15. května 2020 • 10:26

Další zelená pro sport: od 25. května až 300 osob, k použití šatny i sprchy

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dalším uvolnění vládních opatření proti koronaviru bude od 25. května smět sportovat až 300 osob současně namísto nynější stovky. Při splnění požadovaných hygienických podmínek bude nově možné také používat šatny a sprchy. V šatnách by například lidé měli obsazovat místa od vzdálených konců místnosti či alespoň využívat jen každou druhou skříňku. Vyplývá to z materiálu, který v pátek zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.



Na sportovišti bude od 25. května smět být až 300 osob, mezi sportovci a ostatními osobami ale musí být zachovávána dvoumetrová vzdálenost. Sportovci ani nadále nemusí při tréninku či zápasu nosit roušku nebo jiný ochranný prostředek, který jinak brání šíření kapének. Na sportovištích musí být k dispozici nádoba s dezinfekcí na ruce, stojí v ministerském dokumentu, který počítá i s pravidelnou dezinfekcí všech tréninkových pomůcek.

Dosud zakázané využívání sprch a šaten bude od přespříštího pondělí možné, ale jen při splnění zvláštních podmínek. Provozovatelé sportovišť mají podle ministerstva mimo jiné zajistit co největší rozptýlení osob v šatnách. „Obsazovat vzdálené konce nebo skříňky zpřístupnit ob skříňku,“ stojí v materiálu.

Co si o dalším uvolnění opatření myslíte? Zapojte se do nových diskuzí na iSport.cz >>>

V šatnách bude také nutné zajistit úklid a dezinfekci vnitřku skříněk během dne i po skončení provozu. Manuál také vyžaduje „průběžnou dekontaminaci míst, kudy klienti prochází,“ úklidem a dezinfekcí. Provozovatelé také mají instruovat klienty, aby omezili čas strávený v šatně na nezbytné minimum. Ve sprchách musí pak zajistit co největší možné odstupy.

Vedle organizovaného tréninku profesionálních i amatérských sportovců na venkovním i vnitřním sportovišti s maximální účastí do 300 osob počítá vládní plán rozvolňování i s povolením hromadných akcí venku i uvnitř. I pro ně platí limit pro přítomnost maximálně 300 lidí ve stejný okamžik. Pokud se epidemiologická situace nezhorší, navýší se limit na 500 lidí od 8. června a na 1000 osob 22. června, řekl v pátek novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Při poslední vlně uvolňování opatření umožnily úřady od tohoto pondělí sportovat současně až stovce lidí a pořádat soutěže. Odpadla povinnost mít při sportu zakrytý nos a ústa. Šatny a sprchy musely zůstat uzavřené, možné je jen používání toalet. Už dříve, od pondělí 27. dubna mohly otevřít posilovny či fitness centra.

Taktika bude aktuálně jednou z hlavních náplní tréninků nejen pražské Sparty
Taktika bude aktuálně jednou z hlavních náplní tréninků nejen pražské Sparty

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Titulní strana pátečního deníku Sport Titulní strana pátečního deníku SportFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud