12. ledna 2018 • 16:24

Dorostenka porazila dospělé: Havlíčková vyhrála mistrovství republiky

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedmnáctiletá běžkyně na lyžích Barbora Havlíčková posílila své naděje na olympijskou nominaci. Závodnice, které v tréninku pomáhá i bývalá olympijská šampionka Kateřina Neumannová, v Novém Městě na Moravě překvapivě vyhrála závod na 10 kilometrů bruslením.



Havlíčková sice věkem spadá ještě do dorostenecké kategorie, na mistrovství republiky jí však byl umožněn start mezi juniorkami i dospělými. Z české špičky na startu scházely jen Petra Nováková s Kateřinou Berouškovou, které dostaly volno po Tour de Ski.

Všechny ostatní Havlíčková porazila. Druhá byla o 21,5 sekundy sprinterská specialistka Sandra Schützová, za třetí Polkou Galewiczovou skončily na dalších místech bývalá biatlonistka Klára Moravcová a další mladá závodnice Kateřina Janatová.

„Dnešní distance se mi jela velmi dobře, i když byla trať hodně náročná hlavně kvůli sněhovým podmínkám. Myslím, že se mi v průběhu závodu podařilo dobře rozvrhnout síly. Na trati jsem nechala všechno,“ uvedla Havlíčková.

„I když je běžecké lyžování individuálním sportem, týmovost je zde také důležitá, což se mi dnes potvrdilo. Měla jsem perfektní lyže, na trati mě všichni povzbuzovali a za to jsem moc vděčná.“

Havlíčková je považovaná za největší talent českého běžeckého lyžování. Od této sezony její přípravu vede Stanislav Frühauf, bývalý kouč olympijské šampionky Kateřiny Neumannové, která se rovněž na jejím tréninku podílí.

Už vloni startovala jako teprve šestnáctiletá na mistrovství světa dospělých v Lahti ve štafetě. V sezoně zatím závodila v juniorských závodech, minulý víkend vyhrála OPA Cup ve švýcarské Campře. Jejím hlavním cílem zimy je mistrovství světa juniorek v Gomsu na přelomu ledna a února. Na mistrovství republiky však může ještě zasáhnout i do olympijské nominace, která se uzavírá v neděli.

„Já budu respektovat názor trenérů,“ uvedl sportovní ředitel běžeckého úseku Lukáš Sacher před startem šampionátu. „Pokud předvede výkon, který je nad ostatními a bude tam jasně lepší, tak já s tím nemám problém. Trenéři musí třetí i čtvrtou závodnici volit i směrem ke štafetě, jestli potřebují bruslařku, klasičku. Většina závodnic je mladých, budou rozhodovat výsledky.“

Olympijskou nominaci mají z českého týmu zatím jistou jen Martin Jakš a Petra Nováková. Vedení úseku doufá, že na olympiádu pojedou v obou kategoriích čtyři závodníci. Mezi ženami má vysoké  šance i Kateřina Beroušková. O ostatní místa se vede boj právě na domácím šampionátu v Novém Městě na Moravě.

„Každý by se asi někdy chtěl podívat na olympiádu. Nějakým způsobem se na to neupínám, bylo by hezké, kdyby se to povedlo,“ uvedla Havlíčková.

Závod mužů na 15 kilometrů volnou technikou vyhrál Adam Fellner o 4,2 sekundy před Jonášem Běšťákem. V sobotu se bude v Novém Městě na Moravě bojovat o tituly ve sprintu volnou technikou a v neděli program zakončí závody klasicky na 10 a 15 kilometrů.

Mistrovství ČR v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě:

Muži - 15 km volně: 1. Fellner (Fenix Jeseník) 36:38,2, 2. Bešťák (Dukla Liberec) -4,2, 3. Bury (Pol.) -28,2, 4. Kožíšek (Dukla Liberec) -34,4, 5. Kalivoda (Fischer Ski klub Šumava Vimperk) -38,6, 6. Gräf (Dukla Liberec) -45,3.

Ženy - 10 km volně: 1. Havlíčková (Dukla Liberec) 30:00,7, 2. Galewiczová (Pol.) a Schützová (Ski Jilemnice) obě -21,5, 4. Moravcová (Ski Klub Jablonec) -56,9, 5. Janatová -1:24,0, 6. Staňková (obě Dukla Liberec) -1:52,4.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud