13. března 2010 • 04:59

Jak bankrotují hvězdy. Vydělali miliardy, teď jsou na dně

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za svou hvězdnou kariéru vydělali miliony dolarů, takže jsou po jejím skončení obklopeni luxusem a v klidu si užívají zaslouženého sportovního důchodu. Jenže ouha! Takový předpoklad u řady bývalých sportovních megahvězd vůbec neplatí.



Někoho omámila sláva, někdo propadl hráčské vášni, další špatně investovali, ale výsledek je stejný - místo zabezpečení do konce života přišel bankrot a pád na úplné dno.

Podle prestižního časopisu Sports Illustrated, jehož závěry cituje server yahoo.com, jsou sportovci (především v Americe) v reálném životě prakticky nepoužitelní.

Neuvěřitelných osmdesát procent všech hráčů profesionální ligy amerického fotbalu NFL se potácí na pokraji krachu už dva roky po skončení aktivní kariéry, o moc lépe na tom nejsou ani basketbalisté - po pěti letech od konce v NBA jich je na mizině více než polovina.

To je třeba případ spoluhráče Michaela Jordana, neméně legendárního Scottieho Pippena. Ten sice proslul v NBA svojí skvělou obranou, ale své peníze si příliš nechránil.

Scottie Pippen v dobách své největší slávyFoto Reuters


Na poli finančního plánování absolutně propadl, k tomu se připojilo pár nevydařených obchodních záměrů a těžce vydřených 120 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy korun) se mu rozplynulo pod rukama.

Jen 27 milionů dolarů padlo na špatné investice, dalších 4,3 milionů spolkl třeba luxusní firemní tryskáč.

Typickou ukázkou, jak prohýřit vydělané miliardy je čtyřnásobný boxerský šampion Evander Holyfield. Ten si podle odhadů mohl vyboxovat za svoji kariéru na 250 milionů dolarů, což je téměř pět miliard korun.

Jenže jeho záliba v luxusu a rozmařilém životě ho rychle přivedla na mizinu. Jak zlikvidovat tak velkou sumu? Za vše mluví už jen případ jeho domu. Holyfield si totiž pořídil sídlo se 109 pokoji za neuvěřitelných 20 milionů dolarů. Investovat do nemovitostí je asi rozumné, ale takhle?!

To basebalová star první velikosti Lenny Dykstra se také zhlédl v nemovitostech. Šel na to rozumněji, jenže jeho byznys, který ovšem zahrnoval třeba i síť automyček, také rychle zkrachoval. Teď dluží svým věřitelům 30 milionů dolarů plus dalších dvacet za dům, který koupil od Wayna Gretzkyho.

Parádně rozfofrovat celé jmění se podařilo i basketbalistovi Latrellu Sprewellovi. Tomu Sprewellovi, který odmítl v NBA smlouvu na 21 milionů dolarů, protože prý z tak malé částky svoji rodinu nenakrmí.

Teď už s tím ovšem má daleko větší potíže. Jeho vydělaných téměř sto milionů dolarů zahučelo třeba do luxusní jachty za 1,5 milionu. Italskou lodí ovšem zaručil v roce 2007 svůj nový dům - za 5,4 milionů dolarů. A po roce přišel i o ten.

Evander Holyfield si s Mikem Tysonem v rozhazování peněz příliš nezadá
Evander Holyfield si s Mikem Tysonem v rozhazování peněz příliš nezadá


To golfový gentleman John Daly propadl hazardu. Svých vydělaných 60 milionů dolarů dokázal velmi rychle prohrát - jednou proházel do automatu 1,65 milionů za jediný večer, v Las Vegas zase dokázal "projet" přes milion dolarů za dvě a půl hodiny.

Kategorií sám pro sebe může být boxerský rváč Mike Tyson. Pěsti mu vydělaly zhruba 400 milionů dolarů, jenže ty dokázal utrácet se stejnou rychlostí, jako knockoutovat soupeře.

Boxerský bůh Tyson: užíval si jako barbar »

Za milion a půl si pořídil ultraluxusní Bentley Continental SC se sedačkami z jehněčí vlny, telefonem a skleněnou sklápěcí střechou. Takových aut na světě jezdí jen 73.

Mike TysonFoto ČTK/AP


Ale jen u toho nechvalně proslulý drsňák nezůstal. Za auta dokázal utratit dalších pět milionů, za dva miliony si pořídil luxusní vanu. A kdybyste se stále divili, kam zmizel zbytek peněz, dodejme, že jen tak z plezíru si Tyson pořídil dva bengálské tygry - jen za 140 tisíc dolarů.

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud