25. listopadu 2021 • 21:45

Jak nouzový stav dopadne na sport: Tisícovka maximum. Kluby řeší fans

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlediště na fotbalových stadionech, v hokejových arénách a při dalších sportovních akcích se zase vylidní. Sice ne úplně, ale citelně. Vláda ve čtvrtek kvůli prohlubující se koronavirové krizi vyhlásila nouzový stav a jedno z opatření zní, že na sportovní klání může dorazit maximálně tisíc osob (očkovaných, nebo po prodělání covidu). Nařízení má platit třicet dní. Už v pátek se v novém režimu odehraje pět utkání hokejové extraligy, od soboty také zápasy fotbalové ligy. Pro kluby je to nepříjemnost.



Zápas posledního a prvního týmu hokejové extraligy byl na delší čas posledním, kdy v českém sportu neplatila kapacitní omezení. Ve Zlíně dorazilo na souboj s Třincem 2301 diváků. V pátek může v Hradci Králové, Liberci nebo Litvínově na tribuny maximálně tisíc lidí, to samé o víkendu na fotbal například na Slavii, Spartu nebo do Plzně. V Česku bují koronavirus a vláda reagovala vyhlášením nouzového stavu a restrikcemi.

„Do jisté míry jsem tohle opatření očekával. Spíš mě překvapilo, že bylo přijato s účinností od pátku. Kluby to ale musí zvládnout,“ podotkl Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace ke snížení maximálního počtu osob na sportovních zápasech na tisíc.

„Budeme hledat cesty, jak se s tím společně s kluby, partnery a fanoušky vypořádat. Bohužel situace je turbulentní, musíme se s tím poprat. Pro kohokoliv je to složité, to se netýká jen klubů, ale i pořadatelů utkání. Asi se to dalo tušit, ta situace není dobrá. Některé kluby už pozastavovaly prodej vstupenek, aby je následně nemusely vracet,“ přidal Petr Nitsche, vedoucí hokejového oddělení agentury BPA. Nařízení platí i pro basketbal, házenou a všechny další sporty.

Fotbalová liga by měla v tomto módu odehrát zbývající podzimní program, který čítá čtyři kompletní kola plus dohrávku Bohemians s Karvinou. Sparty se tohle omezení týká i pro poslední duel v Evropské lize proti Bröndby Kodaň. Hokejová extraliga má na nejbližších třicet dní naplánováno devět kol. Kluby přijdou o podporu i peníze.

Většina z nich teď musí řešit, koho na utkání pustí. Vždyť například fotbalová Slavia má dle dřívějšího vyjádření svého šéfa Jaroslava Tvrdíka 7410 očkovaných permanentkářů a už v neděli přivítá Teplice. Vysoký počet držitelů celosezonních vstupenek, kteří převyšují povolenou tisícovku, evidují i na Spartě nebo v Plzni.

„Vedení klubu se touto čerstvou informací intenzivně zabývá tak, abychom hned v pátek ráno byli schopni naše fanoušky informovat,“ informoval mluvčí západočeského klubu Václav Hanzlík. Viktoria hostí v sobotu Bohemians.

Do Budějovic zase přijede rozjeté Slovácko. Jihočeši by si měli poradit snadněji. Do povolené kvóty by se měli vejít permanentkáři i ti, co už si vstupenku na zítřejší utkání koupili. Další prodej probíhat nebude.

Hokejová Sparta plánuje, že bude obepisovat permanentkáře a domlouvat se s nimi na kompenzaci a také na tom, kdo a kdy bude moct její zápas navštívit. „Hrát s omezeným počtem fanoušků na tribunách znamená pro klub opět obrovské finanční ztráty. Věřili jsme, že už se loňská situace nebude opakovat. Přednostní účast na zápasech Sparty budou mít naši permanentkáři, kteří nás už po posledním období pandemie významně podpořili. Rozhodnutí vlády respektujeme. Zdraví nás všech je ale na prvním místě,“ vzkázala generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

Nová opatření

  • na sportovní zápas může maximálně 1000 osob, které jsou buď očkované, nebo prodělaly covid
  • platí od pátku od 18 hodin

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 5. 2022
13:12
6. 5. 2022
Svět

Kvůli nepolevující pandemii koronaviru se v Číně opět ruší a odkládají významné sportovní akce.

  • Asijské hry, které se měly konat v září v Chang-čou, byly odloženy. Podle agentury Reuters o tom rozhodl Asijský olympijský výbor s tím, že budou přesunuty na příští rok.
  • Čína kvůli přetrvávající pandemii přišla o oba letošní mítinky atletické Diamantové ligy. Vedení seriálu dnes na webu informovalo tom, že místo Šanghaje a Šen-čenu se bude závodit v Polsku.
  • Blízko je údajně oznámení zrušení letní univerziády, kterou má v březnu hostit Čcheng-tu.
  • Nejistý je také osud mistrovství světa družstev ve stolním tenisu, které už bylo kvůli covidu-19 z dubna přeloženo na podzim. Šampionát by se měl rovněž v Čcheng-tu uskutečnit na přelomu září a října.
Zprávy ze dne 25. 3. 2022
14:52
25. 3. 2022
Svět

Čtyřnásobný mistr světa F1 Sebastian Vettel přijde kvůli covidu i o druhý závod sezony v Saúdské Arábii. V Aston Martinu ho nahradí Nico Hülkenberg.

Zprávy ze dne 24. 3. 2022
14:53
24. 3. 2022
Svět

Hvězdný rozehrávač Kyrie Irving bude moci znovu nastupovat v basketbalové NBA za Brooklyn i v domácích zápasech, i když nemá vakcínu proti koronaviru. Starosta New Yorku Eric Adams dnes udělil výjimku z očkování sportovcům, umělcům a zaměstnancům města, takže budou smět do uzavřených prostor. Podle dnešního Adamsova vyjádření vstoupí výjimka v platnost s okamžitou účinností. Těžit z ní budou například i neočkovaní baseballisté New York Yankees a Mets.

Zprávy ze dne 17. 3. 2022
10:57
17. 3. 2022
Svět

Německý pilot formule 1 Sebastian Vettel z Německa se kvůli nákaze koronavirem nezúčastní úvodní Velké ceny sezony v Bahrajnu. V kokpitu vozu týmu Aston Martin nahradí čtyřnásobného mistra světa tento týden jeho krajan Nico Hülkenberg, jenž je oficiálním rezervním jezdcem stáje. O výměně jezdců informoval Aston Martin na webu den před úvodním tréninkem na nedělní Grand Prix.

Zprávy ze dne 15. 3. 2022
9:25
15. 3. 2022
Svět

Vedení basketbalové NBA vyměřilo klubu Brooklyn Nets pokutu 50 tisíc dolarů za to, že umožnil neočkovanému Kyriemu Irvingovi vstup do šaten mužstva v hale Barclays Center. I po uvolnění koronavirových opatření v New Yorku totiž nemají osoby bez ukončené vakcinace proti covidu-19 do těchto prostor přístup a podle ligy klub porušil i bezpečnostní protokol NBA.

Zprávy ze dne 15. 3. 2022
12:00
15. 3. 2022
Svět

V souvislosti se zimními olympijskými a paralympijskými hrami v Pekingu bylo provedeno přes 2,5 milionu testů na koronavirus. Celkem bylo 463 pozitivních případů. Konečné statistiky zveřejnili čínští organizátoři. Drtivou většinu testů nechali provést při olympiádě a v období závěrečných příprav na ni, tedy od 23. ledna do 20. února. Jednalo se o bezmála dva miliony testů. Odhalily 437 pozitivních případů, takže na zbytek období včetně březnové paralympiády, která skončila v neděli, připadlo jen dalších 26 pozitivních.

Zprávy ze dne 1. 2. 2022
10:02
1. 2. 2022
Svět

Mistrovství světa v plaveckých sportech ve Fukuoce bylo kvůli koronaviru už podruhé o rok odloženo. Mezinárodní federace FINA dnes potvrdila lednové informace médií, že místo letos v květnu se v Japonsku bude o medaile bojovat 14. až 30. července 2023.

Zprávy ze dne 28. 1. 2022
13:46
28. 1. 2022
Svět

Trojnásobný olympijský medailista ve snowboardingu Žan Košir měl po příletu do dějiště her v Pekingu pozitivní test na koronavirus. Slovinský reprezentant je v izolaci na hotelu, kde mu bude umožněno i trénovat. Pozitivní test měl také jeden z členů realizačního týmu. Podle agentury AP je Košir bez příznaků. Sedmatřicetiletý snowboardista, který má na kontě také stříbro z paralelního obřího slalomu na mistrovství světa, měl být při pátečním slavnostním zahájení her vlajkonošem slovinské výpravy.

Slovinský snowboardista Žan Košír s bronzem na olympiádě v Pchjongčchangu
Zprávy ze dne 28. 1. 2022
11:21
28. 1. 2022
Svět

Každý den budou muset olympionici na Hrách v Pekingu na testy proti koronaviru. Ale budou se moct spolehnout na jejich výsledky? Michael Hölz, šéf německého snowboardingového svazu, tomu nevěří. „Pochybuju, že na soutěžích v Číně uvidíme fair play,“ řekl Hölz ve svazovém podcastu. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 26. 1. 2022
15:50
26. 1. 2022
Svět

Bývalý kouč Werderu Brémy Markus Anfang, který se pokusil zfalšovat potvrzení o očkování proti koronaviru, nesmí do konce sezony působit ve fotbale, v podmínce bude rok. Německý fotbalový svaz mu navíc uložil pokutu 20 tisíc eur (asi 490 tisíc korun). Jeho bývalý asistent Florian Junge byl suspendován na deset měsíců a musí zaplatit tři tisíce eur (70 tisíc korun).

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud