12. prosince 2009 • 22:47

Erbanová se znovu zlepšila, Sáblíková osmá

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na Světovém poháru v Salt Lake City osmé místo na trati 1500 metrů v druhém nejlepším času kariéry 1:55,20 minuty.



Ve sprintu na 500 metrů přepsala národní historické tabulky Karolína Erbanová, která se jako první Češka dostala na této distanci pod 39 sekund, což by jí mělo stačit k přímému postupu na olympijské hry do Vancouveru.

Vítězka pátečního závodu na 3000 m Sáblíková dnes vylepšila na poloviční trati svůj nejlepší letošní čas, byla rychlejší o 24 setin než před týdnem v Calgary. Právě na rychlé kanadské dráze zajela před dvěma a půl lety svůj dosud platný český rekord 1:54,55.

Dvaadvacetiletá Sáblíková, která v evropské části SP skončila na patnáctistovce dvakrát na stupních vítězů, si díky dnešnímu osmému místu udržela čtvrtou pozici v celkovém hodnocení seriálu. Na nejrychlejší Christine Nesbittovou z Kanady ztratila 2,44 sekundy. Druhá skončila krajanka vítězky Kristina Grovesová, třetí byla domácí Jennifer Rodriguezová.

Poslední dvacáté místo v elitní divizi A obsadila za čas 1:57,91 sedmnáctiletá Erbanová. Juniorská členka NowiS týmu ale několik hodin předtím překonala o 23 setin sekundy svůj dva týdny starý český rekord z Calgary a zajela čas 38,90. Ve slabší divizi B za něj obsadila patnácté místo.

Bývalá hokejistka startovala na pětistovce v Salt Lake City i v pátek, kdy zajela čas 39,26. Trenér Petr Novák se poté rozhodl, že ji přihlásí i do dnešního závodu, přestože původně počítal s nasazením Sáblíkové.

"Karolína si v pátek zajela osobák na stovku a doufám, že se dosaženým časem dostane mezi šest náhradnic pro Vancouver. V sobotu zkusí zajet pod 39 vteřin a kvalifikovat se přímo," řekl Novák ČTK už po pátečním programu.

Když se to Erbanové skutečně podařilo, prohlásil, že ještě viděl v jejím výkonu rezervy. "Na pětistovce záleží na každém kroku a v určitém momentu jeden Kája netrefila úplně přesně, takže to vzápětí napravovala. Myslím ale, že už by to mohlo stačit ke startovnímu číslu pro Vancouver i ve sprintu. Nebo aspoň na post náhradnice. I to by bylo cenné," uvedl Novák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud