14. února 2012 • 12:13

Blok skokana na lyžích Jandy: Stále kazí druhá kola

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrál Turné čtyř můstků i Světový pohár, skokan na lyžích Jakub Janda ale i ve svých třiatřiceti letech potkává nečekané problémy. V letošní sezoně už díky dobrým skokům v prvním kole párkrát útočil na vysoká umístění, šanci ale nikdy naplno nevyužil a většinou se výsledky propadl dolů.



Kdo předvedl nejhorší skok druhého kola v posledním závodě Světového poháru v Německém Willingenu? Byl to Jakub Janda.

Zkušený šampion doletěl oproti prvnímu kolu o 19 metrů méně a místo aby z dvacáté příčky útočil na první patnáctku, propadl se na celkové 29. místo.

„Už je to několikátý závod. Něco je tam špatně,“ povzdechl si Janda. „Kazím to tam. První kolo jakž takž vyjde, druhé kolo pak totálně zkazím. Samozřejmě na tom pracuju. Teď jsem si tam sám vytvořil blok. Nepovedených druhých kol už bylo víc.“

Janda by paradoxně neměl mít příliš důvodů ke stresu. Vloni na jaře už chtěl končit kariéru. Pak se ale nečekaně dohodl s manažerem Martinem Müllerem, k jehož klientům patří i běžkař Lukáš Bauer.

S novými podmínkami se rozhodl pokračovat a měl by si tak užívat nečekané prodloužení závodnického věku.

Janda v sezoně už několikrát dokázal, že mu předpoklady bojovat o vysoká umístění nechybí. V celkovém pořadí Turné čtyř můstku skončil na velmi solidním dvanáctém místě. A během posledního měsíce se v půlce závodu několikrát dostal do nadějné pozice. Druhé skoky mu ale ani jednou nevyšly.

Jandova bilance posledních závodů? V Zakopaném po prvním kole čtrnáctý, nakonec osmadvacátý. V Sapporu nejdřív osmý, pak devatenáctý. V Predazzu dvanáctý v prvním kole, ale pak pád na 28. místo.

Mininálně v Sapporu, kde měl koncem ledna závod rozjetý vůbec nejlépe, Janda doplatil na měnící se podmínky. Slovinec Miran Tepeš, který pouští závodníky do stopy, ho tehdy nechal dlouho ztuhnout na lavičce, ale nakonec mu překvapivě dal zelenou.

„Druhý skok jsem podělal. Tepeš mě pustil, když jsem si myslel, že mě z lavičky sundá dolů. Když tam takhle dlouhou čekáte, ztvrdnete, koncentrace šla jinam,“ litoval Janda. „Furt čekám na desítku, která byla už hrozně blízko. Věřím, že když se to jednou zlomí, budu moct zase bojovat o něco výš.“

Pokud zvládne úterní kvalifikaci, další šanci bude mít Jakub Janda už ve středu v německém Klingenthalu, kousek za českými hranicemi.

„Chybí k tomu málo. Dneska je náš sport víc o štěstí, než býval. Nájezdové rychlosti jsou opravdu pomalé. Desetina větru zezadu, nebo zepředu hraje velkou roli,“ říká Janda.

„Byl bych rád, kdyby se to povedlo už v Klingenthalu. Mým cílem je samozřejmě bodovat v závodech, což se mi letos taky párkrát nepovedlo. Musí se sejít dobrý skok i podmínky. Pak se dá udělat výsledek. Teď se ale musím zaměřit na to druhé kolo, jestli se do něj dostanu.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud