Martin Hašek
11. ledna 2018 • 20:32

Velký talent, stejný trenér. Jsi nová Neumannová, slyší často Havlíčková

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že by se konečně našla nová Kateřina Neumannová? Sedmnáctiletá běžkyně na lyžích Barbora Havlíčková podobná srovnání musí poslouchat. Kromě talentu a chuti k dřině ji s legendární olympijskou vítězkou spojuje také jméno šumavského trenérského barda Stanislava Frühaufa. O víkendu může na mistrovství republiky zabojovat o start na olympiádě v Pchjongčchangu.



Kateřina Neumannová ten pohled Stanislava Frühaufa dobře zná. Mladá blondýnka Barbora Havlíčková se jeho síle teprve učí. „Za tu dobu, co spolupracujeme, jsem si jen jednou troufla před ním říct, že už nemůžu. On se na mě podíval, asi tak půlvteřinu se na mě koukal… Já jsem měla skoro slzy na krajíčku. A on říkal: Ale můžeš, tak pokračuj…“ popisuje Havlíčková výchovu muže, který stál za kariérou běžkařské královny Kateřiny.

„A měl pravdu,“ uznává Havlíčková zpětně. „Mohla jsem a pokračovala jsem. To se mi líbí. Trenér by měl být tvrdý. Mně se líbí, že pan Frühauf nedá člověku prostor dělat, že ho něco bolí. Když už to fakt bolí a člověk nemůže, stojí nad vámi a řve, ať pokračujete. Člověk nemá na výběr.“

Frühauf vodí Havlíčkovou na bolavé tréninky vedoucí k šumavskému poutnímu místu U Matesa, kde před lety formoval Kateřinu Neumannovou. Spolu s manželkou Petrou, která je také trenérkou, ji z gruntu učí klasickou techniku a nechává ji poznat, že své hranice musí v tréninku překonávat, a ne se jimi nechat zastavit. O srovnávání s Neumannovou ale zatím kouč nerad slyší. Jeho závodnice si musí ještě slávu zasloužit.

Tahle dívka je sice o hlavu menší než její věhlasná předchůdkyně, budoucnost ale může mít podobně zářivou jako své dlouhé vlasy. Před dvěma lety odjela na mládežnickou olympiádu v Lillehammeru v patnácti jako nejmladší ze startovních listin. Vloni přijela v šestnácti letech na juniorské MS v Soldier Hollow a ve výsledcích se rok jejího narození 2000 zvláštně vyjímal mezi čísly o dva a tři roky starších soupeřek.

„Lidi řeknou: Když se ti to nepovede, jsi mladší. Ale to tak člověk nemůže brát. Když už si na start stoupne, závodí se sobě rovnými. Byla to moje volba,“ hlásí Havlíčková.

Své kulaté datum narození nakonec posunula na deváté místo v bruslařské pětce a třinácté ve skiatlonu. A i když minulou sezonu rozjížděla ztěžka po přechozené mononukleóze, v jejím závěru se ocitla v pohádkovém světě na seniorském mistrovství světa v Lahti, kde si zazávodila ve štafetě.

„Když se na to teď koukám, nemůžu tomu věřit,“ usmívá se Havlíčková. „Bylo to strašně hektické a rychlé. Byla jsem na Českém poháru v Jablonci, neděle odpoledne po závodě. A reprezentační trenér Radim Duda volal, že bych ráno měla odletět do Lahti. Ale že ještě není jisté, jestli bude místo v letadle. Že možná vyjedeme na letiště a třeba se v půlce vrátíme a poletíme až další den…“

V téhle zimě se podobný příběh může opakovat. Havlíčková je sice mimo seniorskou reprezentaci, minulý víkend se jí ale dařilo na juniorském OPA Cupu ve švýcarské Campře, kde vyhrála skiatlon. A následující víkend se na mistrovství republiky v Novém Městě na Moravě může poprat o olympijskou nominaci.

„Neznám sportovce, který by řekl: Ne, na olympiádu nechci. I já patřím mezi ně, ráda bych se někdy na olympiádu podívala,“ říká Havlíčková opatrně.

Stejně jako Kateřinu Neumannovou trénuje Barboru Havlíčkovou Stanislav Frühauf
Stejně jako Kateřinu Neumannovou trénuje Barboru Havlíčkovou Stanislav Frühauf

Vyhlášená kritéria pro účast na ZOH v Pchjongčchangu zatím z českého týmu splnili jen Petra Nováková a Martin Jakš. Vedení týmu počítá pro obě kategorie se čtyřmi závodníky. O tři další místa se bude bojovat na Vysočině. A šanci má i Havlíčková, kterou pro šampionát trenérská rada postaršila, aby mohla závodit ve vyšší kategorii.

„Pokud předvede výkon, který je nad ostatními a bude tam jasně lepší, já s tím nemám problém. Bude to záležet jenom na výsledcích, které tam předvedou, a na návrhu šéftrenéra a reprezentačního trenéra,“ vysvětluje sportovní ředitel úseku Lukáš Sacher. „Hlavní cíl Báry je mistrovství světa juniorů, tam od ní očekáváme super výsledek. Jestli olympiáda, bude to nadstavba.“

Havlíčková se připravuje především na juniorský světový šampionát ve švýcarském Gomsu na přelomu ledna a února. V tu chvíli už bude o jejích korejských vyhlídkách jasno.

„Pro mě je priorita juniorské mistrovství světa, ke kterému se směřuje veškerá příprava. Jak to bude dál, to se uvidí,“ přemítá Havlíčková. „Není to nemožné, na druhou stranu to určitě není něco jistého. Bude záležet, jak se mi o víkendu povedou závody v Novém Městě, i jak rozhodne šéftrenér reprezentace. Moje výsledky v závodech byly poměrně slušné, stabilní, neměla jsem tam žádný výbuch. Uvidíme, jestli k tomu někdo přihlédne.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud