František Prachař
10. října 2011 • 07:47

Nejdrsnější česká dvojčata se na trati nemění a ženy si nepůjčují

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

První patří coby vicemistr světa a mistr Evropy v moderním pětiboji k nejvšestrannějším sportovcům světa, druhý zase v sobotu zvládl na havajském MS trať triatlonového Ironmana, nejnáročnější vytrvalostní disciplíny světa. Jednovaječná dvojčata David a Tomáš Svobodovi jsou právem považováni na nejdrsnější sourozenecký pár nejen v Česku.



Sportovní svět zná řadu slavných jednovaječných dvojčat. Nejznámější jsou bratři Bryanové, kteří si podmanili svět tenisové čtyřhry, hokejisté Henrik a Daniel Sedinové zase válí v NHL. Raritu skvěle vytrénovaných identických sourozenců však má i Česko.

David a Tomáš Svobodovi. Známý moderní pětibojař a začínající Ironman (3,8 km plavání, 180 km cyklistika, 42,2 km běh), jenž v sobotu poprvé odstartoval do slavného MS na Havaji.

V amatérské kategorii, kde letos senzačně vyhrál v čase 9 hodin a 15 minut kvalifikaci v Jihoafrické republice, skončil v čase 10 hodin 10 minut na 59. místě, za což mohla i nemoc.

„Sami jsme se koukali, jestli v republice najdeme někoho podobného a napadli nás jen fotbaloví bratři Doškové a veslaři Vetešníkové, kteří jezdí dvojskif lehkých vah,“ shodují se.

Tomáš měl přitom se svým osobním rekordem ambice na elitní desítku, ale zdravotní stav mu nedovolil, aby měl poprvé úspěšnější sezonu než známější dvojče.

Davidovi totiž rok 2011 nevyšel. Po medailových letech na mistrovství světa skončil stabilní člen nejužší špičky až na 32. místě.

„Myslel jsem, že brácha bude tentokrát lepší. Já se přiznám, že jsem byl ke konci roku hodně unavený a do závodů jsem nedal vše. Chtěl jsem si odpočinout i psychicky, abych byl v dobré kondici příští rok na olympiádu v Londýně,“ popisuje nejlepší český pětibojař.

Jsem chytřejší, směje se Tomáš

Jelikož odjeli do havajské Kony společně, slýchali často od přátel narážky, zda se budou mezi jednotlivými disciplínami střídat. Může za to loňské vyhlášení moderního pětibojaře roku, kde šel Tomáš z legrace přebrat cenu za Davida a kdyby se sami nepřiznali, nikdo by žert neodhalil.

David Svoboda v šermířském souboji s Britem Jamesem Cookem ve finále mistrovství světa v moderním pětiboji v Moskvě.
David Svoboda v šermířském souboji s Britem Jamesem Cookem ve finále mistrovství světa v moderním pětiboji v Moskvě.

Není divu, až na detaily jsou k nerozeznání. David má ostřejší rysy v obličeji a nosí kontaktní čočky. Tomáš je zase o pár milimetrů větší a zvolil na oči brýle. „A taky jsem chytřejší,“ dodává pobaveně triatlonista, který má díky dokončenému studiu na FTVS titul Mgr. Sourozenci z moderního pětiboje naopak ještě na stejné fakultě zbývá uzavřít poslední ročník.

Tím, že si je lidé často pletou, se oba baví, ale v okolí z toho vznikají ne vždy příjemné situace. Na pražské Julisce v centru Dukly, díky které se z obou stali elitní sportovci, občas jeden za druhého musí odpovídat na nepříjemné dotazy, proč se flákají, když zrovna mají trénovat.

Michal dokonce jednou dostal vynadáno od Davidovy bývalé přítelkyně, která si bratry spletla.

„Brácha se vracel opilej z noční akce. Ona viděla, jak se motá někde v ulicích a já jí přitom předtím řekl, že s ní nemůžu jít kvůli tréninku ven. Byla z toho aféra,“ vzpomíná David.

Na kole bych umřel, ale odplavat bych to mohl

„Holky si ale rozhodně nepůjčujeme. Máme to navíc v tomto ohledu komplikovanější, protože jsme často na závodech a soustředěních. Moc to pro život v páru není, takže to máme v tomto směru volnější.“

Rovněž na Havaji v rámci Ironmana žádné záměny nehrozily. „Na kole bych umřel. I když je fakt, že bych to mohl za bráchu odplavat a pak bychom se vystřídali třeba v půlce maratonu. Byl by to asi lepší čas,“ směje se David, který si plánuje vyzkoušet závod na vlastní kůži, až ukončí kariéru ve svém sportu.

David Svoboda překonává na koni Mačecha první překážku parkuru ve finále mistrovství světa v moderním pětiboji v Moskvě.Foto Vít Chalupa

A čím to, že se oba prosadili v tak složitých disciplínách jako moderní pětiboj a nejdelší triatlon?

„Baví nás to. Myslím si, že nejpřirozenější hodnoty v individuálním sportu jsou všestrannost a vytrvalost. Jde o schopnosti, které se dají rozvíjet prakticky donekonečna, protože v nich žádná horní mez stanovená není. Triatlon vznikl za účelem určit nejlepšího vytrvalce, pětiboj zase, aby našel nejvšestrannějšího sportovce. Oba sporty jsou v přípravě velmi časově náročné. V tom je to stejné. Oba tomu dáváme maximum. Toto se mi líbí.“

Aby se mohli takto realizovat, pomáhá jim i Dukla. „Já jsem tam na nulovou smlouvu. Nic nedostávám, ale mohu využívat veškeré zázemí. Vděčím za to bráchovi. Přimluvil se za mne u pana Priščáka, je to pro sportovce ohromné plus a díky tomu mohu pomýšlet na to, že bych se stal profesionálem. Amatéři totiž nedostávají prize money,“ říká Tomáš, jenž je nyní mezi českými Ironmany dvojkou za jediným profesionálem Petrem Vabrouškem.

Ten je se 106 starty v „železném muži“ světovým rekordmanem a na Havaji letos startoval už potřinácté v řadě. V čase 9 hodin a 14 minut dokončil i přes mírné zranění jako třicátý nejlepší.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud