Jan Jaroch
21. listopadu 2012 • 19:45

Fascinující historie Davis Cupu. Slavný originál patří nyní Čechům

Autor: Jan Jaroch, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Není jako Stanley Cup, jehož originál stojí v torontské Síni slávy a vítězové dostávají propůjčenou pouze kopii. Davisův pohár putuje po světě tak, jak ho v roce 1900 odlili bostonští klenotníci. A jedna z nejvíc ikonických trofejí sportovního světa dnes zavítala do deníku Sport. Možnost vyfotografovat se s ní využily odpoledne stovky fanoušků! V Česku bude slavná salátová mísa celý rok stejně jako Fed Cup.



Štítek s vyrytými jmény letošních finalistů a především českých vítězů ještě pošlou zástupci Mezinárodní tenisové federace na českou stranu, ve čtvrtek si můžete prohlídnout alespoň ten ze slavného roku 1980 umístěný na prostředním ze tří podstavců Davis Cupu.

Pohár čeká v Česku řada akcí, jež se teprve plánují. „Přemýšlíme i o modelu Stanley Cup. Tedy že by pohár dostali k dispozici hráči i členové týmu a mohli ho ukázat v místech, kde tenisově vyrostli,“ pravil šéf České sportovní Miroslav Černošek.

Na rozdíl od Stanley Cupu nehlídají pohár stálí bodyguardi, ale starají se o něj proškolení čeští pracovníci. Česká kapitola bude jen jedním z mnoha dobrodružství, které pohár zažil. Jak to celé začalo?

V roce 1900, kdy se o něj hrálo poprvé, se mu posměšně říkalo Dwightův hrnec. Dnes je jednou ze tří nejznámějších sportovních trofejí.

To jednadvacetiletý student Harvardu Dwight Davis nemohl tušit, když ho za 750 dolarů nechal zhotovit a vyzval k tenisovému boji USA – Británie. Tak se začala psát slavná historie Davis Cupu.

Do redakce Sportu se dorazily se slavným Davis Cupem vyfotit stovky fanoušků
Video se připravuje ...

Bylo to roku 1932, když americký velvyslanec v Paříži pozval tehdy zasloužilého politika a někdejšího guvernéra Filipín Dwighta Davise na jednání francouzského parlamentu.

Davis však dostal nepohodlné místo za sloupem a domácí činovníci ho nehodlali přestěhovat.

Když selhala všechna naléhání a výčet Davisových politických úspěchů, chopil se velvyslanec posledního stébla. „Tohle je pan Davis, který založil tenisovou soutěž, již od roku 1927 vyhráváte.“

„Tak to je jiná, račte si přesednout,“ pravil úředník a posadil Davise do první řady. „Tehdy jsem si uvědomil, co je opravdu důležité,“ smál se politik a zakladatel slavné tradice, jenž krátce před svou smrtí přiznal, že kdyby tušil, jak velkého významu pohár nabude, nechal by ho odlít ze zlata.

Davis byl skutečným duchovním otcem celé soutěže. Pocházel z bohaté rodiny obchodníků v Sant Luis, kteří ho poslali na Harvard. Jenže mladý kluk místo vysedávání v přednáškových sálech raději pobíhal s raketou na travnatém kurtu. Harvard tehdy byla Mekka amerického tenisu, univerzita měla třicet kurtů a byl to její zdaleka nejpopulárnější sport.

Davis, jenž se po čtyřech letech tréninku vypracoval v uznávaného hráče, pak pojal nápad. Poměříme své síly s Brity, kde tenis vznikl. Tenisová rivalita mezi dvěma národy tehdy byla velká.

Radek Štěpánek a Tomáš Berdych děkují za podporu svým přítelkyním Nicole (vlevo) a Ester
Radek Štěpánek a Tomáš Berdych děkují za podporu svým přítelkyním Nicole (vlevo) a Ester

Davisův nápad na mezinárodní tenisovou soutěž týmů byl dílem okamžiku, který však přetrval přes sto let. Už od prvního ročníku se hrálo stejným formátem, který Davis vymyslel – tedy dvě dvouhry, čtyřhra a další dva singly.

Sám Davis se aktivně zúčastnil prvního ročníku, když vyhrál dvouhru i čtyřhru a pomohl Američanům v Bostonu rozhodnout duel s Brity již po dvou dnech – 3:0.

Radek zkoušel poslouchat ze salátové mísy jako z mušleFoto Pavel Mazáč (Sport)

A tak se začala psát slavná historie, při které pohár zažil mnoho dobrodružství. Jako když ho v roce 1933 po slavném vítězství Britů ve Francii ukradli Fred Perry s Francouzem Henrim Cochetem ze závěrečné slavnostní večeře a obrazili s ním mnohé bary a noční podniky ve městě.

Ještě předtím si do něj manželka australské hvězdy Normana Brookse dávala pivoňky, neboť jí pohár přišel velmi dekorativní.

Když byl poprvé Davis Cup v roce 1899 odlitý, měřil pouhých 33 centimetrů. Dnes má centimetrů 110 a v roce 2001 dostal třetí podstavec, na který se zapisují účastníci finále.

Jeho sláva po světě ale vyrostla ještě mnohem víc. Můžete se o tom sami přesvědčit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud