12. února 2018 • 00:00

Významné sportovní osobnosti a události na mincích České mincovny

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní tématika má v České mincovně tradici již řadu let. Ta patří k nejoblíbenějším nejen mezi sportovními nadšenci. Po úspěšné sérii věnované československým fotbalovým legendám přichází další řady mincí věnované významným osobnostem a událostem ze sportovního prostředí. 



Špičky českého tenisu

Česká mincovna v listopadu minulého roku představila sérii pamětních mincí věnovanou významným osobnostem českého tenisu a wimbledonským vítězům. Dohromady bude série obsahovat pět zlatých a stříbrných mincí připomínající tenisové triumfy každého z představitelů. První dvě emise jsou věnovány bývalým světovým jedničkám Martině Navrátilové a Jiřímu Kodeši, který byl iniciátorem vzniku mincí s touto tematikou. Po nich se na mincích v tomto roce objeví také Jana Novotná, Jaroslav Drobný nebo Petra Kvitová. Na každé minci je zobrazen portrét s významnými tenisovými úspěchy v životě tenisových legend z dílny zkušeného medailéra a sochaře MgA. Martina Daška. Druhá strana nese atributy zahraničního emitenta České mincovny s nominální hodnotu mince. Kompozici pak uzavírá nápis „WIMBLEDON CHAMPIONS“. Zlaté čtvrtuncové mince, vycházející v nákladu 200 kusů, lze zakoupit za 11 950 Kč. Stříbrné mince o váze 29 gramů jsou k dispozici v nákladu 500 ks každá za 1 500 Kč. 

Více informaci naleznete zde.

Foto Česká mincovna

Zlaté Nagano a hokejové legendy

K letošnímu dvacátému výročí od legendárního triumfu našich hokejistů na zimní olympiádě v japonském Naganu vznikla sběratelská série Legendy českého hokeje, na kterých se postupně představí zlatí hoši z Nagana společně s hokejovými legendami ČSSR. První mince z této série je věnována legendárnímu trenérovi Ivanu Hlinkovi, který náš hokejový tým dovedl na olympijských hrách ke zlaté medaili. Mezi dalšími se na mincích během letošního a příštího roku objeví například Pavel Patera, David Moravec, Dominik Hašek nebo Vladimír Růžička a jejich předchůdci reprezentující československý hokej Jaroslav Pouzar, František Pospíšil nebo Milan Nový. Autorem pamětních mincí s hokejovou tematikou je zkušený medailér Mgr. Petr Horák, mezi jehož oblíbená témata patří sport. Mince jsou dostupné ve dvou provedeních – zlaté a stříbrné. Zlatá varianta o hmotnosti jedné poloviny trojské unce je k zakoupení za 22 950 Kč. Jednouncové mince ve stříbrném provedení pak za 1 650 Kč.

Více informací naleznete zde.

Foto Česká mincovna

Olympijské hry a olympijští vítězové

Jablonecká Česká mincovna razí tradičně pamětní medaile z ryzího stříbra k olympijským hrám již od roku 1996. Po olympijských hrách v Riu de Janeiru, Londýně nebo Vancouveru letos vydává medaili k Zimním olympijským hrám v Jižní Koreji. V této souvislosti razí Česká mincovna následně také stříbrné mince věnované českým olympijským vítězům. Ražba tradičně vychází ve spolupráci s Českým olympijským výborem, a její reverzní strana je proto věnována českému lvu, nápisu ČESKÝ OLYMPIJSKÝ VÝBOR a také ikonické pětici olympijských kruhů. Ústředním motivem letošních pamětních medailí je zimní stadion v Gangneungu, jednoho ze dvou hlavních dějišť, vzdálený nedaleko olympijského stadionu v městečku Tegwalljong.  Šestnáctigramové stříbrné medaile vydává Česká mincovna v nákladu pouhých 500 kusů a lze ji zakoupit za 990 Kč.

Více informací naleznete zde.

Články odjinud


Články odjinud