krýzl. „Je super zabejčená a má výbornou fyzickou konstituci, takovou postavu mívají vyzrálé sjezdařky. Taky má díky úspěchům ve snowboardingu sebevědomí. Líbilo se mi, jak do toho šla v Super G naplno.“

Krýzlovi se velmi zamlouvá představa, že by Ledecká startovala na příštích ZOH ve dvou sportech. „Ale po olympiádě by se podle mě měla naplno věnovat lyžím. Má super cit pro oblouk, zřejmě díky tomu, že na snowboardu jezdí po hraně. Když byla někde na trati díra, v pohodě to ustála, zatímco jiné závodnice měly problémy,“ všiml si.

Má zprávy „z první ruky“ od bývalého lyžařského trenéra Ledecké Svatopluka Kováře, s nímž teď sám spolupracuje. „Sváťa ji do lyžování hodně tlačil. Říká, že v ní viděl úžasný potenciál a že chtěl, aby spíš lyžovala, než jezdila na snowboardu.“ Krýzlův otec Aleš, šéf alpských disciplín v rámci Svazu lyžařů České republiky, tvrdí, že on překvapený nebyl. „Čekal jsem to. Věděl jsem, že je dobrá. Odmala jsem ji vídal ve Špindlu, dělala obojí a naplno, jak jen to šlo.“ I on věří, že Ledecká se teď bude lyžařskému Světovému poháru věnovat víc.

Roli hrají i peníze

„Ve snowboardingu jí to jde, takže v tom samozřejmě hrají roli i peníze. Ale teď se i v lyžování zvedly prize money do třicítky, a to taky nahrává tomu, aby víc lyžovala. A navíc právě zjistila, že na to má,“ vypočítává důvody „pro“ Krýzl. „Pro nás je teď důležité, aby jela na mistrovství světa juniorů, může tam zajet velmi hezké výsledky. Bude to ovšem znamenat dost šílené přelety. Šampionát je v Soči a před ním i po něm má závody ve snowboardu, kde jí jde o celkové vítězství ve Světovém poháru,“ přiblížil.

Hlavně to nepřehnat

O tom, že Ledecká má šanci startovat na olympiádě v Koreji ve snowboardingu i sjezdovém lyžování, už pochybuje málokdo. K tomu, aby mohla oba sporty úspěšně kombinovat, paradoxně napomohla jedna nepříjemnost. Paralelní slalom snowboardistů, v němž je Ledecká mistryní světa, z programu olympiády loni vypadl.

Experti se ale shodují, že dál už by to nemuselo jít tak snadno. Zejména proto, že kombinovat lyže a snowboard je časově velmi náročné. „Ester je mimořádná, výjimečný talent. Na snowboardu už uspěla, ale když bude chtít pokračovat i v lyžování směrem k vrcholu, možná to bude obojí těžko stíhat,“ přemítá Zeman. „To je jediné, z čeho mám takovou soukromou obavu. Aby to nějak nepřehnala. Ten záběr v obou disciplínách je obrovský, zejména sjezdy jsou opravdu vyčerpávající. Takže jen aby to zvládla ve zdraví,“ říká Aleš Krýzl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud