25. ledna 2021 • 19:03

Hnilička má ve sportu podporu! Pro setrvání je Jágr, Štěpánek i Špotáková

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představitelé českého sportu podpořili setrvání Milana Hniličky v čele Národní sportovní agentury, ačkoliv odsoudili jeho účast na oslavě v hotelu v Teplicích. Pod prohlášení zprostředkované Českou unií sportu (ČUS) se podepsali nejen její předseda Miroslav Jansta, ale také šéfové řady velkých sportovních svazů a sportovní legendy jako Jaromír Jágr nebo Barbora Špotáková.



Blesk napsal, že v hotelu Prince de Ligne se v sobotu večer konala oslava 50. narozenin teplického podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Vedle Hniličky se jí účastnili například místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, bývalý premiér Jiří Paroubek a desítky dalších hostů. Hnilička uznal, že chyboval, poslal 50.000 korun na charitu a rezignoval na poslanecký mandát.

Funkce šéfa Národní sportovní agentury se nevzdal s tím, že s rozhodnutím počká na reakci sportovního prostředí. Ta je zatím kritická, ale zároveň podporující. „Ze strany Milana Hniličky jde určitě o závažné pochybení, za které musí nést následky. Plně proto respektujeme názor premiéra České republiky o vyvození politické odpovědnosti. Milan Hnilička však v uplynulém období v čele Národní sportovní agentury vykonal spoustu práce a v celém sportovním prostředí si získal respekt a autoritu,“ uvádí se ve společném prohlášení poskytnutém ČUS.

Podepsali se pod něj šéfové fotbalu, hokeje, atletiky, florbalu a juda Martin Malík, Tomáš Král, Libor Varhaník, Filip Šuman a Jiří Dolejš a členové poradní Národní rady pro sport Jágr, Špotáková a Radek Štěpánek. Považovali by za kontraproduktivní Hniličkův odchod v době, kdy NSA rozjíždí vyplácení sportovních dotací na letošní rok a vytváří tříletý plán stabilního financování českého sportu. „Jsme přesvědčeni, že v této souvislosti je role Milana Hniličky v čele NSA rozhodující, a věříme, že zůstane dále ve své funkci,“ dodali.

K odstoupení naopak vyzval Hniličku poslanec za ODS a šéf úseku skoků na Svazu lyžařů ČR Jakub Janda. „Chování Milana Hniličky je vrcholem nepřijatelného papalášství. Ohrozil veškeré snahy, které jsme v minulých letech ve prospěch sportu podnikli. Milane, jestli jsi chlap, tak není jiná cesta než rezignace,“ napsal bývalý skokan na lyžích na Twitteru.

Český olympijský výbor k dnešní ostře sledované kauze veřejné stanovisko nezaujal. „Nepřísluší nám to komentovat,“ uvedl pro ČTK.

Vstoupit do diskuse
15
Články odjinud


Články odjinud