22. ledna 2023 • 11:31

Štěpánek bouří v lóži a počítá sety. Korda míří za tátou, ozvala se i sestra

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když kráčí na Laverův stadion chodbou, kde jsou zvěčněni bývalí šampioni, dotkne se dvou portrétů. Táty Petra a svého rádce Andre Agassiho. První vyhrál v Melbourne před čtvrt stoletím, druhý naposledy před dvaceti lety. A Sebastian Korda, momentálně 31. na žebříčku, se jim může vyrovnat. Poprvé v životě stanul dvaadvacetiletý mladík z Floridy v grandslamovém čtvrtfinále. Velký skalp Daniila Medveděva zaštítil ve čtvrtém kole triumfem nad vytáhlým Polákem Hubertem Hurkaczem 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6 (7) a do euforie dostal v Melbourne svého kouče Radka Štěpánka i přítelkyni Ivanu Nedvědovou.



Štěpánek se Kordy naplno ujal po loňském US Open. Od té chvíle vyhrál rodák z Bradentonu 19 z 25 utkání a zapsal tři finále na ATP. Vlastně se o Kordu starají dva Štěpánci – známější Radek a také Martin, už léta uznávaný trenér. Ten doprovázel Sebastiana na turnaji v Adelaide, kde si ve finále vytvořil mečbol na Novaka Djokoviče. Radek jmenovce vystřídal v Melbourne. A pořád se daří.

„Štěpec“ ve stejném žlutém tričku jako obléká Sebastian bouří v hráčově boxu. Po každém vyhraném míčku v koncovce s Hurkaczem vyskakoval ze sedačky, tu si ukázal na hlavu, aby jeho svěřenec zůstal mentálně silný. Pak zase divoce pumpoval rukama. V záběru televizních kamer byl skoro stejně jako samotní hráči. „Už jen 12 setů,“ psal Štěpánek deníku Sport a webu iSport.cz po triumfu nad Medveděvem. Po postupu do čtvrtfinále na gratulaci odpověděl smajlíkem s vyplazeným jazykem.

Tenhle americko-český tým nemá malé plány. „Na top 10 má Sebik určitě. Když se mu všechny věci sejdou a zůstane zdravý, jeho čas přijde dřív než později,“ předpovídal Štěpánek před měsícem, když se s Kordou juniorem připravovali na sezonu v Praze a on poprvé promluvil o nové kolaboraci. „Říkám tomu circle of life. Kruh života. Petr mi asi před deseti lety říkal: Třeba se stane, že jednou budeš trénovat mého syna. Dneska je to realita mého života,“ vyprávěl dvojnásobný daviscupový vítěz, nad jehož kariérou bděl Sebastianův otec.

On teď vrací, co dostal. A může si užívat kouzlo, které mají Kordovi v osudovém Melbourne. Táta tam vyhrál v roce 1998 svůj jediný grandslamový titul, nejstarší z jeho dětí Jessica pak v roce 2012 ovládla golfové Australian Open. Což se povedlo o sedm let později i Nelly.

Vlastně i Sebastian už je australským šampionem. V sezoně 2018 ovládl u řeky Yarry juniorku. Z předpokoje velkého tenisu teď dělá mílové kroky na nejblyštivější scéně. Vybojoval si zde první grandslamové čtvrtfinále kariéry a i v něm má velkou šanci. Vždyť narazí na Rusa Karena Chačanova, světovou dvacítku.

Radost má jistě i Andre Agassi. U něj v Las Vegas se před dvěma lety Sebastian stavil na předsezonním tréninkovém bloku, zahrál si i s jeho manželkou Steffi Grafovou. Od té doby jsou v čilém kontaktu, legendární Američan je neocenitelným rádcem.

Proto ani na něj nezapomíná, když kráčí chodbou na kurt. „Vždycky si s Andrem a tátou pomyslně plácnu, aby mi dodali energii. Vím, že jsou se mnou a že se dívají,“ popisoval s úsměvem po posledním mači Korda. V Americe sleduje jeho tažení celá rodina, jen sestra Nelly s obtížemi. Právě hraje golfové Masters u Orlanda, kde se jí reportéři otázali, co říká na bratrův výrok, že je i přes poslední úspěchy pořád nejhorším sportovcem v rodině. „Naopak, je ten nejlepší. Závidím mu jeho golfový švih, skvěle bruslí, jde mu golf i tenis,“ vzkazovala bráchovi.

Ještě devět setů a i on bude šampionem dospělého Australian Open, tak jak je to v geniální sportovní rodině běžné.

Sebastian Korda si poprvé v kariéře zahraje čtvrtfinále grandslamu
Sebastian Korda si poprvé v kariéře zahraje čtvrtfinále grandslamu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud