Jan Jaroch
11. listopadu 2023 • 22:43

BJK Cup: Česko - Kanada 1:2. Konec v semifinále, pád čtyřhry i Vondroušové

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SEVILLY | Dva pokusy na postup do finále měly české tenistky v BJK Cupu. V Seville vedly 1:0 po bodu Barbory Krejčíkové proti kanadské dvojce, trumfy Markéta Vondroušová ani pár K+S ale postupový bod nepřidaly. Do boje o titul tak překvapivě postupují po výhře 2:1 Kanaďanky vedené fenomenální Leylah Fernandezovou. České čekání na triumf v BJK Cupu se tak protáhne minimálně na šest let.



Kapitán Petr Pála narýsoval před zápasem jasný plán. Ve vstupním souboji dvojek eliminovat Marinu Stakusicovou, osmnáctiletou Kanaďanku, která se poslední týdny utrhla ze řetězu a vyhrála 19 z 20 zápasů včetně obou svých singlů v Seville.

Do role „krotitelky kanadského zjevení“ Stakusicové pasoval těžkou váhu Barboru Krejčíkovou, v Seville se tak do dvouhry zapojilo všech pět nominovaných hráček. Jako poslední z nich grandslamová šampionka a světová desítka Krejčíková. Proti takové hvězdě ještě mladičká hráčka z Ontaria nikdy nenastoupila a rychle pochopila, kolik schodů jí ještě z 258. místa žebříčku zbývá vystoupat, pokud chce patřit k elitě. Krejčíková na centrkurtu kontrolovala mač od prvního balónku a Stakusicovou za 83 minut zbavila kouzla (6:2, 6:1).

Český výběr byl tam, kde plánoval. A v kapse měl další dva trumfy, jak střet s javorovými listy rozhodnout – Markétu Vondroušovou a debl K+S. Vondroušová neprohrála v reprezentačním týmu šest let a třináct zápasů. „Když jdu na kurt, říkám si, kdy to přijde,“ prohodila v pátek. Bohužel prorocky. O den později její šňůra skončila.

V zápase, kdy si musela připadat, že hledí do zrcadla. Taktéž kanadská jednička Leylah Fernandezová hraje levou rukou, na dvorci je velmi hbitá a kreativní. Krosové forhendy Vondroušové, základní kamen její hry, tentokrát končily na silnější forhendové straně protivnice, což byl problém. Jednadvacetiletá Kanaďanka, světové číslo 35, si navíc dokázala na kurtu prosadit svou a agresivnějším projevem vydřela velký triumf 6:2, 2:6, 6:3.

Rozjetá Fernandezová se po půlhodinové pauze vypravila na čtyřhru po boku osmé deblistky žebříčku Gabriely Dabrowské a v první sadě poslala kanadský pár do překvapivého vedení 7:5. Siniaková si v jedenáctém gamu vybrala slabší chvíli. Spáchala minelu a následně na brejkbol dvojchybu, po které zlostně odhodila raketu, zatímco se soupeřky těšily z prvního brejku zápasu na 6:5, který vzápětí potvrdily.

Po boku mladší krajanky postupně vyrostla i veteránka Dabrowská. Kanaďanky byly v zápase, jenž je kvůli systému bez výhod loterií, stále nalepeny na favoritky. A když braly druhý set v tiebreaku 7:6 (3), česká cesta skončila po roce opět v semifinále.

Vstoupit do diskuse
12
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud