29. ledna 2020 • 14:00

Šok na Australian Open, Nadal končí. Strýcová si zahraje finále čtyřhry

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První hráč světa Španěl Rafael Nadal vypadl ve čtvrtfinále Australian Open s Dominicem Thiemem. Rakouský tenista vyhrál 7:6, 7:6, 4:6 a 7:6. Naopak Barbora Strýcová si zahraje v Melbourne o titul, s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej porazily české turnajové čtyřky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou 6:2 a 6:3. Sejně jako thiem je v semifinále i Němec Alexander Zverev, švýcarského tenistu Stana Wawrinku v Melbourne ve čtyřech setech. 



V pátečním finále Strýcová a Sie Šu-wej narazí na maďarsko-francouzský pár Tímea Babosová, Kristina Mladenovicová. Nasazené dvojky zdolaly 7:5, 6:2 tchajwanské sestry Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching.

Bronzová olympijská medailistka Strýcová má na dosah druhý grandslamový titul ve čtyřhře. Loni se Sie Šu-wej triumfovaly na trávě ve Wimbledonu a od té doby je plzeňská rodačka s krátkou pauzou světovou deblovou jedničkou. O první místo ale v pondělí přijde a v čele ji nahradí právě její deblová partnerka Sie Šu-wej.

Sie Šu-wej se dostane v pořadí čtyřhry před Strýcovou, jelikož loni hrály každá v Melbourne s jinou partnerkou. Tchaj-wanka odečte vzhledem k vyřazení už ve 2. kole o 650 méně bodů než Strýcová za semifinále (hrála s Markétou Vondroušovou). A současný bodový rozdíl mezi nimi je v deblovém pořadí 475 bodů.

V úvodním více než dvanáctiminutovém gamu přišla o podání Krejčíková a Strýcová potřebovala stejnou dobu, aby brejk při svém servisu potvrdila. I podruhé v setu pak neudržela podání Krejčíková a Sie Šu-wej úvodní sadu ukončila esem.

Strýcová a Sie Šu-wej si celý zápas jistě držely servis. Výborně returnovaly a při první příležitosti se tlačily k síti. Ve druhé sadě neustála jejich tlak Siniaková a v poslední hře znovu Krejčíková, která při mečbolu poslala míč do autu.

„Jsem nadšená, že jsme v dalším grandslamovém finále. Moc to pro mě znamená a zvláště s takovou partnerkou, jako je Sie Šu-wej, a tady v Austrálii. Ke konci už to bylo trochu vyhecovanější, ale tak to bývá,“ řekla Strýcová v rozhovoru na kurtu. „Snažila jsem se do českého souboje nezasahovat,“ vtipkovala Sie Šu-wej.

„Celý zápas jsme hrály velmi aktivně, pořád se na kurtu něco dělo. Velké body jsme zahrály správně. Myslím, že jsme i slušně servírovaly, což nám velmi pomáhalo,“ uvedla Strýcová pro Radiožurnál, Tenisový svět a iDNES.

Krejčíková vyzdvihla výkon Sie Šu-wej. „Protože hrála neskutečně, nekazila. To byl podle mě hlavní důvod, proč jsme prohrály. Má hrozný přehled a dokáže na kurtu vykouzlit neuvěřitelné věci,“ chválila soupeřku.

Třiatřicetiletá Strýcová může být první českou vítězkou čtyřhry na Australian Open po třech letech. V roce 2017 zde slavila triumf Lucie Šafářová ve dvojici s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Rumunská tenistka Simona Halepová a Španělka Garbiňe Muguruzaová vytvořily druhou semifinálovou dvojici dvouhry na grandslamovém Australian Open. Čtvrtá nasazená Halepová ve čtvrtfinále v Melbourne porazila Estonku Anett Kontaveitovou jasně dvakrát 6:1 a Muguruzaová si poradila s třicátou nasazenou Anastasií Pavljučenkovovou z Ruska 7:5 a 6:3.

První hráč světa Španěl Rafael Nadal vypadl ve čtvrtfinále Australian Open s Dominicem Thiemem. Rakouský tenista vyhrál 7:6, 7:6, 4:6 a 7:6.
První hráč světa Španěl Rafael Nadal vypadl ve čtvrtfinále Australian Open s Dominicem Thiemem. Rakouský tenista vyhrál 7:6, 7:6, 4:6 a 7:6.

Vítězka Roland Garros a Wimbledonu Halepová potřebovala k postupu přes Kontaveitovou jen třiapadesát minut. Sice ztratila čistou hrou úvodní game utkání, ale pak téměř bezchybnou hrou získala jedenáct her v řadě. Semifinále úvodního grandslamu sezony si Rumunka zahraje podruhé v kariéře. Předloni nakonec došla až do finále, v kterém podlehla Dánce Caroline Wozniacké.

Muguruzaová je na grandslamu nenasazená poprvé od roku 2014 a do semifinále Australian Open došla poprvé v kariéře. Stejně jako Halepová je i Španělka v minulosti grandslamovou vítězkou z pařížské antucy i z londýnské trávy.

V utkání s Pavljučenkovovou, přemožitelkou turnajové dvojky Karolíny Plíškové z třetího kola, nastřílela Muguruzaová v hodinu a půl dlouhém duelu 33 vítězných míčů. Obě hráčky měly v ostrém slunci v Rod Laver Areně problém s podáním.

První semifinálovou dvojici tvoří od úterý světová jednička Ashleigh Bartyová, která zdolala ve čtvrtfinále Petru Kvitovou, a Američanka Sofia Keninová.

Jednička Nadal ztroskotal na Thiemovi

Loňské finále si nezopakuje Rafael Nadal, který padl s Dominikem Thiemem. Rakouský tenista ovládl všechny tie-breaky a ve více než čtyřhodinovém zápase zvítězil 7:6, 7:6, 4:6 a 7:6. Poprvé se tak dostal do semifinále grandslamu mimo antukové Roland Garros. Jeho dalším soupeřem bude Němec Alexander Zverev, který seprobojoval do grandslamového semifinále na devatenáctý pokus .

Nadal ani v jednom z úvodních dvou setů neudržel náskok brejku, přičemž v tom prvním nevyužil setbol za stavu 5:4 při svém podání. Thiem s ním díky výbornému pohybu a nátlakové hře držel krok ve výměnách, pokaždé si ztracený servis vzal zpět a po výhrách ve dvou zkrácených hrách se dostal do vedení 2:0 na sety. Třetí set získal Nadal díky brejku v desátém gamu, na který Thiem nemohl odpovědět.

Ve čtvrté sadě favorizovaný Španěl ve druhé hře nevyužil tři brejkboly a vzápětí ztratil servis. Thiem si s přehledem držel podání a za stavu 5:4 měl šanci při vlastním servisu ukončit zápas. Chybami se o ni však připravil a Nadal si vynutil další tie-break. Thiem v něm využil třetí mečbol a zvítězil 8:6. Nadal vůbec poprvé prohrál tři zkrácené hry v jednom zápase.

Dvojnásobný finalista Roland Garros Thiem poprvé porazil Nadala na grandslamovém turnaji a znovu posunul své maximum na Australian Open, kde dosud došel maximálně do osmifinále. Posledním Rakušanem v singlovém semifinále melbournského grandslamu byl Thomas Muster, který v letech 1989 a 1997 boj o finále prohrál.

Thiem se nyní utká s debutantem v semifinále turnajů velké čtyřky Zverevem. Sedmý nasazený porazil 1:6, 6:3, 6:4 a 6:2 trojnásobného grandslamového vítěze Švýcara Stana Wawrinku, který v Melbourne získal titul v roce 2014.

Dvaadvacetiletý Zverev začal sezonu třemi prohrami na ATP Cupu, ale turnajem v Melbourne dosud procházel bez zaváhání. Když s Wawrinkou prohrál hladce první set, už se připravoval na další selhání.

„Už jsem byl připravený vysvětlit novinářům, proč jsem prohrál,“ přiznal sedmý hráč světového žebříčku. Předvedl však velký obrat a pocítil úlevu. „Nedokážete si představit, co to pro mě znamená. Na jiných turnajích se mi dařilo, vyhrál jsem Masters, vyhrál jsem Turnaj mistrů. Ale na grandslamech jsem nedokázal tuhle bariéru překonat. Doufám, že tohle je první z mnoha, které ještě přijdou,“ dodal.

Zverev před Australian Open slíbil, že za každý vyhraný zápas věnuje na obnovu hostitelské země po rozsáhlých ničivých požárech 10.000 dolarů. A pokud by se mu povedlo získat trofej, dá Australanům celou prémii 4,12 milionu.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Thiem (5-Rak.) - Nadal (1-Šp.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (8:6)
A. Zverev (7-Něm.) - Wawrinka (15-Švýc.) 1:6, 6:3, 6:4, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Halepová (4-Rum.) - Kontaveitová (28-Est.) 6:1, 6:1,
Muguruzaová (Šp.) - Pavljučenkovová (30-Rus.) 7:5, 6:3.

Čtyřhra - semifinále:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Krejčíková, Siniaková (4-ČR) 6:2, 6:3.
Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching (7-Tchaj-wan) 7:5, 6:2.

Junioři:

Dvouhra - 3. kolo:
Legout (Fr.) - Svrčina (10-ČR) 7:5, 6:3, Agafonov (Rus.) - Krumich (ČR) 6:3, 3:6, 7:6 (10:3).

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kym, Stricker (Švýc.) - Svrčina, Von der Schulenburg (2-ČR/Švýc.) 6:4, 6:4.

Juniorky:

Dvouhra - 3. kolo:
Mintegiová (12-Šp.) - Vidmanová (ČR) 6:4, 6:1.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
L. Fruhvirtová, Bartoneová (1-ČR/Lot.) - Nosková, Selechmetěvová (6-ČR/Rus.) 6:1, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud