Martin Hašek
13. srpna 2020 • 05:00

Sport chce restart! Jedná o kratší karanténě i náhradě ztrát pro kluby

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozitivní test v kádru mistra FORTUNA:LIGY byl pravděpodobně momentem, od kterého se český sport může odrazit do lepších časů. Dosavadní drakonická hygienická opatření, která ohrožovala nejen regulérnost, ale samotnou existenci nejpopulárnějších týmových soutěží v zemi, se mají uvolnit. Jedná se o zkrácení týmových karantén ze čtrnácti na deset dní a také o finančních náhradách pro profesionální kluby. Zároveň panuje snaha vrátit víc fanoušků do hledišť.



Na chléb ještě je, ale hry se dostaly na kraj propasti. Dopady koronavirové pasti dospěly do situace, která váže k sobě největší hráče českého profesionálního sportu a ponouká politiky naslouchat jejich potřebám. V zákulisí se rozjel projekt, jak pomoct klubům, které za normálních podmínek poskytují zábavu deseti tisícům fanoušků.

„Vnímáme, že se lidi chtějí dívat na soutěže, chtějí na ně sázet, vrátit se k normálnímu životu,“ říká předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. „Budeme dál jednat, jak nastavit dobu karantén, umožnit, aby se kolektivní soutěže mohly hrát. Bylo by velmi nepříjemné, kdyby se soutěže znovu pozastavily. Hledá se cesta, aby krajské hygienické stanice postupovaly jednotně, a aby podmínky byly takové, že budou hráči i diváci chráněni. Největší tlak samozřejmě registrujeme z fotbalu a hokeje. Postupují společně, já s nimi komunikuji.“

Kritická situace přiměla k úzké spolupráci hokejovou Asociaci profesionálních klubů s Ligovou fotbalovou asociací. Před starty svých soutěží uzavřely APK a LFA memorandum o spolupráci, jež včera odsouhlasila valná hromada APK.

A priority jsou jasné. Patří mezi ni snaha o co nejvyšší účast diváků na tribunách, zmírnění karanténních opatření v případě pozitivních testů, a také kompenzace ekonomických ztrát, které způsobil menší počet diváků, zrušené zápasy či odchod sponzorů. Vše začíná od dosavadního rizika čtrnáctidenní karantény pro celý tým v případě, že se v něm objeví hráč s pozitivním testem na koronavirus.

„Pokud v současném modelu soutěže postihne celý tým karanténa na čtrnáct dní, a stane se to třeba čtyřem týmům, rozlosování už nedoženete,“ upozorňuje Hnilička. „Jednak tím utrpí národní soutěže, ale hrozí obrovské ztráty směrem k evropským soutěžím.“

Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury
Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury

Záchranný plán se už ale rozjel. Hnilička jedná s hygieniky o tom, aby karanténa v případně pozitivního testu v týmu nemusela trvat čtrnáct dní.

„Je všeobecná shoda na zkrácení karantény ze čtrnácti na deset dnů pro celý tým. Existuje k tomu ze zahraničí veliké množství dat, které potvrzuje, že je to správná cesta,“ řekl Hnilička.

Tento plán má podporu i vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly. Epidemiolog Jiří Beran, který spolupracuje s Českým olympijským výborem, ale upřednostňuje pro negativně testované hráče jen pětidenní karanténu, a to navíc jen v případě, že přišli s nakaženým do blízkého kontaktu.

„Pokud někdo onemocní a je mu proveden pozitivní test na PCR, zůstal by v izolaci. Jeho nejbližší kontakty mohou být požádáni, aby byli pátý den od kontaktu s pozitivním člověkem otestováni,“ řekl Beran. „Myslím tím spoluhráče, který s ním sedí u stejné skříňky, nebo kdo s ním chodil v posledních třech dnech na večeři, na oběd. Ne celý tým. Pozitivní budou doma, negativní budou hrát, nedával bych je ani do karantény.“

Jedná se už také o odškodnění profesionálních klubů, které se zatím do koronavirové záchranné sítě nedostaly. Oficiálně totiž nespadají pod sportovní agenturu a musí vyjednávat o podpoře s ministerstvem průmyslu.

„Ale já to vnímám jako naši zodpovědnost, s nimi komunikovat,“ říká Hnilička. „S panem premiérem jsme jednali o tom, že bychom velmi rádi podpořili i ziskový sektor v oblasti sportu. Nechceme nahrazovat ztráty, ale celkově restartovat sportovní prostředí.“

Kde vzít peníze? Možností je dosavadní program COVID-Sport, o který nebyl mezi amatérskými kluby tak velký zájem, jak se očekávalo. I proto, že malé oddíly získaly podporu od svých obcí či krajů.

„Vypadá to, že byl neziskový sektor v letošním roce saturován, z COVIDu by peníze měly zbýt,“ řekl Hnilička.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud