24. září 2008 • 13:33

Problémy s odvážením sněhu pokračují

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory snížila o 800.000 korun pokutu pro firmu APB Plzeň, kterou si najali na navážení sněhu z Jizerských hor pořadatelé letošních Světových pohárů v klasickém lyžování v Liberci.



První pokuta pro APB byla 1,8 milionu korun, nyní klesla na milion. Správa naopak zvýšila za podobné provinění pokutu pro Stavby silnic a železnic - z 240.000 na 300.000 korun. ČTK to dnes řekl důvěryhodný zdroj, který si nepřál zveřejnit své jméno.

"Nové pokuty jsme udělili minulý týden. Rozhodnutí ale ještě není pravomocné, a tak nesmíme uvést žádné další podrobnosti," konstatoval vedoucí správy chráněné oblasti Jiří Hušek.

Při nakládání sněhu z louky v osadě Jizerka pomáhala i rolba Jizerské obecně prospěšné společnosti. Společnost dostala pokutu 100.000 a uhradila ji.

"Rolba Jizerské o.p.s. přihrnovala na louce v Jizerce sníh k nakladačům. Oceňujeme ale, že později jako jediná z firem upravila z vlastní iniciativy poškozený terén a uvedla ho do přijatelného stavu," prohlásil Hušek.

Firmy se mohou proti změněným pokutám odvolat k ministerstvu životního prostředí. Když se na něj obrátily, poté co obdržely první pokuty, ministerstvo případ s APB Plzeň vrátilo správě chráněné oblasti k novému projednání. Rozhodnutí o pokutě pro odštěpný závod Staveb silnic a železnic v Liberci ministerstvo zrušilo a řízení zastavilo.

Správa chráněné oblasti měla řízení vést proti a.s. Stavby silnic a železnic v Praze, což při novém řízení udělala. "Stavby silnic a železnic odvážely sníh z chráněného území v Hraběticích a z okolí silnice Smědava - Souš," uvedl Hušek.

Nakladač firmy APB vjel před únorovými závody v Liberci do druhé zóny chráněné oblasti na louce v osadě Jizerka a bral tam sníh z velké plochy. Rypadlem ho vyhrnoval až na zem. Na louce zachytila nakladač mimo jiné média. Firmě APB hrozila pokuta až dva miliony korun.

K problému s odvážením sněhu z Jizerky se vyjádřil již 13. února mluvčí Světových pohárů Zdeněk Soudný. "Jestli tam nakladač skutečně byl, je to vina řidiče. Najaté firmy jsme upozornili, kam se svou technikou v Jizerských horách smějí a kam ne," řekl tehdy ČTK Soudný.

Louky na Jizerce leží ve druhé nejpřísněji chráněné zóně chráněné krajinné oblasti a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000. Ekologové ze správy chráněné oblasti informovali již 7. února představitele organizačního výboru Světových pohárů, že odvážení sněhu z luk na Jizerce je protiprávní.

Na tratích ve Vesci roztál před únorovými závody téměř všechen sníh a těžká nákladní auta ho tam začala dopravovat necelý týden před prvním závodem. Světové poháry se nakonec uskutečnily v omezené podobě. Sloužily jako zkouška pro mistrovství světa v klasickém lyžování 2009.

Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová získala za navážení sněhu z Jizerských hor do Liberce nominaci do soutěže Dětí Země Ropák roku.

Články odjinud


Články odjinud