7. ledna 2018 • 17:19

Bobové pády v Altenbergu, jako v mlze na dálnici! Vyklopili se Švýcaři i Kanaďané

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NĚMECKA | Bobové závody Světového poháru v Altenbergu doprovázel velký počet pádů. Ze strojů padaly už v sobotu členky ženských dvojbobů a drsné scény zažili i Švýcaři a Kanaďané, kteří se vyklopili v dnešním královském závodě čtyřbobů.



Kanadský pilot Nick Poloniato vzal svou přilbu a zmáčknul ji jako gumovou hračku.„Měl ji na boku úplně prasklou, takže to musela být dobrá pecka. Ostatní kluci měli sedřená ramena, to asi bolelo,“ popisoval český pilot Dominik Dvořák. „Není to úplně pravidelné, ale tady se to stává. Tady je Altenberg…“

V jedné z nejnáročnějších bobových tratí se strmými zatáčkami se borci cítí jako prádlo v pračce. O víkendu ale několik z nich z bubnu vypadlo.

Už v sobotu se v dráze povalovaly dvojboby Jamajčanek či Američanek po pádech v tréninku. A v závodě karambol potkal domácí favoritky Stephanii Schneiderovou a Franzisku Bertelsovou, nedávné evropské šampionky. „Jsou v pořádku. Sthephanie v Altenbergu minulou sezonu netrénovala, takže tady měla za sebou jen pár letošních tréninků,“ vysvětloval německý trenér Gerd Leopold.

Dobrodružství pokračovalo v nedělních závodech čtyřbobů. V první jízdě stovky metrů drhli svými přilbami o led Švýcaři vedení zkušeným pilotem Ricem Peterem. Ve finálové jízdě se pak převrátil kanadský stroj Nicka Poloniata.

„Dneska hodně velká mlha,“ vysvětluje Dvořák. „Mlha hodně padá na plexi, není nic vidět. Člověk pak má vidění dost rozmazané. V těch sto dvaceti je to docela naprd. Jako byste jel sto dvacet po dálnici a nestíraly vám stěrače. Je to dost náročné. V první jízdě jsem taky měl docela na mále. Na výjezdu z „kreisu“, zatáčky o třista šedesát stupňů, to bylo docela rozhoupaný. A třináct, čtrnáct jsme projeli pade na pade…“

Posádka čtyřbobu Jakub Nosek, Jan Šindelář, Jaroslav Kopřiva, Dominik Dvořák na trati
Posádka čtyřbobu Jakub Nosek, Jan Šindelář, Jaroslav Kopřiva, Dominik Dvořák na trati

Pro český tým ale skončil závod úspěšně. Čtyřbob Jana Vrby skončil šestnáctý a bob Dominika Dvořáka, jehož tým ještě stále bojuje o olympijskou nominaci, byl sedmnáctý. Dvořák byl spokojený, přestože se v druhém kole o dvě příčky propadl.

„Po první jízdě jsem se bál, že se nedostaneme do dvacítky. Posledních šest, sedm bobů dráha zpomalila, takže startovní číslo 1 se opravdu vyplatilo,“ líčil Dvořák. „Pro mě je to nejlepší výsledek ve čtyřbobu ve Světovém poháru, takže super.“

Bobová olympijská kvalifikace vstupuje do posledního týdne. Z českého týmu mají jistotu čtyřbob Jana Vrby a dvojbob Dominika Dvořáka. Šanci mají ještě Dvořák na čtyřbobu a Vrba na dvojbobu. Příští víkend čekají Vrbu závody SP ve Svatém Mořici, Dvořák pojede o důležité body v Evropském poháru ve Winterbergu.

„Hlavně uvidíme, jak příští týden pojedou Číňani, které musíme přeskočit v bodování. Čtrnáctého je uzávěrka, pak se rozhodne. Do té doby budu dělat max, uvidíme, jak to dopadne,“ říká Dvořák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud