27. listopadu 2018 • 11:40

Dojemný růžový vzkaz! Lyžaři vzdali hold kamarádce bojující s rakovinou

Autor: ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Pchjongčchangu vybojovala olympijské zlato v běhu na lyžích, pak s kariérou skončila. O dva měsíce později se Kikkan Randallová dozvěděla, že onemocněla rakovinou prsu. Její statečný boj se zákeřnou chorobou na dálku podporují lyžařští kolegové, při závodech Světového poháru ve finské Ruce si na kombinézy připnuli růžové stužky, symbol boje proti rakovině. Pro Randallovou dvojí symbol. Američanka byla při závodech známá tím, že si barvila vlasy právě narůžovo.



Dodaleka zářící růžové vlasy byly poznávacím znamením Kikkan Randallové odjakživa, měla je i v únoru v Pchjongčchangu, když spolu s Jessikou Digginskovou vystoupila na nejvyšší stupínek, kam si přišly pro olympijské zlato za týmový sprint.

To ještě nevěděla, že brzy přijde nejen o vlasy, ale i o zdraví a jistou budoucnost.

Na Den matek, v květnu 2018, si olympijská vítězka našla v prsu bouličku. Lékaři potvrdili, že se jedná o rakovinu. „Prošla jsem si lavinou emocí. Nejdřív vůbec nevěříte. Ne, to nemůže být pravda, říkáte si. Já ne! Já to nemám!“ popisovala pětatřicetiletá Randallová v létě pro USA Today. „Pak jsem pochopila, že s tím nic neudělám, jen se musím léčit.“

Americká lyžařka Kikkan Randallová sdílela na sociálních sítích svůj boj s rakovinou.
Americká lyžařka Kikkan Randallová sdílela na sociálních sítích svůj boj s rakovinou.

Obarvené vlasy, které se staly jejím poznávacím znamením, si nechala hned po první sérii chemoterapie oholit. „Růžová pro mě vždycky byla symbolem energie a ženské síly. Způsobem, jak můžu říct, že jsem holka. A umím být silná,“ prozradila. Růžová se ale v posledních letech stala také symbolem šíření povědomí o rakovině prsu. „Ta barva byla součástí mého života. A bylo velkou ironií, že pro mě dostala docela nový význam,“ dodala lyžařka, která během léčby často používala růžovou paruku.

Matka dvouletého syna Brecka má dnes za sebou šest chemoterapií a operaci a po celou dobu lehce trénuje. „Prognóza je dobrá, můžu se vrátit do normálního života,“ vzkázala Randallová a připomněla, jak jí od prvních chvil pomáhala podpora fanoušků. „Zahltili moje sociální sítě, psali, ať bojuju,“ zavzpomínala.

Během víkendových závodů v Ruce pocítila i podporu bývalých kolegů ze Světového poháru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud