Pavel Bárta
30. prosince 2011 • 20:55

Gretzky je modla Edmontonu, má svoji sochu i dálnici

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kde jinde by měl mít nejlepší hokejista historie svoji ulici, než v Edmontonu, kde dovedl tým Oilers ke čtyřem z pěti triumfů ve Stanley Cupu? A není to ulice ledajaká. Dálnice Wayne Gretzky Drive se táhne i kolem haly Rexall Palace. Dřív se jmenovala Northlands Coliseum, právě tady se zrodila proslulá dynastie a slavila největší triumfy.



Tahle budova slouží od roku 1974, kdy se Oilers objevili na scéně coby klub nově vzniklé konkurenční soutěže World Hockey Association. Do NHL přešli po jejím zániku o šest let později. V porovnání s moderními arénami může tahle hala někomu i po rekonstrukcích připadat trochu obstarožní, ale historie dýchá snad z každého kouta.

Hned před vchodem vítá návštěvníky bronzová socha Wayna Gretzkyho se Stanley Cupem nad hlavou. „Opravdový šampión a gentleman s oddaností a charakterem, jehož talent dodal světový věhlas městu Edmonton,“ píše se na pamětní desce.

Velké fotografie v útrobách haly připomínají další zářivé i méně slavné časy klubu, stejně jako jeho žhavou současnost, kdy tým vyvedla z marastu generace mladíků kolem Ryana Nugent-Hopkinse a Taylora Halla, vůbec ne nepodobná té, která dovedla Oilers na hokejové nebe ve druhé polovině 80. let.

Edmonton je město zasvěcené hokeji
Edmonton je město zasvěcené hokeji


Pod střechou jsou vyvěšeny prapory připomínající všechny úspěchy týmu a také čísla vyřazená na počest slavných hráčů. Je jich celkem sedm, z toho šest patřilo pilířům slavné generace Oilers, kam vedle Gretzkyho patřili třeba Jari Kurri, Mark Messier a Paul Coffey. Jako vůbec první však dočkal takové pocty Al Hamilton, obránce z dřevních časů ve WHA.

„Přijel tehdy s celou rodinou, ale ani si nezamluvil hotel. Po oficialitách zase odletěl,“ říká fanoušek Peter Kouba, starousedlík s českými kořeny. Uplynula spousta let, ale dodnes v Edmontonu nemohou zapomenout na Gretzkyho odchod do Kalifornie v srpnu 1988, který pro všechny Kanaďany zůstal dnem národního smutku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud