Martin Hašek
5. dubna 2024 • 20:06

Nová aplikace proti dopingu: Na léky se už sportovci nevymluví

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už žádné zdlouhavé vyhledávání a konzultace s experty. Pokud chtějí mít sportovci jistotu, že lék, který chtějí použít, je čistý, zjistí to během pár kliků v nové aplikaci Čistý sport. Vyvinul ji Antidopingový výbor ve spolupráci s Národní sportovní agenturou. Novinka díky propojení s databází SÚKL garantuje stoprocentní spolehlivost.



Brufen je na chřipku v pohodě, stejně tak obyčejný Nurofen. Ale pozor! Lék s označením Nurofen Stopgrip už by profesionálnímu sportovci způsobil problém. Kvůli obsahu pseudoefedrinu-hydrochloridu, jedné z účinných látek, by při použití během soutěže mohl způsobit pozitivní dopingový test. V nové aplikaci Čistý sport se k těmhle informacím každý může dostat během několika sekund.

„Do dneška byl sportovec v situaci, že se musel doptávat lékaře. Teď napíše do vyhledávacího okénka název léku, nebo naskenuje čárový kód na obalu. Během půl sekundy se objeví okno, které řekne, jestli může lék použít mimo soutěž i při soutěži,“ vysvětluje Martin Čížek, ředitel Antidopingového výboru. „My chceme sportovce z padesáti procent vzdělávat a z padesáti procent testovat. Chceme jít cestou prevence, předcházet negativním vlivům.“

Aplikace je propojená s databází Státního ústavu pro kontrolu léčiv, takže obsahuje všechny v Česku schválené léky. Lze v ní najít informace o 64 369 přípravků a 20 490 účinných látek. Aplikace je zdarma ke stažení na App Store i na Google Play. Na jejím vzniku spolupracovala i Národní sportovní agentura, která má péči o antidoping v zemi v gesci.

„NSA není jen úřadem na rozdělování peněz, snažíme se řešit i koncepční věci. Snažíme se vytvářet podmínky, aby se činnost antidopingového výboru mohla rozvíjet,“ uvedl Šebek.

Aplikace garantuje spolehlivost ohledně léků, problematickou oblastí ale stále zůstávají doplňky stravy. Ty v Česku nejsou regulované.

„Bylo by velmi přínosné, kdyby to umělo vyhodnocovat doplňky stravy, ale není možné je analyzovat jako u léků. U doplňků stravy se bohužel sportovci musí poradit se svým lékařem,“ vysvětlil Čížek.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud