20. srpna 2009 • 10:45

Bývalý rekordman Maurice Green: 9,4 padne brzy, Bolt je z jiné planety!

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úžasné! Sprinterský král Usain Bolt posunul běžeckou hranici na 100m o neuvěřitelných 11 setin a přesto většina expertů je za jedno: "Bolt zdaleka neřekl poslední slovo." Maurice Green říká: "Usain je z Marsu, ostatní ze Země."



Maurice Green moc dobře ví, co znamená držet světový rekord v královské disciplíně v běhu na 100m. Jemu se podařilo držet rekord 6 let za čas 9,79s, než ho v roce 2005 překonal jamajský atlet Asafa Powell.

Green už před závodem v Berlíně říkal na adresu nejrychlejšího muže planety: "Stovka má nyní jen jednoho muže." Poté, co Bolt stanovil nový světový rekord na 9,58s, Greena to vůbec nepřekvapilo.

Maurice GreeneFoto Sport

"Usain bude rychlejší. Jestliže říká, že chce pokořit 9,4, já nemám jediný důvod mu nevěřit. Technicky se stále má co učit. Dosáhl sice své maximální rychlosti, ale nedokázal ji držet po celý závod. Stále má rezervy, zpomaloval," řekl šampion z OH v Sydney 2000 Maurice Greene pro britský server Dailymail.co.uk.

Studie německé atletické federace dokazuje, že Bolt v posledních 20 metrech zpomalil a neudržel svojí maximální rychlost 47 km/h.

Kolik tedy může běžet?

Podmínky na Olympijském stadionu v Berlíně byly téměř ideální. 51 tisíc diváků vytvořilo elektrizující atmosféru a jeho největší rival Tyson Gay zaběhl skvělý čas 9,71, který Bolta donutil běžet naplno až do úplného závěru.

Pravidla povolují rychlost větru až 2m/s, ale v neděli, v den závodu bylo pouze 0,9 m/s. Těch extra 1,1m/s může podle studie posunout výkon Bolta o 0,05s.


Mistrovství světa v atletice 2009 Berlín: Kompletní zpravodajství čtěte zde»

Start.
I když ho Bolt zvládl, stále tam jsou rezervy, vždyť průměrný Dwain Chambers vystartoval lépe.

Navíc sám Bolt přiznal, že se zdaleka necítil tak skvěle jako před rokem na OH v Pekingu. "Letošní sezonu jsem byl nahoře i dole. Necítil jsem se zle, ale v Pekingu to bylo jiné."

Ani povrch trati nebyl zdaleka ideální a je všeoběcně považován za pomalejší. "Usain měl 9,58s a každý ví, že tenhle povrch nepatří mezi nejrychlejší."

"Jak by vše dopadlo v Pekingu, kdyby Bolt neběžel pouhých 60m?," ptal se sám sebe Greene. "Pokud tomu věří, může toho dosáhnout. Vždycky jsem věřil v to, že muži se stále vyvíjí a totéž platí o technologiích. Takže muži budou stále rychlejší a nové technologie to znásobí. Tratě, boty, atd," dodal bývalý americký sprinter.

"Nevěřím v nějaké limity. Můžež dosáhnout všeho, čemu věříš. Používáme pouze 10 procent mozkové kapacity, pokud bychom používali 30 procent, kdo ví, jak by atletika vypadala," říká trojnásobný mistr světa Maurice Greene.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud