23.12.2016 • 11:58

Dře pro MLB! 140 zápasů za rok, holka na Skypu. A nesmíte být svině

Vstoupit do diskuse
0

Český hráč v NHL? Bývalo lépe, ale nic nového pod sluncem. NBA? Také fajfka, nedávno Jan Veselý, aktuálně Tomáš Satoranský. Čtverku SUPER populárních zámořských sportů kompletují americký fotbal a baseball. Do NFL Čech ještě nezasáhl, stejně nedobytná je MLB. Zatím… V organizaci Clevelandu Indians, poražených z poslední Světové série, má český baseball odchovance pražské Kotlářky Martina Červenku. Zrovna přichází, bude dělat rozhovor pro Superlife.



Hora svalů, kšilt dozadu, na krku zlatý řetěz a široký sebejistý úsměv borce, který podepsal sedmiletý kontrakt s Clevelandem, když mu bylo šestnáct, a za mořem odkroutil už pět sezon. Ano, tak takhle Červenka přesně nevypadá. Příslušnost nenápadného vytáhlého kluka k Indians prozrazuje jen taška přes rameno s vyšitým logem organizace.

„Vždycky jsem snil o tom, že budu hrát baseball v Americe. To si plním, ale je to jen začátek, chci jako první Čech zkusit MLB,“ tichým, ale odhodlaným hlasem vypráví v klubovně Eagles Praha na Krči 24letý reprezentační catcher, který aktuálně působí na farmě v páté nejvyšší soutěži Single A v týmu Lake County Captains.

Blíží se pro vás důležitá fáze sezony, březnový tréninkový kemp Clevelandu v Arizoně, kde se budou rozdělovat hráči do týmů. Jste připraven?
“Ještě nějaké dva měsíce zbývají, ale jsem. Tvrdě jsem makal, od minulé sezony jsem hodně zapracoval na pálce, piloval jsem házení i chytání. Ten kemp je to takový showtime, je potřeba zaujmout. Rozhodující faktor o tom, kde budu příští sezonu hrát, to ale není. Zohledňují se další věci, hlavně minulá sezona nebo kolik jste v organizaci.”

Takže pod dohledem jste celý rok?
“Během sezony máme trenéry, kteří po každém utkání píší speciální reporty o každém hráči, co v tom zápase udělal dobře, co špatně. Čtyřikrát do roka k nám jezdí šéfové z Major League, kteří se osobně podívají na pět až šest zápasů, aby si udělali obrázek. Porovnali mě s reporty.”

Čistě hypoteticky, je vůbec nějaká šance dostat se v březnu do prvního týmu?
“Myslím si, že to ještě neklapne. V hierarchii týmu jsou nade mnou hráči, kteří v organizaci působí déle než já, jsou zkušenější. Ale mám za to, že když budu dál tvrdě pracovat a zlepšovat se, jednou se své šance v áčku dočkám. Teď je cílem posunout se o ligu výše, do čtvrté nejvyšší soutěže. Udělat další postupný krok.”

Posun, to je důležité slovo ve vaší branži. Je to tak, že bez progresu by se vás Cleveland zbavil?
“Pokaždé, když přijedete na březnový kemp, kde je celá organizace, musí být u vás vidět herní zlepšení. Pokud nenastalo, pro klub jste nepotřební a neprodlouží s vámi smlouvu. Když začnete stagnovat, klub vám dá rok, abyste se probral, a když to nenastane, pošlou vás domů.”

Další stopku může vystavit zranění.
“Zranění by samozřejmě problém byl, ale mně se za pět let v Americe nic nestalo, musím zaklepat. Samozřejmě ale hodně záleží na typu zranění, v Clevelandu se o vás ale postarají, co já vím. Klukům, kteří byli zranění, zajistili operaci i následnou rehabilitaci.”

Je vám 24 let. Dává vám určitý klid, že v baseballu je hráč na vrcholu kolem třicítky?
“Je to tak, není žádný důvod bít na poplach, období TOP formy je u baseballistů mezi 28 a 32 lety. Stále mi tak tři roky zbývají. Už jen to, že jsem tady a hraju na 140 soutěžních zápasů za rok, mě ale strašně posouvá. Kluci v Česku mají utkání tak 35 za sezonu, to je obrovský rozdíl.”

Údajně na vás trenér prvního týmu na jednom z tréninků na kempu zavolal i jménem, potěšilo to?
“Nemůžu přímo říct, že to byl moment, který mě nějak divoce nakopnul do další práce, sám se snažím jet naplno. Ale bylo to příjemné, že mé jméno znal, to zase ano. Je vážně hezké, že trenér MLB zná nějakého hráče z Minor League.”

Systém baseballových lig v Americe:

1.) Major League Baseball (MLB)
2.) Triple A
3.) Double A
4.) High A
5.) Single A (zde Červenka v týmu Lake County Captains působí)
6.) Short Season
7.) Rookie ball
8.) Dominican summer league

Baseball je hodně o statistikách, dá se říci, kolik hráčů se z Minor League dostane do MLB?
“Statisticky asi necelých pět procent, což není moc, ale nějakou šanci to dává. Musíte tomu věřit, jinak by to nešlo.”

Může vám pomoci i fakt, že se někteří nadhazovači nechali slyšet, že na vás rádi hází?
“Může to být další střípek, je důležité, jakou máte v organizaci pověst, co o vás spoluhráči říkají. Trenér se to od nich může dozvědět a pro mě to může být jen plus.”

V týmu jsem jediný Evropan

Hrajete na pozici catchera, v organizace je vás patnáct, v prvním týmu jsou dva, Gomés a Pérez. Čím jsou lepší než vy?
“Neberu to tak, že jsou nějak nedostižní, že bych na ně vzhlížel jako na bohy. Koukám se na ně, několikrát jsem už s oběma mluvil, snaží se nám mladším spíš poradit. Neberou nás jako svou konkurenci, nebo to nedávají znát. Samozřejmě jsou to mnohem lepší hráči, než jsme my.”

Catcher by měl působit jako takový stmelující a uklidňující prvek v týmu, je to tak?
“Já osobně vnímám, že catcher je lídr týmu, je to strašně specifický post. Když je dobrý catcher, je dobrý celý tým, to on určuje, jak dobrá bude sezona. Nesmí být roztěkaný, chybovat, být opravdu taková klidná síla. Měl by být schopen se na věci a hru dívat s nadhledem, ale v případě potřeby umět i zařvat.”

Čech dře pro MLB! Jednou to klapne, říká catcher Martin Červenka
Video se připravuje ...

Nepřijdete mi, že dokážete zařvat, nebo se pletu?
“Kdybych hrál zápas, a bylo by to nutné, tak bych dokázal zařvat i na hvězdu v prvním týmu, bez toho na tomto postu nemůžete fungovat. V civilu se chovám trošku jinak. Při zápase mám jedinou touhu a to vyhrát a měním se více v bojovníka. Ohledy na druhý tým neberu, nejsem zákeřný, ale prostě se je snažím porazit a být tvrdý.”

Ve sportu obecně platí úzus, že je na škodu být příliš hodný, že pak se nahoru nedostanete. Je to tak i v baseballu?
“Souhlasím, člověk musí mít trochu ostřejší lokty, ale zase nesmí být moc velká svině, nechodit přes mrtvoly. Toho by si spoluhráči i šéfové všimli a hráč by skončil. Takové lidi klub nechce. Ale zdravé sebevědomí je základ.”

Na vlastní bydlení nejsou peníze

Daniel Vavruša, jiný Čech, který se pokoušel prosadit v zámoří, popisoval, jak je to mezi spoluhráči na farmě divoké, že si kradou věci a tak. Takovou zkušenost nemáte?
“Dana New York Yankees poslali hrát do Dominikánské republiky, na pokoji tam spalo třeba šestnáct hráčů, takže se i hodně kradlo. Já hraju v Ohiu, takže tady je to klidnější, osobně jsem se s ničím nesetkal, převládá spíše kamarádská atmosféra.”

Bydlíte ve vlastním?
“To ne, to by bylo příliš drahé, vždycky se domluvíme s pár kluky z týmu a jdeme bydlet do společného apartmánu. Na pokoji jsme obvykle dva, záchod, dvě koupelny a kuchyň máme společnou s ostatními.”

Zní to jako celkem skromné podmínky, můžete nastínit svůj příjem?
“Příjem mám takový, že se s tím dá celkem v klidu vyžít, na velké utrácení to samozřejmě není. Rozdíl mezi platy na farmě a v prvním týmu je obrovský, to ani nejde popsat. Průměrně berou kluci v áčku tak čtyři miliony dolarů. Samozřejmě je to také část mojí motivace, ale není to hlavní důvod, proč v Clevelandu jsem.“

O místo v prvním týmu Clevelandu Indians bojuje Martin Červenka už pět let
O místo v prvním týmu Clevelandu Indians bojuje Martin Červenka už pět let

A co je tedy to hlavní?
„Chci si dokázat, že můžu hrát s nejlepšími. Že kluk z Kotlářky může hrát nejlepší baseballovou ligu na světě.”

Další šance už nikdy nemusí přijít

Vy jste svůj sedmiletý kontrakt s Indians podepsal v 16 letech, to musela být slušná euforie, viďte?
“Byl to totální rauš, splněný sen. Vždy jsem snil o tom, že budu hrát baseball v Americe, mluvil jsem o tom pořád. A když si mě skaut všimnul na kempu pro talentované evropské a africké hráče v italské Tirrenii a nabídnul mi smlouvu, bylo to úžasné.”

Rodiče nebyli proti, byl jste dost mladý?
“Ne, podpořili mě, věděli, co to pro mě znamená. I kluci na Kotlářce to chápali, ale já se nikoho na názor neptal, rozhodnul jsem se sám.”

Byl podpis smlouvy váš nejsilnější zážitek v baseballu?
“Druhý nejsilnější. První byl určitě ten moment, když mě poprvé Cleveland poslal do full season týmu v Single A. To byl strašně silný zážitek, protože jsem byl první Čech, který se do této soutěže podíval.

V organizaci Clevelandu, kde je 200 hráčů, jste jediný Evropan, jak vás berou?
“Není to tak, že bych byl nějaký Bihár. Myslím, že ke mně trenér přistupuje stejně, jako k ostatním klukům. Je to tam velmi férové, měří stejně mně, Američanům i Dominikáncům.”

Zníte strašně smířeně a vyrovnaně. Opravdu jste za pět let v Clevelandu nezažil krizovou situaci, kdy byste chtěl všechno zahodit a vrátit se domů?
“Nikdy jsem nebyl blízko tomu, abych to zabalil. Další šanci bych už nikdy nemusel dostat. Když to člověku nejde, tak se mu hlavou honí různé myšlenky, ale seriózně jsem o tom nikdy nepřemýšlel.”

Zápasový den Martina Červenky v Single A:
"V den zápasu vstávám mezi devátou a desátou hodinou. Nasnídám se, pak je trénink 90 minut v posilovně. Po ní jde člověk na oběd. Pak nastává tréninkový blok od 15.00 do 17.00, kde jsme společně jako tým. Potom je lehčí večeře a od 19.00 začíná zápas, který obvykle trvá tak tři hodiny. Po utkání se ještě musíme tak hodinu protáhnout a zaledovat a domů se člověk dostane tak kolem půlnoci. Když je volno a nehraje se, tak rád chodím na golf a člověk si i rád odpočine. Na nic jiného nezbývá čas."

Ani se vám nestýská?
“Když jsem byl mladší, tak se mi stýskalo hodně, po rodině a kamarádech. Teď už jsem starší, navíc pomůže, že za mnou rodiče nebo přítelkyně jednou za rok přiletí a od října do prosince jsem v Čechách zase já. Je to super zpestření, lepší, než si neustále skypovat.“

Na Světové sérii, kterou váš Cleveland ztratil s Chicagem v sedmém zápase, jste se byl podívat?
“Bohužel jsem už byl tady v Česku, Minor League nám končí na konci září, Světová série se hraje na konci října.”

Sebrala vás ta porážka s Cubs, nebo vás to výrazněji nezasáhlo?
“Je to zvláštní pocit. Jako člen organizace Clevelandu se cítím samozřejmě, ale ten úspěch, účast ve Světové sérii, není absolutně můj, nemám s ním nic společného. Proto nemůžu říci, že mě to mrzelo, nebo nemrzelo, byl to počin těch 25 kluků v prvním týmu. Strašně jsem jim ale fandil, to je jasné.”


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}