30. listopadu 2018 • 12:09

Nominace na Sportovce roku. Nechybí favoritka Ledecká a další hvězdy ze ZOH

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká jako favoritka na vítězství vévodí finálové desítce 60. ročníku ankety Sportovec roku České republiky. Do užšího výběru se v hlasování 217 členů Klubu sportovních novinářů dostali i další medailisté ze ZOH Martina Sáblíková, Michal Krčmář, Karolína Erbanová, Veronika Vítková a Eva Samková. Doplnili je tenistky Petra Kvitová a Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, hokejista David Pastrňák a letec Martin Šonka. Loňská královna českého sportu Gabriela Koukalová už ukončila biatlonovou kariéru.



Z finálové desítky roku 2017 zopakovaly umístění mezi nejlepšími Ledecká se Sáblíkovou . Snowboardistka a lyžařka Ledecká byla jednou z největších hvězd únorových her v Pchjongčchangu po té, co šokovala vítězstvím v superobřím slalomu na lyžích, a pak podle očekávání triumfovala v paralelním obřím slalomu na prkně. Je tak jisté, že vylepší loňské páté místo.

Rychlobruslařka Sáblíková je Sportovkyní roku z let 2007, 2009 a 2010. V elitní desítce je podvanácté, tentokrát ji tam dostalo zejména stříbro v olympijském závodě na 5000 metrů, které vybojovala navzdory zdravotním problémům. Poprvé a zřejmě naposledy je v desítce další rychlobruslařka Karolína Erbanová , která na olympiádě skončila třetí na pětistovce, ale před začátkem nové sezony kvůli sporům s reprezentačním trenérem Petrem Novákem překvapivě ukončila kariéru.

Premiéru mezi nejlepšími českými sportovci roku zažije také biatlonista Krčmář , stříbrný olympijský medailista ze sprintu. Jeho kolegyně Vítková byla několikrát mezi nejlepšími kolektivy jako členka štafety, ale první individuální nominaci si zajistila až olympijským bronzem. Medaili stejné hodnoty získala na ZOH snowboardcrossařka Samková

Pět turnajových titulů vyneslo do finále Sportovkyni roku 2011 a 2014 Kvitovou . Tenis zastupují ještě světové jedničky ve čtyřhře Krejčíková se Siniakovou, které vyhrály Roland Garros i Wimbledon.

Jediným zástupcem kolektivního sportu mezi finalisty je hokejový útočník Pastrňák , který se v Bostonu vypracoval v jednu z hvězd NHL. Díky triumfu v seriálu Red Bull Air Race, který získal těsně před uzávěrkou hlasování, se do desítky dostal akrobatický pilot Šonka.

O nejlepším kolektivu se rozhodne mezi basketbalisty, kteří se poprvé v samostatné historii dostali na MS, vítězkami tenisového Fed Cupu a hokejisty mistrovské Komety Brno.

Hlasování ve 2. kole začíná dnes, uzávěrka je 6. prosince. Slavnostní vyhlášení v Praze se uskuteční v pátek 21. prosince.

Nominace a další pořadí v anketě Sportovec roku České republiky 2018:

Jednotlivci:

Nominace (podle abecedního pořadí): Karolína Erbanová (rychlobruslení), Michal Krčmář (biatlon), Barbora Krejčíková/Kateřina Siniaková (tenis), Petra Kvitová (tenis), Ester Ledecká (snowboarding/paralelní disciplíny a alpské lyžování), David Pastrňák (hokej), Martina Sáblíková (rychlobruslení), Eva Samková (snowboarding/snowboardcross), Martin Šonka (letecká akrobacie), Veronika Vítková (biatlon).

Další pořadí: 11. Adam Ondra (sportovní lezení) 297, 12. Lukáš Krpálek (judo) 267, 13. Josef Dostál (rychlostní kanoistika) 256, 14. Tomáš Satoranský (basketbal) 242, 15. Nikola Ogrodníková (atletika) 205, 16. Jan Kopecký (motorismus) 202, 17. Barbora Hermannová/Markéta Nausch Sluková (beachvolejbal) 176, 18. Karolína Plíšková (tenis) 174, 19. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika) 163, 20. Ondřej Synek (veslování) 155, 21. Eva Vrabcová-Nývltová (atletika) 140, 22. Pavel Maslák (atletika) 117, 23. Michal Kempný (hokej) 108, 24. Tomáš Vaclík (fotbal) 99, 25. Jiří Prskavec (vodní slalom) 99, 26. Petr Čech (fotbal) 78, 27. Fabiana Bytyqi (box) 75, 28. Martina Satková (vodní slalom) 71, 29. Anežka Drahotová (atletika) 66, 30. Jan Veselý (basketbal) 46.

Týmy

Nominace: basketbalisté ČR, fedcupový tým ČR, hokejisté Komety Brno.

Další pořadí: 4. házenkáři ČR 95, 5. fotbalisté Viktorie Plzeň 72, 6. házenkářky ČR 55, 7. hlídka ČR 3xK1 (Jiří Prskavec, Vít Přindiš, Ondřej Tunka) 39, 8. fotbalisté Slavie Praha 29, 9. hlídka ČR 3xC1 (Tereza Fišerová, Kateřina Havlíčková, Gabriela Satková) 18, 10. skeetaři ČR (Tomáš Nýdrle, Miloš Slavíček, Jakub Tomeček) 16.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud