Martin Hašek
6. října 2022 • 14:28

Levná televizní práva? Schází tendr, ale... Sport musí vysvětlit svou cenu

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Elitní fotbal se stále častěji přesouvá z veřejnoprávních kanálů na placené, v Česku ale kluby z televizních práv získávají jen zlomek oproti zvyklostem v zahraničí. Jak z toho ven? „Problém je, že v historii nikdy nebyl vypsán tendr na práva z fotbalové ligy,“ řekl na konferenci Sport Alive Jiří Ponikelský, výkonný ředitel ČT sport.



Televizní časy se mění a sportovní fanoušek to pozná už za měsíc při fotbalovém světovém šampionátu v Kataru. Diváci zvyklí na kompletní servis České televize dostanou tentokrát ochuzené menu. Ze čtyřiašedesáti zápasů uvidí na veřejnoprávním kanálu exkluzivně jen polovinu, dalších 14 zápasů pak sdíleně s Novou.

„Je tady letitá zvyklost, že co chce divák vidět, chce zadarmo na České televizi. Tendry ale fungují tak, že musíte přistoupit na podmínky,“ vysvětlil Jiří Ponikelský.

„Naštěstí jsme malá země a UEFA nebo FIFA zajímá, jestli je signál volně dostupný, nebo jestli bude na placené televizi. Protože se jedná o velký event celospolečenského rozsahu, jsme schopní někde ještě uspět a dosáhnout toho, že práva získáme. Samozřejmě, pak se nám stane, že musíme půlku zápasů prodat televizi Nova, abychom naplnili budget.“

Zatímco na mezinárodním trhu české televize za práva draze platí, v Česku je to přesně naopak. Současná cena práv na FORTUNA:LIGU činí 150 milionů korun a její úroveň je dlouhodobým předmětem kritiky, v níž vyniká především slávistický boss Jaroslav Tvrdík.

Filip Šuman, Dušan Mendel, Alan Záruba, Jiří Ponikelský a Lukáš Tomek v panelové diskuzi na konferenci Sport AliveFoto Pavel Mazáč / Sport

S mediálními a audiovizuálními právy na nejvyšší soutěž obchoduje společnosti Pragosport, která byla před čtyřmi lety jediným oficiálním zájemcem. Ligu od ní až do roku 2024 koupila O2 TV. Od loňského léta pak pro Českou televizi skončila možnost využívat sublicenci a fanoušci se tak na ligu můžou dívat jen přes placený kanál.

„Všechna čest, oni zaplatili za televizní práva výrazně vyšší částku než my. Na druhou stranu, opět chyběl tendr,“ hodnotil Ponikelský. „Celkem logicky si práva zamkli exkluzivně. Ale kdybych byl na místě fotbalu, hledal bych cestu, jak by fotbal zůstal dál v České televizi.“

Cena českých fotbalových práv je v současnosti několikanásobně nižší než ve srovnatelných zemích ve středoevropském regionu.

„Jedna věc je hodnota práv a druhá věc je jejich cena,“ upozornil Jaroslav Šišolák z marketingové komise UEFA. „Dnes máme nástroje, které před dvaceti lety neexistovaly. Vše je měřitelné. Obklopte se lidmi, kteří umí data správně číst. Sport se musí umět obhajovat a vysvětlit svoji hodnotu.“

Zároveň čelí televizní sport výzvám proměňujícího se vkusu publika, které už sport zdaleka nesleduje jenom v televizi. A jeho značná část už produkt nekonzumuje v kompaktních přenosech.

„Daleko víc lidí bude obsah, který se streamuje, hledat na jiných platformách. Jsem zvědavý, jestli budou mít trpělivost sledovat celé zápasy. Čím mladší publikum, tím je větší předpoklad ke klipovitosti,“ řekl Lukáš Tomek, šéfredaktor deníku Sport a webu iSport.cz. „Čím je mladší publikum, tím větší je afinita k zahraničním ligám a hvězdám a menší k lokální soutěži, což je pro ligu velká výzva.“

Obecně má ale televizní sport stále velkou sílu.

„U lineární televize taky vidíme pokles. Pořád je ale strašnou devízou, že je to teď a tady. Sport baví desetiletého kluka i sedmdesátiletého dědu, baví to často i ženské a rozpětí je obrovské. Soumrak sportu v televizi úplně nevidím,“ dodal Dušan Mendel, vedoucí redakce sportu TV Nova.

Rekordní suma za polskou ligu

Polská fotbalová liga prodala vysílací práva televizní společnosti Canal Plus za rekordních 1,3 miliardy polských zlotých (6,63 miliardy korun).

Francouzský placený kanál prodloužil dosavadní kontrakt na další čtyři roky od sezony 2023/24 do ročníku 2026/27. Vedení Ekstraklasy o tom informovalo na oficiálním webu soutěže, dohodu schválily i kluby.

„Canal Plus je naším partnerem už dlouhé roky a podporoval nás nejen v dobrých časech, ale i v těch těžkých, jak ukázala koronavirová pandemie. Nová smlouva nám zajistí finanční stabilitu. Je to dobrá zpráva pro kluby i fanoušky, kteří budou moct sledovat zápasy v nejvyšší kvalitě,“ uvedl prezident polské nejvyšší soutěže Marcin Animucki.

Canal Plus může vysílat všechny zápasy, navíc chce divákům nabídnout i sestřihy a další doprovodné pořady. Část obsahu poskytne zdarma. Jedno utkání v každém kole zůstane jako dosud na neplacených kanálech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud