27. ledna 2023 • 12:06

Djokovič ve finále i bez podpory otce. O titul se utká s Tsitsipasem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič porazil v semifinále Australian Open Tommyho Paula z USA 7:5, 6:1, 6:2 a v nedělním finále se utká se Stefanosem Tsitsipasem o 22. grandslamový titul, kterým by vyrovnal rekord Španěla Rafaela Nadala. Třetí nasazený řecký hráč, jenž ve čtvrtfinále vyřadil Jiřího Lehečku, zdolal v úvodním semifinále Rusa Karena Chačanova 7:6, 6:4, 6:7, 6:3 a podruhé v kariéře prošel do grandslamového finále.



V Melbourne může Djokovičovi oplatit porážku z finálového debutu na Roland Garros v roce 2021, kde Tsitsipas prohrál, přestože vedl už 2:0 na sety. Djokovič má šanci ziskem jubilejního desátého titulu z Australian Open vylepšit vlastní zdejší rekordní bilanci, ve hře bude i post světové jedničky. Na tenisový trůn usedne majitel trofeje.

Pětatřicetiletý Djokovič, jenž v pořadí ATP figuruje na 5. místě, si zahraje 33. grandslamové finále. V Melbourne ještě nikdy v semifinále ani ve finále neprohrál a momentálně drží na zdejších dvorcích rekordní sérii 27 vítězných zápasů. Vloni o start přišel kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru.

O deset let mladší soupeř byl v grandslamovém semifinále poprvé se zkušenějším Djokovičem držel v prvním vzájemném duelu po nervózním úvodu krok jen v prvním setu. Od stavu 1:5 Paul zatlačil, skvěle se pohyboval a vyrovnal na 5:5, pak ale opět převzal kontrolu nad zápasem čtvrtý nasazený Srb. Po dvou hodinách a 22 minutách proměnil první mečbol.

Čtyřiadvacetiletý Tsitsipas, jenž si předloni v Paříži zahrál finále grandslamu jako první Řek v historii, porazil o dva roky staršího Chačanova i v šestém vzájemném utkání. Zápas mohl ukončit už ve třech setech, nejprve ale nezvládl za stavu 5:4 duel dopodávat a v tie-breaku pak nedokázal proměnit dva mečboly.

Ve čtvrté sadě už byl ale opět při svém servisu suverénní, soupeři hned v úvodu sebral podání a na čtvrtý pokus v semifinále na Australian Open uspěl. Ve věku 24 let a 170 dní je zdejším nejmladším finalistou za posledních dvanáct let. Stříbrný olympijský medailista Chačanov naopak prohrál i druhé grandslamové semifinále, vloni marně útočil na postup do finále US Open.

Tsitsipas se mohl v Melbourne, kde žije mimo Řecko a Kypr nejpočetnější komunita řecky hovořících obyvatel, spolehnout na masivní podporu fanoušků. "Před lety jsem sledoval, jak tu hrál ve finále Marcos Baghdatis a už jako dítě jsem snil o tom, že si tady zahraju finále. Mám radost, že se to povedlo," připomněl Tsitsipas v rozhovoru na kurtu kyperského tenistu, který v roce 2006 prohrál až ve finále se Švýcarem Rogerem Federerem.

Sám by nedělní duel o titul rád zvládl lépe. "Teď bojuju o grandslamový titul a místo světové jedničky. Pro takové chvíle jsem tvrdě dřel," řekl Tsitsipas, jenž na tenisovém trůnu vystřídá zraněného Španěla Carlose Alcaraze, pokud ve finále zvítězí. "To číslo se mi líbí," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud