18. ledna 2016 • 02:36

Skandální obvinění. Elitní tenisty vyšetřovali kvůli falšování zápasů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mužská tenisová asociace ATP čelí na startu prvního grandslamu sezony obvinění, že nepodnikla žádné kroky proti hráčům, kteří byli podezřelí z manipulování zápasů. Vedení ATP to odmítá, ale nevyvrátilo, že se v minulosti vyšetřování týkalo i šestnácti tenistů, kteří patřili v posledním desetiletí do první padesátky světového žebříčku. Týkalo se to i některých vítězů grandslamových turnajů, tvrdí portál BBC s odvoláním na získané tajné dokumenty. Jména podezřelých hráčů britská stanice neuvedla.



"Všem těmto hráčům bylo povoleno pokračovat v kariéře," uvedla BBC. Podle portálu BuzzFeed News se osm z těchto podezřelých hráčů účastní Australian Open, které dnes začalo v Melbourne.

Předseda ATP Chris Kermode ujistil BBC, že příslušný orgán TIU (jednotka pro bezúhonnost tenisu) vždy přistupuje ke korupci velmi seriózně. "Tennis Integrity Unit a tenisové orgány zcela odmítají jakékoli tvrzení, že by zamlčely nebo z nějakého důvodu nevyšetřovaly podezření z manipulace zápasů," řekl Kermode na narychlo svolané tiskové konferenci v Melbourne. "BBC a BuzzFeed odkazují na události před deseti lety a my vyšetříme každou novou informaci," uvedl Američan, který stojí v čele ATP od loňska.

Šéf etické komise v TIU Nigel Willerton v Melbourne uvedl, že se ke zprávě britských webů nebude vyjadřovat, protože by to bylo nevhodné.

BBC a BuzzFeed News mají údajně dokumenty z vyšetřování v roce 2007. Z nich má vyplývat, že skupiny sázejících v Rusku, v severní Itálii a na Sicílii sázely statisíce dolarů na tenisové zápasy, které považovaly za zmanipulované. Tři z těchto zápasů se prý týkaly Wimbledonu. Jména hráčů servery neuvedly, protože bez přístupu k jejich telefonům, bankovním účtům a počítačům není možné zjistit, zda se podvodů účastnili.

Podle důvěrného sdělení tenisového vedení z roku 2008 se vyšetřování týkalo 28 tenistů, ale nikdy nenásledoval trest. Od roku 2009 platí nový antikorupční kodex a zástupci ATP tvrdí, že předchozí porušení podle něj nemůže být trestáno.

Světová jednička Serena Williamsová po výhře v 1. kole Australian Open řekla, že o ničem neví. "Když hraju, tak naplno, a stejně tak vypadají i soupeřky. Jestli se něco takového dělo, já o tom nevím. Bývám uzavřena ve své bublině," uvedla Američanka. Japonec Kei Nišikori prohlásil, že rovněž o podvodech nikdy neslyšel.

Vyšetřování TIU v minulosti skončilo sankcemi pro 18 tenistů a šest z nich dostalo doživotní zákaz. Na program proti korupci ATP dosud vydala 14 milionů dolarů (přes 347 milionů korun).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud