Pavel Novotný
22. května 2016 • 04:57

Češi na French Open: Tlak na loňskou hvězdu, zabijácký los i absence trenéra

Vstoupit do diskuse
0
  • Čeští tenisté vstupují do druhého grandslamového turnaje rokuČeští tenisté vstupují do druhého grandslamového turnaje rokuFOTO: sport

    Tenisová dřina v té maximální podobě. To představuje druhý grandslamový turnaj v roce, antukové French Open, které právě dnes začíná. Do boje vstoupí ve dvouhrách i třináct českých nadějí a fanoušci se mají opravdu na co těšit. Podaří se Lucii Šafářové navázat na loňskou fantastickou jízdu, jak si povede ve své grandslamové premiéře Adam Pavlásek či největší české hvězdy Tomáš Berdych a Petra Kvitová? Podívejte se na přehled všech českých tenistů a tenistek.

  • TOMÁŠ BERDYCH

    Tomáš Berdych vstupuje do French Open bez trenéraFoto EPA

    Na žebříčku: 8.
    Loni na French Open: osmifinále
    Soupeř v 1. kole: Vasek Pospisil (Kanada)

    Před pár dny se rozešel s koučem Danim Vallverduem, na Roland Garros tak bude poprvé v kariéře bojovat bez trenéra. Forma Tomáše Berdycha před druhým grandslamovým turnajem roku není oslnivá. Do antukového klání půjde se vzpomínkou na nejdrtivější životní porážku, kterou utrpěl v osmifinále v Římě, kde ho Belgičan Goffin zničil dvakrát 6:0.

    Loni Berdycha na French Open zastavil ve čtvrtfinále domácí Tsonga, letos ho na úvod čeká Kanaďan s českými předky Vasek Pospisil, 47. hráč světa. Vzájemná bilance pro českou jedničku moc nadějná není, oba dva vzájemné duely totiž prohrála. Připíše si rodák z Valašského Meziříčí první výhru?

  • JIŘÍ VESELÝ

    Jiří Veselý vstupuje do turnaje v pozici české dvojkyFoto Profimedia.cz

    Na žebříčku: 59.
    Loni na French Open: 1. kolo
    Soupeř v 1. kole: Rajeev Ram (USA)

    Celý tenisový svět šokoval Jiří Veselý ve druhém kole turnaje v Monte Carlu, když vyřadil světovou jedničku Novaka Djokoviče . Srbské mašině tak připravil první porážku v letošním roce. (kromě skreče s Lópezem na turnaji v Dubaji)

    Potom, co ho zpátky na zem poslal ve třetím kole Monfils, uhrála čeká dvojka čtvrtfinále v Istanbulu a zahrála si semifinále Challengeru v Římě. Loni v Paříži Jiří Veselý nestačil v pětisetové bitvě na Argentince Mayera, teď má proti 73. hráči světa Ramovi ideální možnost na bodový zisk.

  • LUKÁŠ ROSOL

    Lukáš Rosol na turnaji v MnichověFoto EPA

    Na žebříčku: 68.
    Loni na French Open: 3. kolo
    Soupeř v 1. kole: Stanislas Wawrinka

    O moc těžšího soupeře už Lukáš Rosol na úvod dostat nemohl. Obhájce titulu Stan Wawrinka bude chtít v Paříži dokázat, že jeho loňské tažení rozhodně nebylo náhodné. Shodou okolností se oba dva utkali v pátek v semifinále turnaje v Ženevě, kde byl úspěšnější Švýcar. Neměl to však jednoduché, vyhrál 2:1 na sety a s buldočí povahou brněnského rodáka to nebude mít snadné ani v Paříži.

  • RADEK ŠTĚPÁNEK

    Radek ŠtěpánekFoto EPA

    Na žebříčku: 129.
    Loni na French Open: nehrál
    Soupeř v 1. kole: Andy Murray (Velká Británie)

    Nezničitelný. Jinak snad karvinského rodáka v jeho 37 letech ani nejde charakterizovat. Stejně jako před Australian Open i do druhého grandslamového turnaje roku si proklestil cestu přes těžkou kvalifikaci. „Přiblížil jsem se znovu světové stovce, to je v mém věku unikát,“ ocenil sám sebe po zásluze Štěpánek . A jedno je jisté. V prvním kole proti rozjetému Andy Murraymu rozhodně neprodá kůži lacino.

  • ADAM PAVLÁSEK

    Adam Pavlásek vystřelil tabulkou vzhůruFoto Profimedia.cz

    Na žebříčku: 133.
    Loni na French Open: nehrál
    Soupeř v 1. kole: Roberto Carbealles Baena (Španělsko)

    Veliká grandslamová premiéra čeká na stále ještě velký talent českého tenisu Adama Pavláska. Český tenista si nikdy na turnaji velké čtyřky nezahrál a nepovedlo by se mu to ani letos. V kvalifikaci skončil ve třetím kole, do hlavní soutěže ale pronikl jako „Lucky Loser“.  I kdy se rodákovi z Bílovce v posledních zápasech tolik nedařilo, v Paříži by hned skončit nemusel. V cestě je totiž 115. hráč světa Roberto Carbealles Baena. 

  • PETRA KVITOVÁ

    Petra Kvitová na turnaji v MadriduFoto EPA

    Na žebříčku: 12.
    Loni na French Open: osmifinále
    Soupeřka v 1. kole: Danka Koviničová (Černá Hora)

    Vsadit si na to, jak dopadne Petra Kvitová na French Open, je srovnatelné s loterií. Česká jednička prochází v profesním i osobním životě pořádně turbulentním obdobím. Po rozchodu s trenérem Davidem Kotyzou dala vale i příteli Radku Meidlovi , do druhého grandslamového roku tak vstupuje pod vedením bývalého vynikajícího deblisty Františka Čermáka. Na úvod ji čeká nepříjemná soupeřka z Černé Hory – 57. hráčka světa Danka Koviničová.

  • LUCIE ŠAFÁŘOVÁ

    Lucie Šafářová si hladce poradila s domácí SchiavoneovouFoto ČTK

    Na žebříčku: 13.
    Loni na French Open: finále
    Soupeřka v 1. kole: Vitalija Ďjačenková (Rusko)

    Neskutečné tažení loňským French Open v podání Lucie Šafářové vstoupilo do dějin českého tenisu. Finálová bitva se Serenou Williamsovou a triumf ve čtyřhře se směle mohly rovnat úspěchu českých tenistek ve Fed Cupu.

    Poté však brněnskou rodačku trápily zdravotní problémy spojené s bakteriální infekcí, do formy se sympatická slečna dostala až na pražském turnaji ve Stromovce, kde zvítězila. V prvním kole Roland Garros ji čeká relativně příjemná soupeřka – ruská tenistka Vitalija Ďjačenková, které patří 223. příčka světa. Šafářová nemá jednoduchou pozici, protože po loňské vítězné jízdě obhajuje v Paříži mraky bodů do žebříčku.

  • KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ

    Česká tenistka Karolína Plíšková v utkání s krajankou Lucií Šafářovou na turnaji v PrazeFoto ČTK

    Na žebříčku: 19.
    Loni na French Open: 2. kolo
    Soupeřka v 1. kole: Shelby Rogersová (USA)

    Výborné výsledky ve Fed Cupu i na dalších turnajích. Kromě těch nejdůležitějších. Bohužel. Na grandslamech se Karolíně Plíškové  zatím stále nedaří. Důkazem budiž loňské Roland Garros, kde skočila ve druhém kole na v té době sté hráčce světa Mituové.

    Prolomit by Plíšková chtěla právě v Paříži, antukový povrch ale zrovna dvakrát nemiluje. „Zatím se mi na antuce úplně nedařilo, ani loni v Paříži, ale je dobré, že tam neobhajuju moc bodů. To se mi tenhle rok na turnajích moc nestává," říká rodačka z Loun. V prvním kole na ni čeká 108. tenistka světa Shelby Rogersová.

  • BARBORA STRÝCOVÁ

    Barbora Strýcová s přehledem postoupila do dalšího kolaFoto EPA

    Na žebříčku: 33.
    Loni na French Open: 1. kolo
    Soupeřka v 1. kole: Lucie Hradecká

    Nejlepší Češka v letošní sezoně? Není pochyb, je to Barbora Strýcová . Plzeňská rodačka zažívá ve svých třiceti letech asi nejlepší období kariéry. Svoji formu bude chtít prodat i v Paříži, má to však jeden háček.

    Vynechejte rok 2013, kde navíc Strýcová vyhrávala jen v kvalifikaci, a vyjde vám, že impulsivní tenistka tento turnaj vůbec nemusí. Naposledy zde zápas v hlavní soutěži vyhrála v roce 2016, jinak pravidelně končí v prvních kolech. Stejně se jí "vedlo" i loni, když dohrála na Pironkovové. Letos ji na úvod čeká bitva s krajankou Lucií Hradeckou.

  • DENISA ALLERTOVÁ

    Denisa Allertová v prvním kole Australian Open svoji krajanku Petru Cetkovskou opravdu nešetřilaFoto Reuters

    Na žebříčku: 68.
    Loni na French Open: 2. kolo
    Soupeřka v 1. kole: Kurumi Naraová

    Šestý grandslam kariéry čeká na třiadvacetiletou Denisu Allertovou. A rodačka z Prahy dodržuje jednu moc příjemnou zásadu, totiž nikdy nekončí na turnajích velké čtyřky na úvodní soupeřce. Potvrdit to bude chtít i letos, kde vyzve nepříjemnou Japonku Kurumi Naraovou, 87. hráčku světa. Loni dohrála stejně jako Strýcová na Bulharce Pironkovové.

  • KATEŘINA SINIAKOVÁ

    Tenistka Siniaková deblový titul v Taškentu neobhájilaFoto Profimedia.cz

    Na žebříčku: 107.
    Loni na French Open: 2. kolo
    Soupeřka v 1. kole: Carla Suárezová-Navarrová (Španělsko)

    Teprve dvacet let je velké naději českého tenisu Kateřině Siniakové. Hráčka s ruskými předky se netají velkými ambicemi a potvrdit by je chtěla třeba právě v Paříži. Formu má výbornou, na turnaji ITF v Trnavě vyhrála, předtím v Madridu trápila ve třetím kole bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou. V prvním kole jí však čeká světová čtrnáctka Carla Suárezová-Navarrová.

  • KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ

    Plíšková litovala zvláště druhého setu.Foto Profimedia

    Na žebříčku: 110.
    Loni na French Open: 2. kolo
    Soupeřka v 1. kole: Teliana Pereiraová (Brazílie)

    Na úspěchy svého o dvě minuty mladšího dvojčete se zatím může jenom dívat. Kristýna Plíšková by však chtěla vystoupit ze stínu své slavné sestry už na letošním French Open. Loni skončila hned v prvním kole, letos na úvod narazí na 81. hráčku světa Brazilku Telianu Pereirovou. A soupeřka pro případné druhé kolo? Světová jednička Serena Williamsová.

  • LUCIE HRADECKÁ

    Lucie Hradecká do Istanbulu neodjedeFoto Reuters

    Na žebříčku: 146.
    Loni na French Open: 2. kolo
    Soupeřka v 1. kole: Barbora Strýcová

    Ranařka z Prahy prošla v Paříži nervydrásající kvalifikací, když ve třetím kole zdolala v rozhodující třetí sadě Američanku Mingovou 11:9. Na úvod pařížského klání jí čeká rozjetá Barbora Strýcová, znalost prostředí však bude na straně Hradecké. V loňském roce skončila fedcupová hrdinka ze čtyřhry z duelu ve Švýcarsku ve druhém kole na Viktorii Azarenkové.

  • SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud