18. října 2020 • 17:00

Protest fanoušků v Praze: víc než povolený počet, pak potyčka s policií

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Dvořák po generálce na UFC. Zranění je pryč, zkoušel jsem nové zbraně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Demonstrace proti vládním protiepidemickým opatřením, která se dnes konala na pražském Staroměstském náměstí, se po oficiálním ukončení akce zvrhla v bitku s policií. Část protestujících z řad fotbalových fanoušků se pokusila prolomit policejní kordon a na policisty házela pyrotechniku. Další desítky lidí neuposlechly výzvu k opuštění náměstí a zákrok si zblízka nahrávaly na mobilní telefony. Policisté nasadili vodní dělo, používali také obušky a některé z demonstrantů zadrželi. Na místě byli i zranění.



ONLINE přenos z demonstrace>>>

„Podle prvotních informací by na místě mělo být zhruba 20 zraněných osob, jedná se i o policisty. Zranění by měla být lehčího charakteru způsobená právě potyčkami nebo zasažením slzným plynem. Zásah zdaleka není u konce,“ řekla ČTK v 16:30 mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Nejdramatičtější potyčky trvaly zhruba hodinu. Po ukončení demonstrace nejprve hooligans začali odpalovat dělobuchy a náměstí se zahalilo do kouře z dýmovnic. Samotný konflikt poté započal v ústí do Kaprovy ulice, která je nejbližší spojnicí k sídlu Úřadu vlády ve Strakově akademii. Na policisty tam začaly létat lahve, odpadkové koše i petardy.

Do potlačení nepokojů se zapojili těžkooděnci, psovodi, jízdní policie a vodní dělo, které většinu výtržníků vytlačilo k orloji. Policisté na místě zatýkali nejaktivnější účastníky střetu, kteří kladli odpor nebo například útočili proti policejním vozům či koním.

Na náměstí i tak nadále zůstávalo několik stovek lidí, ačkoliv je policie vyzývala k opuštění prostoru. Skandovali například „jebat Prymulu“, „ubožáci“ nebo „ACAB“ (All Cops Are Bastards - všichni policajti jsou parchanti).

Již před začátkem demonstrace zajistila policie v souvislosti s protestem téměř 50 lidí, měli u sebe předměty, jimiž by mohli někoho zranit, uvedla policie na twitteru. Policie provedla desítky kontrol již na před ohlášeným začátkem demonstrace ve 14:00. Na twitteru uvedla, že při kontrolách policisté nalezli pyrotechniku, boxery, teleskopické obušky, střelnou zbraň. Zákon o právu shromažďovacím přitom upravuje povinnosti účastníků, kterým zakazuje mít u sebe střelné zbraně, výbušniny, pyrotechnické výrobky, nebo jiné předměty jimiž lze ublížit jinému na zdraví.

Demonstraci organizoval občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti (HON). Původně počítal s dvouhodinovým programem, akci ale ukončil už po hodině. Protestujících přišlo podstatně více než povolených 500 a většina z nich neměla roušky. Podle současného nařízení měli být demonstranti rozděleni do skupin po dvaceti, přičemž mezi skupinami měly být aspoň dvoumetrové rozestupy. Náměstí přitom bylo zaplněné lidmi.

V sobotu se kvůli koronavirovým opatřením sešlo několik stovek fotbalových fanoušků a příznivců krajní pravice před úřadem slovenské vlády v Bratislavě. Policisté proti radikálům, kteří na ně házeli kameny a láhve, použili slzný plyn a vodní dělo.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud