Jiří Fejgl
28. prosince 2009 • 18:00

Zkrachovalci roku: Z naší Katky je paní dluhu

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
26
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z národní hrdinky v pochybnou existenci – a to za pár měsíců. Nepříjemný přerod zvládla Kateřina Neumannová, slavná lyžařka let minulých a neúspěšná (lehce ovladatelná) manažerka roku posledního.



Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci totiž skončilo pod jejím vedením, k němuž se dostala jako slepá k houslím, mamutím dluhem 81,3 milionů korun.

„Byla miláčkem národa, ale tohle jí hodně ubralo dřívější pověsti. Je mi to líto,“ řekla serveru tyden.cz ministryně školství Miroslava Kopicová, v jejíž pravomoci je rozkrytí problémů kolem šampionátu.

Seriál hrdinové i zkrachovalci roku 2009:
1. hrdina: Orientační běžec zachránil život, ale přišel o zlato »
1. zkrachovalec: Trenér Rada, paranoia na lavičce »
2. hrdina: Ve jménu otce. Vyhraje Kreuziger Tour? »

Politici přitom dříve stáli na straně olympijské vítězky z Turína. Například Mirek Topolánek (právě za jeho vládnutí – a díky politickým čachrům – Neumannová vystřídala na postu šéfa organizačního výboru Romana Kumpošta) se se všemi, kdo zpochybňoval tento krok, chtěl prát.

„Pokud někdo bude chtít tomuto šampionátu škodit, bude se potýkat se mnou,“ pohrozil.

Po skončení akce – a poté, co vyšly najevo obří problémy – však docela otočil: „Odpovědnost za dluhy má Neumannová.“

Co způsobilo také potíže?
Hlavně: Lyžařka vůbec neměla mistrovství šéfovat, vždyť byla bez manažerských zkušeností. Ač to sama milionkrát odmítla, rozhodoval za ni její přítel Josef Jindra, majitel společnosti Kentaura.

Důkaz? Na billboardech zvoucích na mistrovství se neobjevila největší česká hvězda Lukáš Bauer, protože nepatří do Jindrovy stáje. Místo něj lákali na závody Martin Koukal s Jakubem Jandou.

Dalším propadákem byl tragický odhad návštěvnosti – a tím pomatený předpoklad zisku. „To ovlivnila především negativní mediální kampaň,“ pronesla nesmyslně Neumannová.

Kateřina Neumannová a Tomáš Verner představili oblečení pro zimní olympiádu
Kateřina Neumannová a Tomáš Verner představili oblečení pro zimní olympiádu

Už ale nepromluvila například o předražených vstupenkách. „Ceny lístků jsou neúměrné místním poměrům. Těch diváků je vzhledem k tomu na tribunách až moc,“ hodnotil ironicky sdruženář Pavel Churavý.

Jednání organizačního výboru proto teď zkoumá nejvyšší kontrolní úřad – stát totiž dotoval podnik přibližně 250 miliony korun. Věřitelé podali na Neumannovou a spol. čtrnáct žalob.

To je smutný konec lyžařské legendy…

Zítra čtěte – 3. hrdina: Tenista Štěpánek

Vstoupit do diskuse
26
Články odjinud


Články odjinud