13. července 2017 • 16:29

Nejhodnotnější kluby světa: žádná NHL a vzestup United. Kdo vládne?

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
  • Dallas Cowboys, Manchester United a New York Yankees jsou mezi sportovní kluby absolutní špička podle jejich hodnotyDallas Cowboys, Manchester United a New York Yankees jsou mezi sportovní kluby absolutní špička podle jejich hodnotyFOTO: Koláž iSport.cz

    Světovému sportu panuje americký fotbal. Tedy alespoň podle hodnoty klubů. Americký časopis Forbes tradičně vydal žebříček 50 nejhodnotnějších organizací. Ten znovu ovládl tým amerického fotbalu Dallas Cowboys, které magazín ocenil na 4,2 miliardy dolarů (téměř 96 miliard korun). Na druhém místě jsou baseballisté New York Yankees, které následuje trio fotbalových týmů Manchester United, Barcelona a Real Madrid. Naopak zcela schází kluby NHL. Podívejte se na souhrn podle jednotlivých sportů.

  • Americký fotbal

    Dallas Cowboys jsou nejhodnotnějším klubem světaFoto Profimedia.cz

    Co se týče hodnoty klubů, americký fotbal zcela válcuje ostatní sporty. Hned 29 z celkových 32 klubů NFL  se vešlo do elitní padesátky. Hlavním důvodem dominance amerického fotbalu je kontrakt na vysílací práva, za který liga od roku 2014 inkasuje sedm miliard dolarů (160 miliard korun) ročně.

    Celému žebříčku už druhým rokem vládnou Dallas Cowboys, pětinásobný šampion Super Bowlu, kteří se i přes neúspěchy v posledních letech pyšní nejvyšší návštěvností v lize. Jejich hodnota oproti loňsku vzrostla o pět procent.

    Z klubů NFL v žebříčku scházejí jen Cincinnati, Buffalo a Detroit. O výrazný posun oproti minulému roku se postarali Los Angeles Rams, kterým prospělo stěhování ze St. Louis. Loni mezi první padesátkou chyběli, letos jsou na 12. místě. Poslední šampioni New England Patriots se umístili na 6. místě.

    Tři nejhodnotnější kluby v americkém fotbale:

    1. Dallas Cowboys - 4,2 miliard dolarů (95,8 miliard korun)
    2. New England Patriots - 3,4 miliard dolarů (77,5 miliard korun)
    3. New York Giants - 3,1 miliard dolarů (70,7 miliard korun

  • Baseball

    New York Yankees patří dlouhodobě mezi nejhodnotnější sportovní kluby světaFoto Reuters

    Také baseballisté se těší slušné ekonomické základně. Dlouhé roky jsou nejhodnotnějším klubem New York Yankees, kteří se s tržní cenou 3,7 miliard dolarů (84,4 miliard korun) letos vyšvihli na druhé místo. Většina organizací z MLB finančně rok od roku roste.

    Do letošního žebříčku se vešlo hned osm klubů. Například loňští šampioni z Chicaga, kteří se z vítězství ve Světové sérii radovali po dlouhých 108 letech, vzrostli o 22% z 2,2 miliard dolarů (50,2 miliard korun) na 2,68 miliard dolarů (61,1 miliard korun).

    Tři nejhodnotnější kluby v baseballu:

    1. New York Yankees - 3,7 miliard dolarů (84,4 miliard korun)
    2. Los Angeles Dodgers - 2,75 miliard dolarů (62,7 miliard korun)
    3. Boston Red Sox - 2,7 miliard dolarů (61,6 miliard korun)

  • Basketbal

    Golden State Warriors si díky posledním úspěšným sezonám výrazně zvedli hodnotuFoto Reuters

    Basketbalová NBA se podobně jako NFL může těšit obrovskému kontraktu na vysílací práva. Kluby mají takové možnosti, že například aktuální šampioni z Golden State mohli nabídnout své hvězdě Stephenu Currymu astronomickou smlouvu na 40 milionů dolarů za rok.

    S hodnotou klubů to ovšem není tak slavné jako u NFL. V první padesátce se umístilo celkem sedm klubů z NBA. Nejlépe si vedou New York Knicks, kteří s hodnotou 3,3 miliardy dolarů (75,3 miliard dolarů) obsadili sedmé místo.

    Tři nejhodnotnější kluby v basketbalu:

    1. New York Knicks - 3,3 miliard dolarů (75,3 miliard korun)
    2. Los Angeles Lakers - 3 miliardy dolarů (68,4 miliard korun)
    3. Golden State Warriors - 2,6 miliard dolarů (59,3 miliard korun)

  • Fotbal

    Manchester United je podle magazínu Forbes nejhodnotnějším fotbalovým klubem světaFoto Reuters

    Evropský fotbal přišel o výsostní postavení na žebříčku Forbesu v roce 2016, kdy se do pozice nejhodnotnějšího klubu světa dostali Dallas Cowboys. Předtím v letech 2010-12 vládl Manchester United, další tři roky pak Real Madrid.

    V současné době jsou nejhodnotnějším fotbalovým klubem opět Rudí ďáblové z Manchesteru, kteří s hodnotou 3,69 miliard dolarů (84,1 miliard korun) přeskočili Real Madrid i Barcelonu. Španělské velkokluby si pořadí vyměnily, katalánský tým je na čtvrtém místě, Real si i přes titul v lize a vítězství v Lize mistrů o dvě procenta pohoršil a je pátý.

    Do padesátky nejhodnotnějších klubů se vešli ještě Bayern Mnichov, Manchester City, Arsenal a Chelsea.

    Tři nejhodnotnější kluby ve fotbale:

    1. Manchester United - 3,69 miliard dolarů (84,1 miliard korun)
    2. Barcelona - 3,64 miliard dolarů (83 miliard korun)
    3. Real Madrid - 3,58 miliard dolarů (81,6 miliard korun)

  • Ostatní

    NY Rangers jsou nejhodnotnějším klubem NHL. Na ostatní sporty ovšem hokej výrazně ztrácíFoto Reuters

    Mezi padesátku nejhodnotnějších klubů se opět nevešel ani jeden klub z hokejové NHL, ačkoliv průměrné hodnoty klubů v posledních letech rostou. V posledním vydání žebříčku se největší tržní hodnotou v NHL mohli pyšnit New York Rangers s hodnotou 1,25 miliardou dolarů (28,5 miliard korun).

    Stejně tak se neumístily stáje ze závodních sérií Nascar a formule 1. Ostatní sportovní kluby nebo organizace magazín Forbes nehodnotí.

    Nejhodnotnější sportovní kluby (v miliardách dolarů):

    1. Dallas Cowboys (americký fotbal) 4,2, 2. New York Yankees (baseball) 3,7, 3. Manchester United 3,69, 4. Barcelona 3,64, 5. Real Madrid (všechny fotbal) 3,58, 6. New England Patriots (americký fotbal) 3,4, 7. New York Knicks (basketbal) 3,3, 8. New York Giants 3,1, 9. San Francisco 49ers (oba americký fotbal) 3,00, 10. Los Angeles Lakers (basketbal) 3,00.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud