25. října 2011 • 17:24

Šachovým vlakem po střední Evropě

Autor: Honza Binder
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z nejznámějších šachových velmistrů západu Jan Timman před lety prohlásil, že šachy jsou mezi sporty výjimečné tím, že lze během hry souložit. Stejně tak je ale pro sport nezvyklé, když se turnaj koná v pěti různých státech a veškeré soutěžení proběhne při dlouhých přesunech mezi hlavními městy.



Ve čtvrtek 14. října ráno se ve Vládním salónku na Hlavním nádraží sešlo symbolických 64 účastníků, mezi kterými nechyběla ani legenda českého šachu Vlastimil Hort, aby se zúčastnili ojedinělé akce Šachový vlak. V plánu měli během následujících pěti dnů odehrát 15kolový turnaj v rapid šachu na cestě mezi hlavními městy Rakouska-Uherska, Slovenska a Polska.

Pokud vám to přijde jako zvláštní myšlenka, pak věřte, že vlak patří mezi nejklasičtější místa pro hru. Už před První světovou válkou si tak krátili čas cestující při dlouhých cestách po Evropě a Asii. Právě na dráze vznikla celá spousta historek ze světa šachu.

Mezi favority turnaje patřili kupříkladu velmistři Robert Cvek, zmiňovaný Vlastimil Hort a mezinárodní místr Richard Biolek. Kromě nich se zúčastnili hráči z celé Evropy. Od Čechů, přes Slováky, Poláky, Němce, Švýcary až po Holanďany, Francouze nebo Rusy.

Během cesty do Vídně se odehrály první tři kola turnaje, po kterých byla ve vedení hned šestice hráčů. Možná za to mohla večerní (u některých tatkéž noční) etuda v hlavním městě Rakouska, že se už během dalších dvou kol odehraných při přesunu do Budapešti utrhla dvojice Biolek - Cvek do půlbodového vedení. V Maďarsku se šachisté po náročném programu věnovali zejména odpočinku v lázních Szechenyi. Že spojení šachistů s lázněmi skvěle funguje dokázaly i slavné mezinárodní turnaje minulého století v Mariánských Lázních a Karlových Varech.

Následně vyrazil Šachový vlak, vybavený Českými drahami dohromady s Pražskou šachovou společností, do Bratislavy, kam dojel Richard Biolek už jako samostatný vedoucí turnaje. Svůj náskok si Biolek přivezl i do Krakova. Čtvrtý úsek cesty podtrhnul výbornou atmosféru turnaje, když šachisté navzdory rozdílné oddílové příslušnosti - a tím pádem i nutné rivalitě - mohutně oslavili narozeniny dvou z nich.

Poslední den se vlak vracel zpátky do Prahy a na plánu bylo závěrečných pět kol. V nich se podařilo Robertu Cvekovi bodově dostihnout Richarda Biolka (oba měli 13,5 bodu), který však díky pomocnému hodnocení vítězství udržel. Na třetím místě skončil s jedenácti body mezinárodní mistr Petr Pisk.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud