24. ledna 2024 • 15:32

Nosková končí, peprný souboj v deblu ovládla Siniaková. Loučí se i Alcaraz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohádka Lindy Noskové na Australian Open je u konce. Devatenáctiletá česká hráčka nestačila ve čtvrtfinále na Ukrajinku Dajanu Jastremskou. V Areně Roda Lavera jí podlehla 3:6 a 4:6. Pikantní duel pak proti sobě sehrála česká dvojice Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Dlouholeté spoluhráčky ve čtyřhře se už po boku nových kolegyň utkaly v rámci deblového čtvrtfinále. Úspěšnější byla Siniaková, která spolu se Storm Hunterovou otočila vývoj zápasu a proklouzla do semifinále po výsledku 4:6, 7:5 a 6:4. S turnajem se překvapivě loučí i Carlos Alcaraz, který nestačil na Alexandera Zvereva.



Devatenáctiletá tenistka Linda Nosková na Australian Open do premiérového semifinále grandslamu nepostoupila. Ukrajince Dajaně Jastremské podlehla na tvrdých kurtech v Melbourne za hodinu a 20 minut 3:6, 4:6. Rodačka z Oděsy, která prošla do hlavní soutěže z kvalifikace, se utká o postup do finále s turnajovou dvanáctkou Číňankou Čeng Čchin-wen, nebo Ruskou Annou Kalinskou.

Padesátá hráčka světa Nosková, která mimo jiné porazila ve 3. kole světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, nevyužila možnost si napočtvrté vylepšit grandslamové maximum. Dosud byla nejdále vloni ve druhém kole Roland Garros a US Open. V dnešním čtvrtfinále přišla třikrát o servis, soupeřku „brejkla“ jen jednou. Jastremská také zvítězila v počtu vítězných míčů poměrem 19:6. Turnaj tak pokračuje ve dvouhře bez českých zástupců.

„V porovnání s předchozími dny bylo velké horko. Míče létaly velmi rychle a ona také hrála dost rychle. Já jsem naopak měla pocit, že nejsem stoprocentně na kurtu. Možná to bylo i tím, že jsem minulý zápas moc nehrála,“ řekla na tiskové konferenci Nosková, která ve čtvrtfinále s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou odehrála jen tři gamy, než soupeřka kvůli zranění zad skrečovala.

„Měla jsem tak dva volné dny. Od začátku jsem se nezvládla dostat mentálně do zápasu. Ona naopak brzy vedla a zápas kontrolovala,“ doplnila Nosková.

Třiadvacetiletá Jastremská, která také vyřadila v prvním kole wimbledonskou vítězku Markétu Vondroušovou, prožívá dál nejlepší grandslamové vystoupení v kariéře. Dosud byla nejdále v osmifinále Wimbledonu v roce 2019. Je rovněž první tenistkou od roku 1978, která se z kvalifikace dostala až mezi čtyři nejlepší hráčky Australian Open.

„Je to skvělé, zapsat se do historie. Tou dobou jsem se ještě ani nenarodila. Jsem šťastná a unavená.“ uvedla v rozhovoru na kurtu Jastremská. „Ani nijak necítím, že hraju tak dobře. Snažím se jen hrát, jak to jde, protože jsem velmi unavená. Snažím se ze sebe vydat maximum, co to jde a zbytek už je jen boj,“ doplnila.

Nosková vstoupila do prvního grandslamového čtvrtfinále v kariéře nadějně a už ve třetí hře prolomila soupeřčin servis. Výhodu brejku ale vzápětí nepotvrdila a 93. hráčka světa Jastremská srovnala. Rozhodl nakonec osmý game, kde Ukrajinka sebrala Noskové podání ještě jednou. Za stavu 5:3 odvrátila brejkbol a ujala se po 37 minutách hry vedení.

Také ve druhém setu se obě hráčky spoléhaly na svůj servis. Nosková jej držela až do sedmé hry. Přestože smazala nepříznivý stav 15:40, Jastremská si později vypracovala další brejkbol, a ten už využila. Sama pak zůstala při svém podání stoprocentní a zakončila utkání prvním využitým mečbolem.

„Teď ve mně převažují negativní pocity. Jsem smutná. Pravděpodobně si celé tohle působení uvědomím až po pár dnech. Jinak to byl ale skvělý turnaj a pokusím se jít dál,“ dodala Nosková.

Krejčíková a Siniaková se proti sobě utkaly poprvé od chvíle, co na konci minulé sezony přerušily na popud Siniakové úspěšnou spolupráci. Na Australian Open mohly obhajovat společný titul.

Čtvrtfinále se lépe vyvíjelo pro Krejčíkovou a se Siegemundovou získaly první set. Ve druhé sadě vedl česko-německý pár 5:4, Siniaková s Hunterovou ale zvládly závěr lépe a díky brejku v jedenácté hře vývoj zápasu srovnaly.

V rozhodujícím setu vedly nasazené pětky Krejčíková a Siegemundová už 4:1. Ztratily ale následujících pět her a Siniaková s Hunterovou zakončily duel druhým využitým mečbolem. V boji o finále narazí na Belgičanku Elise Mertensovou a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu, které tvoří druhý nasazený pár.

Alcaraz končí, nestačil na Zvereva

Druhý hráč světového žebříčku Carlos Alcaraz vypadl ve čtvrtfinále Australian Open. Španělský tenista prohrál s Alexandrem Zverevem 1:6, 3:6, 7:6, 4:6. Šestý nasazený Němec postoupil v Melbourne do semifinále poprvé v kariéře a narazí na Daniila Medveděva z Ruska, který zdolal 7:6, 2:6, 6:3, 5:7 a 6:4 Huberta Hurkacze z Polska.

V ženské dvouhře premiérovou účast v grandslamovém semifinále vybojovala Číňanka Čeng Čchin-wen, která otočila čtvrtfinále s Annou Kalinskou z Ruska a vyhrála 6:7, 6:3 a 6:1. O finále si zahraje s přemožitelkou Lindy Noskové Ukrajinkou Dajanou Jastremskou.

Šestadvacetiletý Zverev o šest let mladšího soupeře od počátku jasně přehrával a zdálo se, že zápas ukončí hladce ve třech setech. Ve třetí sadě vedl už 4:1 a 5:2, duel ale nedokázal uzavřít. Úřadující wimbledonský šampion vybojoval tie-break, v němž od stavu 0:2 získal sedm výměn v řadě a vynutil si pokračování. Vyrovnanou čtvrtou sadu ale nakonec přece jen získal Zverev, který po třech hodinách a osmi minutách proměnil první mečbol.

Účast ve čtvrtfinále byla pro Alcaraze i tak nejlepším výsledkem na Australian Open. Při debutu v roce 2021 vypadl ve druhém kole, o rok později přidal třetí kolo a vloni o start v Melbourne coby šampion US Open přišel kvůli zranění. Na dalších grandslamových turnajích sezony pak došel vždy minimálně do semifinále a ve Wimbledonu získal druhý grandslamový titul kariéry.

Medveděv potřeboval na postup čtyři hodiny. Dobře rozehraný první set získal až v tie-breaku, do druhého vstoupil ztrátou servisu a Hurkacz srovnal. Třetí sada opět patřila sedmadvacetiletému Rusovi, který pak ve čtvrté vedl 4:2, ale soupeř skóre otočil a vynutil si rozhodující set.

V něm byla hra vyrovnaná až do stavu 3:3, kdy Medveděv sebral devátému hráči světa podání a vykročil za postupem. Semifinále v Melbourne si vítěz US Open z roku 2021 zahraje potřetí, obě předchozí účasti proměnil ve finálovou účast. V roce 2021 ale prohrál s Novakem Djokovičem, rok na to s Rafaelem Nadalem.

„Jsem naprosto zničený,“ řekl v rozhovoru na kurtu Medveděv, který na probíhajícím Australian Open odehrál druhý pětisetový zápas. Ve druhém kole třetí hráč světa potřeboval někdejší první hráč světa na postup přes Emila Ruusuvuoriho z Finska téměř čtyři a půl hodiny.

Dosavadním grandslamovým maximem jednadvacetileté Čeng Čchin-wen bylo čtvrtfinále na loňském US Open. Do semifinále na turnajích velké čtyřky prošla jako třetí čínská tenistka v historii, před ní to dokázaly vítězka Roland Garros 2011 a Australian 2014 Open Li Na a Čeng Ťie.

Výsledky tenisového Australian Open:

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Zverev (6-Něm.) - Alcaraz (2-Šp.) 6:1, 6:3, 6:7 (2:7), 6:4,
Medveděv (3-Rus.) - Hurkacz (9-Pol.) 7:6 (7:4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Jastremská (Ukr.) - Nosková (ČR) 6:3, 6:4,
Čeng Čchin-wen (12-Čína) - Kalinská (Rus.) 6:7 (4:7), 6:3, 6:1.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Siniaková
, Hunterová (3-ČR/Austr.) - Krejčíková, Siegemundová (5-ČR/Něm.) 4:6, 7:5, 6:4.

Junioři:

Dvouhra - 3. kolo:
Bigun (5-USA) - Brunclík (11-ČR) 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (10:8),
Kumstát (ČR) - Razeghi (6-USA) 7:6 (7:4), 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Brunclík
, Frydrych (5-ČR/Brit.) - Dedura-Palomero, Schönhaus (Něm.) 6:2, 6:2,
Cina, Sakamoto (1-It./Jap.) - Budkov Kjaer, Kumstát (8-Nor./ČR) 6:3, 6:2.

Juniorky:

Dvouhra - 3. kolo:
Koikeová (10-Jap.) - Valdmannová (ČR) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Paštiková
, Stuseková (ČR/Něm.) - Jointová, Sidorovová (6-Austr./Rus.) 0:6, 6:1, 10:5,
Koikeová, Saitová (1-Jap.) - Nijkampová, Valdmannová (Niz./ČR) 7:5, 6:1.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud