20. května 2016 • 16:39

Tenisový šéf z Ruska: Se Šarapovovou je to vážné, už nikdy nemusí hrát

Autor: pan, jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace je zlá, Maria Šarapovová už nemusí hrát nikdy tenis. S tímto výrokem pro agenturu R-Sport ve čtvrtek přišel Šamil Tarpiščev, prezident Ruské tenisové federace. Šarapovová je od 12. března dočasně suspendovaná za pozitivní nález na zakázanou látku meldonium a v Londýně ve čtvrtek měla druhým dnem absolvovat slyšení před komisí ITF.



Ačkoliv sama tenistka při oznámení pozitivního testu tvrdila, že je odhodlána pokračovat v kariéře, Tarpiščev nyní pronesl, že je to „velmi nepravděpodobné“. Šarapovové hrozí až čtyřletý distanc, odborníci však obecně čekají spíš mírnější trest na úrovni šesti až dvanácti měsíců.

Tarpiščevův výrok může být zákulisní hrou, jak na ITF vytvořit větší tlak, stejně tak však může jít o reálný popis situace. O výši trestu by se mělo údajně rozhodnout zhruba do dvou týdnů.

Maria Šarapovová se k dopingové kauze přiznala 7. března na tiskové konferenci konané v Los Angeles. Překvapeným novinářům oznámila pozitivní dopingový test po letošním Australian Open, kdy byla v jejím těle objevena zakázaná látka meldonium.

Meldonium bylo ještě v loňském roce mezi povolenými léky, na seznam zakázaných látek se dostalo od prvního ledna letošního roku.

Halepová kritizovala, Djokovič na straně ruské hráčky

Maria Šarapovová dle svých slov opomněla sledovat aktualizovaný seznam, který dopingová komise hráčům a hráčkám zaslala. Meldonium Ruska užívala již řadu let jako prevenci proti cukrovce a nepravidelnému srdečnímu tepu, které se v její rodině v minulosti objevovaly.

"Posledních deset let jsem brala látku, která se prvního ledna stala nelegální. Udělala jsem obrovskou chybu, že jsem se nepodívala na aktualizovaný seznam zakázaných látek," kála se bývalá světová jednička.

Podle některých informací dostala Maria Šarapovová pět písemných varování o tom, že meldonium se od nového roku nebude smět užívat. To však pětinásobná grandslamová vítězka odmítla. "Objevily se zprávy o tom, že jsem byla pětkrát varována o chystaném zákazu látky, kterou jsem brala. To ale není pravda, nic takového se nestalo."

Proti ruské tenistce se postavila i řada tenisových osobností, které v její čisté úmysly nevěří. "Je těžké uvěřit, že nikdo v jejím týmu, nikdo z těch 25 nebo 30 lidí, kteří pro ni pracují, nebo dokonce Maria sama, netušili, že k tomu došlo," říká například legendární John McEnroe.

S kritikou přišly i rumunská hvězda Simona Halepová, Francouzka Kristina Mladenovicova a řada dalších. Na stranu ruské hráčky se naopak postavily světové jedničky Serena Wiliamsová a Novak Djokovič.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud