21. srpna 2009 • 13:44

Boltův třetí světový rekord v ohrožení: Sprinteři Jamajky čelí dopingové hrozbě!

Autor: INT, val, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve sprintu nemají konkurenci, vyhráli vše a nyní se chystají zničit svět ve štafetě. Řeč je o Jamajce! Posunou světový rekord o nějakou setinku vpřed? Pokud by nastoupili ti nejlepší, je to téměř jisté. Jenže Jamajka má velký problém.



Yohan Blake, Marvin Anderson, Asafa Powell a famózní král sprintů Usain Bolt = SVĚTOVÝ REKORD! Dá se řící, že všichni už s tím tak nějak počítají a o vítězi není pochyb.

Mistrovství světa v atletice 2009 Berlín:
Kompletní zpravodajství čtěte zde »

Jenže tři z nich do štafety nejspíše nezasáhnou! To by pak světový rekordman na 100m a 200m Usain Bolt jen těžko naplnil svůj sen. Tři starty, tři zlata a tři světové rekordy!

"Jsem připravený se štafetou na další světový rekord. Nevím, jestli moji parťáci také, ale já udělám pro svou zemi cokoli. Lidé mě zbožňují a jsou na mě pyšní. Pro mě je pocta zaběhnout rekord pro Jamajku," říká Bolt a z jeho slov je patrné, že na dráze vypustí duši.

Boltův sen? Titul od anglické královny

Za vším je dopingová kauza z národního šampionátu Jamajky, kdy měli Yohan Blake a Marvin Anderson pozitivní test na methylxantin.

Ten není na seznamu zakázaných látek antidopingové organizase WADA, ale experti ho za nedovolený považují. Jamajský antidopingový výbor je osvobodil, ale IAAF se chce případem zabývat po MS v Berlíně.

To je také důvod, proč mezinárodní atletická federace nedoporučuje jamajské sprintery do štafety postavit. Pokud totiž později bude rozhodnuto, že užívali nedovolenou látku, štafeta Jamajky bude diskvalifikována a přišla by o medaile či případný světový rekord.

"Blesk" Bolt překonává lidské možnosti

"Dosud ale nikdo nebyl suspendován, proto je složení štafet zcela v jamajských rukách,“ vysvětluje Pierre Weiss, generální sekretář IAAF.

Jamajka už údajně potvrdila, že ve štafetě tito běžci nebudou, ale kdo ji tedy poběží? Asafa Powell, bývalý světový rekordman na 100m a třetí z letošní stovky, je údajně zraněn. Bolt štafetu rozbíhat nechce a Blake a Anderson nejspíše vůbec do závodu nenaskočí.

Bývalý rekordman Maurice Green: 9,4 padne brzy, Bolt je z jiné planety!

Pokud se černé vyhlídky jamajské štafety naplní, možná by už bylo lepší, pokud by Bolt běžel rovnou všechny úseky. Svěťák by z toho nebyl, ale ve své superformě by třeba na jednu z "placek" dosáhl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud