3. února 2012 • 21:30

Starosta nabádá papaláše: Při olympiádě jezděte metrem!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Necelý půlrok před začátkem olympijských her se Londýn děsí dopravního kolapsu. Starosta města Boris Johnson proto přišel s neobvyklým řešením. Zvažuje, že pruhy, určené pro olympijskou dopravu, otevře veřejnosti a funkcionářům radí: Jeďte metrem!



„Vyzývám všechny členy Mezinárodního olympijského výboru, aby udělali správnou věc: využijte Jubilee Line. Bude se vám to líbit,“ prohlásil londýnský starosta Boris Johnson při představení webu s informacemi o olympijském dopravním systému.

Londýn patří k nejrušnějším městům světa. Žije v něm přibližně 14 milionů obyvatel a doprava bývá pravidelně přecpaná.

V Londýně v roce 1863 vznikl nejstarší úsek metra mezi stanicemi Bishops Road a Farringdon Street. Jízda podzemkou dodnes ve městě patří mezi tradiční způsoby dopravy.

I když na rozdíl od pražského metra se občas do vlaku neprocpete a musíte čekat na další.

Londýn kvůli olympiádě investoval do vylepšení svého dopravního systému 6,5 miliard liber (asi 200 miliard korun).

Během Her se počet denních cest, který v současnosti dosahuje 25 milionů, podle odhadů zvedne až o další tři miliony. Do města přijede 14 000 sportovců, 7 000 funkcionářů, 20 000 novinářů a 11 milionů fanoušků.

Především pro olympioniky je hladký průjezd městem klíčový. Proto Mezinárodní olympijský výbor ve svých podmínkách trvá na speciálních olympijských pruzích.„Pro sportovce to bude požehnání,“ řekl šéf organizačního výboru Sebastian Coe.

V Londýně se ale proti tomuto plánu zvedl odpor místních rezidentů a podnikatelů. Proto teď Johnson uvažuje o tom, že V.I.P. pruhy částečně otevře pro veřejnost.

Během olympiády jeďte metrem. Anebo na kole, jako by nabádal Johnson
Během olympiády jeďte metrem. Anebo na kole, jako by nabádal Johnson

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud