Michal Koštuřík
12. června 2021 • 20:40

Krejčíkové fandili doma. Starosta slíbil studnu, první kouč neměl nervy

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ty vole, to je mazec! Ruce známých Barbory Krejčíkové vyletěly po čtvrtém proměněném mečbolu nahoru, penzion U Brázdů vedle kurtů v Ivančicích-Němčicích se otřásal bujarým veselím nad triumfem zdejší rodačky. Starosta města Milan Buček slíbil po finále French Open vybudování studny. „Nutně ji potřebujeme,“ oddechl si předseda oddílu Petr Raus.     



Až půl hodiny po velkolepém zápase se osmasedmdesátiletý Antonín Ondra, první trenér Barbory Krejčíkové, objevil ve dveřích restaurace. V ruce držel starý telefon a žlutou šňůru na vyplétání raket. „Jak hráli?“ culil se před partou tenistů z Ivančic, k nimž se vítězka French Open pořád hlásí. „Vždyť je tady doma,“ podotkla Marie Ondrová, manželka trenérského doyena, který je na prahu osmdesátky neuvěřitelně vitální. Jen na sledování zápasů v televizi nemá nervy.

Zasloužilí tenisté zdejšího klubu prožívali velký duel v penzionu U Brázdů. U dlouhého stolu se před obrazovkou usadilo sedmnáct lidí. Chlapi a ženy, kteří se v rodišti slavného herce Vladimíra Menšíka pohybují kolem tenisu a Krejčíkovou dobře znají. Plus starosta Milan Buček (52). „Všichni s Bárou nebo s jejím trenérem hráli. Já jsem házenkář,“ pousmál se Buček. „Osobně ji neznám, ale vím, že je super skromná holka. Je to vydřený úspěch. Když vyhrála třísetový maraton v semifinále navzdory křivdě od rozhodčích, měl jsem husí kůži. Nevztekala se, hrála dál. Nemá ty manýry, které v tenise dneska často vidíte,“ ocenil chování slavné rodačky.   

Už před zápasem s Pavljučenkovou bylo o čem mluvit. Místní měli čerstvé informace z tábora tenistky. Přímo v hledišti byl její bratr Martin, druhý starší sourozenec Petr musel zůstat s malými dětmi doma. „Báře došly ionťáky, vložky do bot, gely,“ sdělila Sportu Michaela Ciklová, vzdálenější příbuzná úspěšné sportovní gladiátorky. „Není to legrace. Ona je na něco zvyklá a není dobré to na konci měnit,“ dodala ustaraně.

Kurty v Ivančicích, kde Barbora Krejčíková začínala s tenisem
Kurty v Ivančicích, kde Barbora Krejčíková začínala s tenisem

Takže co s tím? Brácha Martin operativně sedl do auta a vyrazil v den utkání autem z Česka rovnou do Paříže! Stihl to, přivezl vše potřebné. A ve finále zasedl mezi hosty české hvězdy. „On je zvyklý,“ reagovala s úsměvem Ciklová na náročnou cestovní anabázi. Od začátku turnaje měla Krejčíková po ruce Radka, pro změnu bratra Ciklové. Ten žije dlouhodobě v Paříži, poskytoval tenistce podporu. Nikdo nový z rodiny se v lóži neobjevil.  

Tradice se mají dodržovat. Proto vítězka ani neuvažovala o tom, že pozve na finále do Paříže rodiče. Zorganizovat by to nejspíš šlo, jenže…„Bára říkala: ‚Japonky je v deblu pozvaly a prohrály,‘“ tlumočila Ciklová. Před prvním míčem pozvedli fanoušci půllitry s vychlazeným pivem a přiťukli si: Na Báru! Když se v televizi objevila tenistčina maminka, ozvalo se: „Á, mediální hvězda.“

Někdo tady ale stejně chyběl…Až na začátku druhého gamu se objevil v místnosti drobný důchodce. „Tondo, kde jsi byl? My jsme mysleli, že jsi v Paříži,“ vítali přítomní Ondru. Pán důchodového věku byl u začátků kariéry hrdinky French Open. „Já jsem na hřišti,“ usmál se Ondra a zase zmizel do zázemí sousedního tenisového klubu.

Od té doby začala zdejší rodačka na kurtu dominovat. První sadu zvládla s bravurou 6:1, nálada v restauraci se zvedala úměrně s každým vyhraným fiftýnem. Že by však Ivančice převrátilo finále vzhůru nohama, to ne. Kromě penzionu U Brázdů se v desetitisícovém městě fandilo veřejně pouze v baru Růže. Tam frčel rovněž EURO fotbal Wales-Švýcarsko.

Druhý set už zase osazenstvo utišil. „Musíme něco změnit. Málo fandíme,“ znělo od stolu. „Panáky,“ zazněl návrh. Zůstalo u něj. Také další objednávky se týkaly téměř výhradně piva.

Kouč Ondra se v tu chvíli slunil na lavičce u kurtu číslo jedna, po ruce telefon s online přenosem. „Jednička je moja,“ říkává s oblibou. V sobotu odpoledne zpoza plotu sledoval, jak hraje jeho syn s vnukem. Ani velké finále s bývalou svěřenkyní ho k obrazovce nepřikovalo. „Nemá na to nervy,“ vysvětlil starosta. Nakonec vypukla (nejen) U Brázdů velká sláva. „Bára vyhrála hlavou,“ tvrdil dojatý předseda Raus. „Kdo ví, kde by byla bez rodičů,“ podotkla Marie Ondrová.

V Ivančicích si nehýčkají jen Krejčíkovou. Od pondělí se začne fandit fotbalovému reprezentantovi Adamovi Hložkovi. Z Ivančic pochází i hokejista Radek Koblížek (finské Oulu) či házenkář Matěj Klíma z pražské Dukly, jeden ze strůjců letošního postupu Česka na mistrovství Evropy. „Snažíme se dělat hodně pro sport, hlavně pro mládež,“ shrnul starosta Buček.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud