11. listopadu 2010 • 14:40

Jindrova firma: Na Neumannové a spol. nakradla devět milionů

Autor: bk
Vstoupit do diskuse
34
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Kauzy okolo bývalého partnera Kateřiny Neumannové Josefa Jindry (51) neberou konce. Vyšlo na povrch, že jeho reklamní agentura Kentaura uměle zvyšovala své výdaje tím, že fakturovala neexistující reklamy na dresech "svých" sportovců. Mezi nimi tehdy byla i Kateřina Neumannová. S informací přišly Hospodářské noviny.



Petr Šperka, obchodní ředitel firmy Kentaura, byl za tento podvod už letos na jaře odsouzen. Verdikt? Šest let vězení a zákaz výkonu funkcí statutárních orgánů též po dobu šesti let.

"Byl odsouzen za zvlášť závažný zločin zkrácení daně,"
řekla mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková Hospodářským novinám. Šperka se proti verdiktu odvolal, rozsudek ještě není pravomocný.


Podle rozsudku Šperka prostřednictvím známých sportovců, mezi které patřili například Kateřina Neumannová, Michal Vabroušek či Kamila Reidlová, zahrnoval do účetnictví firmy faktury za fiktivní reklamu.

Lidovecký taneček v podání lobbisty Jindry a KasalaFoto Ota Mrákota

"Byl jsem jednu dobu zastupovaný agenturou Josefa Jindry, to ano. Ale rozešli jsme se, protože mi nesehnali žádné sponzory," tvrdí skifař Vabroušek.

Až letos, po sedmi letech, vyšlo najevo, že Jindrova agentura zneužívala Vabrouškovo (a pravděpodobně i dalších  klientů) jméno a mezi lety 2000 až 2003 si do účetnictví zanášela faktury za neexistující reklamu.

Podle zatím nepravomocného verdiktu Šperka podobným způsobem do účetnictví Kentaury a dalších dvou spřízněných firem přijal 106 faktur. Podle soudu tím stát okradl až o pětadvacet milionů korun! Jen na známých sportovcích v Kentauře to bylo minimálně devět milionů.

"Do pravomocného rozhodnutí tohoto případu se společnost Kentaura nebude vyjadřovat. Ctíme presumpci neviny!" odmítl blíže komentovat závažnou kauzu své firmy Jindra.

Vedle této kauzy má Jindra velký podíl i na dluzích ze šampionátu v Liberci, který skončil ve ztrátě okolo 108 milionů. Figuruje také v armádní aféře, kde měl nabízet "vyprání" úplatků přes faktury na sport.

Neumannová má s Jindrou dceru Lucii, jehož otcovství dlouho tajila.
Neumannová má s Jindrou dceru Lucii, jehož otcovství dlouho tajila.


Vstoupit do diskuse
34
Články odjinud


Články odjinud