28. července 2009 • 05:00

Fotbalisté berou miliony! Jak jsou na tom ostatní sporty?

Autor: val
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal a hokej u nás nekompromisně válcuje všechny ostatní sporty! Rosický 1,5 roku nehrál a na účet mu chodily desítky milionů, jak si ale vede takový šermista, veslař, vzpěrač, hokejbalista nebo kuželkář? Uživí se nebo si za své úspěchy ještě musí platit?



Blesk.cz pátral a přináší velmi zajímavé výsledky!!!

Určitě si mnozí z vás už někdy zanadávali, že ten či onen hokejista se párkrát projede po ledě a vydělá za jeden den tolik, co vy přinejmenším za půl roku! Sportovci argumentují, že těžce dřou, musí obětovat spoustu volného času a jejich kariéra je krátká. Ale co potom mají říkat ti, kteří se dají třeba na gymnastiku nebo veslování?

K úspěchu vede stejná porce úsilí, také riskují své zdraví, ale na vrcholu své sportovní kariéry nepřichází vytoužené miliony, ale počítání každé koruny a denní docházení do zaměstnání!



Příjmy sportovců zůstávají v České republice nadále tabu a stávají se tak věčným tématem pro média a zvědavé občany. Nám se ale podařilo zjistit, jak si vedou některé sporty v porovnání právě s “přeplácenými” superhvězdami.

Hokejová smetánka v české nejvyšší soutěži má pro představu jen základní složku platu mezi 4 – 8 miliony korun ročně. Tzn. 300 000 - 600 000 Kč měsíčně.

Fotbalový "bitkař" Tomáš Řepka (AC Sparta Praha) si každý rok do kasičky nasype 8 milionů Kč, téměř 1 milión měsíčně a to se nebavíme o prémiích a reklamních příjmech, které můžou být mnohonásobně vyšší.

Patrik Berger, který už má nejlepší léta za sebou a více než fotbalem udivuje svými zraněními má jen o dva miliony méně!

Jenom pro představu, jak si vede nejlépe placený Čech v zahraničí - brankář Petr Čech si v anglické Chelsea vydělá fotbalem 12 milionů Kč měsíčně.

A jak je to v nejvyšších soutěžích u “malých” sportů? Raději se posaďte, rozdíl je politováníhodný a z pohledu těchto sportů až demotivující. Bohužel taková je realita!

Americký fotbal – hrají “za byt a stravu“ s kapesným v řádech několika tisíc korun.

Baseball – někteří hráči mají klubem hrazené letenky, pobyt, stravu a pobírají symbolickou finanční odměnu.

Curling
- věcné odměny z turnajů, jinak si vše hradí sami

Florbal – liší se to tým od týmu, někde si ještě platí příspěvky, jinde mají plat v řádech jednotek tisíc Kč. Kluby hráčům nabízejí příspěvek na kolej, zajistí ubytování a pomůžou s hledáním zaměstnání.

Gymnastika - gymnasti pobírají finanční odměnu řádově kolem 5 000 - 10 000 tisíc měsíčně.

Házená
– nejlepší hráči si přijdou na 40-50 000kč měsíčně, průměr se pohybuje kolem 25 000Kč s tím, že vysokoškolští studenti dostávají mezi 10 – 20 tisíci Kč. Vypisují se prémie za vítězství do výše 500 000 Kč na tým.

Hokejbal –v řadě klubů se stále platí příspěvky cca 3000 Kč a mezi běžné benefity patří nové hokejky a proplácení cesťáků.

Jachting - příspěvek na činnost (cca 1/10 ročního rozpočtu), nejlepší na konci sezony cca 150 000Kč, ostatní max. 10-50 000Kč.

Krasobruslení - exhibiční vystoupení a “prize money“(finanční odměny) za umístění na některých soutěžích a šampionátech Mezinárodní bruslařské unie.

Kuželky a bowling - výkonnostní odměny řádově ve stokorunách, nejvyšší odměna za titul Mistra světa ve výši 20tisíc korun.

Nohejbal
– nejlepší nohejbalisté si přilepší až o 100 000Kč za rok, tedy 8 300 měsíčně. Jinak je průměrný výdělek v nejvyšší české soutěži kolem 20 000/rok.

Rugby - žádné odměny! Hrají pouze pro radost.

Softball
– žádné odměny, pouze jsou hráčům hrazeny náklady typu ubytování, cestovné a soustředění.

Squash
– za vítězství na mistrovství republiky získají 10 000kč, na běžných turnajích kolem 3-5 tisíc Kč. Náklady na cestování, ubytování a startovné si pokryje pouze několikanásobný český šampión Jan Koukal.

Šerm - zaměstnáni na poloviční úvazek plus dostávají diety. Jejich příjem je cca 11 000 včetně příspěvků na ubytování, stravu, atd. Vše závisí na výkonnosti, při zisku medaile v individuální soutěži může dojít k navýšení i o 100 % .

Veslování
- cca 25 profesionálů, průměrný měsíční výdělek je okolo 20 - 22 tisíc Kč. Za výborné výsledky na MS jsou ještě reprezentanti jednorázově finančně odměněni.

Volejbal: platovým stropem by měla být částka mezi 120 – 150 tisíci Kč, kterou mají v lize maximálně tři hráči.

Vzpírání
- 6 reprezentantů má stanoven plat dle uzavřených smluv, odhadem cca 20 000Kč. Odměny jsou stanoveny dle umístění na MS a ME.

Proč jsou tyto sporty přehlíženy?

Je to jednoduché, sponzory lákají akce na které chodí masy lidí a tak je fotbal i hokej mnohem více medializovaný a tudíž denně na očích. Popularita těchto dvou "sportovních obrů" je natolik vysoká, že fotbalisté i hokejisti jsou už dávno celebritami společnosti a ostatním sportům zůstavají oči jen pro pláč.

Smutné na tom všem je, že tito "neviditelní" hrdinové jako rugbisté, vzpěrači a další by si kolikrát zasloužili nejen více slávy než třeba "večírkoví" hříšníci z fotbalové reprezentace, ale především mnohem lepší zázemí a vyšší honoráře.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud