28. dubna 2021 • 17:17

Průzkum: Návrat dětí ke sportu? Práce skoro na rok, říká iniciativa

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Škody napáchané na českém sportu během koronavirové pandemie nebude snadné odstranit. Návrat do normálu nenastane s uvolněním restriktivních opatření – bude trvat další rok a zdaleka není jisté, že se během této doby podaří vyřešit škody, které zastavení sportu přineslo. Vyplývá to z průzkumu iniciativy SPORT 2.0.



Výzkum realizovala iniciativa SPORT 2.0 metodou online dotazníku na vzorku 1205 respondentů z řad trenérů a činovníků sportovních klubů a tělovýchovných jednot, a to ze všech krajů České republiky. Své odpovědi poskytli také představitelé sportovních asociací, svazů, unií, federací a resortních sportovních složek. Mezi respondenty jsou též zástupci školských zařízení či obchodních společností působících v oblasti sportu. S distribucí dotazníku pomohl také Český olympijský výbor.

Za nejvýznamnější negativní dopady pandemie COVID-19 působící na sportovní organizace považují respondenti skutečnost, že se sport a pravidelný pohyb vytratili z každodenního vzorce chování dětí. Absence tréninků a soutěží způsobila nespornou ztrátu zájmu o organizovaný sport, uzavření dětí v „online bublině“ a zdokumentovaný nárůst obezity.

Demografie respondentů a věkové skupinyFoto SPORT 2.0

Hlavní obavy shrnul jeden z respondentů: „Kolik členů, především v dětských kategoriích, se vrátí do tréninkového procesu? Jak se vyrovnat s propadem členské základny? Jak znovu motivovat rok nic nedělající děti s vybudovanou závislostí na mobilech, tabletech a TV k pohybu a sportování?“

Respondenti dále dominantně uváděli jako další negativní dopady pandemie na sportovní prostředí také sociální škody, způsobené narušením společenských vazeb vytvořených pravidelným sportováním. Řešení vidí v obnovení vztahu ke sportu ve školách. Schází jim také chybějící koncepce českého sportu.

„Výsledky z realizovaného průzkumu budou iniciativou SPORT 2.0 využity pro definování klíčových oblastí, kterým se budou věnovat experti zapojení do řešení v rámci nově vzniklé odborné platformy. Ta sdružuje dobrovolníky napříč sportovními odvětvími a profesemi,“ uvedl za iniciativu SPORT 2.0 její zakládající člen Tomáš Křivda. „Výstupem budou návrhy, jak mohou sportovní organizace čelit výzvám a hrozbám, které na české sportovní prostředí dle průzkumu čekají a jeho zástupci se jich nejvíce obávají.“

Horizont návratuFoto SPORT 2.0

Projekty na podporu mládežnického sportu se zatím rozrůstají. Společnost PENNY zahájila projekt Hýbeme se hezky česky, v němž letos podpoří dětských sportovních klubů napříč všemi regiony, a to finančně i materiálně v celkové výši přes 5 miliónů korun.

„Když jsme dostali nabídku být součástí tohoto projektu, neváhali jsme. Naše poslání je vést Čechy k pohybu a společné aktivitě a díky tomuto partnerství budeme mít zase o kousek víc možností tomuto příslibu dostát,“ říká Marek Tesař, výkonný ředitel České obce sokolské.

V galerii se můžete podívat na kompletní výsledky průzkumu >>>

Sportovní odvětví a oblast působnosti respondentů
Sportovní odvětví a oblast působnosti respondentů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud