25. února 2009 • 15:44

Kraus: Třetí titul v řadě je velká výzva

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skikrosař Tomáš Kraus ve čtvrtek odletí do Japonska na světový šampionát akrobatických lyžařů s cílem vybojovat třetí titul mistra světa za sebou. Formu prý má, což potvrdil vítězstvím v předminulém závodě SP v norském Vossu.



Jen se trochu obává Japonců, kteří na domácí půdě neprohrávají.

"Cítím se teď ve skvělé formě a ani zranění mě netrápí," uvedl Kraus na dnešní tiskové konferenci po příletu ze Švédska. "To vítězství ve Vossu mě nakoplo. Navíc třetí titul v řadě je velká výzva," dodal.

Čtyřiatřicetiletý lyžař má za sebou velmi náročný program. Minulý čtvrtek vyhrál závod ve Vossu a v úterý ve švédském Branäsu byl pátý. "I tam jsem mohl vyhrát, forma na to byla. Jen se opět potvrdilo, že se mi letos moc nedaří semifinále. Přitom malé finále pak jedu zase výborně," uvedl Kraus, který v sedmi letošních závodech třikrát přes semifinále neprošel. "Je to ale spíš náhoda, než že by tam byl nějaký problém. Snad to bylo naposledy," dodal.

Podle něj jde i o důsledek větší vyrovnanosti startovního pole. "Teď se může vypadnout i v prvním kole. Třeba ve Vossu byl průběžně druhý ve svěťáku se mnou v prvním kole a hned šel ven," poukázal na vyřazení Kanaďana Christophera Delboska.

"Taky se do toho může promítnout fakt, že mívám špatnou sezonu a pak hned dobrou. Jestli je tahle špatná, tak je to skvělý," řekl s myšlenkami na olympijské hry ve Vancouveru, kde příští rok bude mít skikros premiéru.

Tomáš Kraus Tomáš KrausFoto ČTK


Vítězstvím ve Vossu si Kraus pojistil vedení ve Světovém poháru, kde má náskok 95 bodů. "Zatím to moc neřeším. Může přijít zranění, výpadek či diskvalifikace a náskok je pryč. Ještě se bude rozdávat 300 bodů," shrnul své šance na již čtvrté celkové vítězství ve Světovém poháru.

Přestože má v posledních týdnech napilno, do japonského Inawašira se těší. "Vždycky tam bylo hodně fanoušků. Byl jsem tam před dvěma roky a závodilo se mi tam hodně dobře," vzpomínal Kraus. Za největší soupeře v boji o titul označil domácí Japonce. "Doma chtějí vždycky vyhrávat. Dosud se tam jely tři závody a vždy vyhrál někdo z nich. Jednou to byl dokonce Japonec, který do té doby nebyl ani v nejlepší třicítce."

Šance dává především osmnáctému v pořadí Světového poháru Hiroomimu Takizawovi. "Už s námi nejel na poslední závod, raději se doma připravoval. Může si tak otestovat trať a lyže," uvedl Kraus, který však i podle mínění ostatních závodníků zůstává největším favoritem. "Jeden Švéd mi říkal, že se všichni mohou snažit, ale pak prý přijedu já a titul si stejně vezmu. Tak uvidíme," žertoval.

Před čtvrtečním odletem si ještě trochu užije rodinu. "S malinkýma přestávkami jsem byl na cestách měsíc a půl. Teď jsem přiletěl a za 16 hodin zas odlítám, tak chci být chvilku s manželkou a dcerou. A na poště mám nějakou zásilku, tak si musím najít chvilku i na to," potvrdil, že je před šampionátem v dobré náladě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud