7. listopadu 2023 • 07:40

1GA v pekařském módu. Splněný sen, líčí Šwiateková po návratu na trůn

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hvězdou od slavnostního zahájení až po finále. Tenistka Iga Šwiateková dobyla mexický Cancún, když na Turnaji mistryň ztratila v pěti kláních jen 20 gamů. V zápase o titul zničila nasazenou pětku Jessiku Pegulaovou 6:1, 6:0 a premiérovým triumfem na vrcholné akci si zajistila návrat na pozici světové jedničky. „Je to splněný sen,“ líčila Polka.



Když se před startem podniku pro nejlepší osmičku sezony sešly tenistky na pláži v Cancúnu, jedna z nich vyčnívala. Iga Šwiateková se oblékla do červených šatů a mezi hráčkami byla nepřehlédnutelná.

I na kurtu si pak počínala doslova neohroženě. Už v zahřívacím souboji s Markétou Vondroušovou (7:6, 6:0) rozdala kanára. V anglické terminologii „bagel“ si pak odnesla i Američanka Coco Gauffová. 

Právě odsud pramení na sociálních sítích čím dál více rozšířené označení „Iga bakery factory“, do kterého nechtěně zabloudila také finalistka Jessika Pegulaová.

Málokdo čekal, že by Polka mohla Američanku v zápase o titul přejet za pouhých 59 minut. 

„Jsem opravdu šťastná a jsem na sebe taky hrdá,“ prohlásila Šwiateková. „Tento týden nebyl jednoduchý, ale mám pocit, že je to odraz celé sezony. Jsem ráda, že jsem se dokázala se vším dobře vyrovnat a využít své zkušenosti.“

Pegulaová od stavu 1:1 prohrála 11 her v řadě. Jedinou brejkbolovou šanci si vypracovala v samém závěru druhé sady, jenže ji proti nelítostné soupeřce neproměnila. 

Šwiateková po mečbolu padla na záda, pak běžela za svými blízkými na tribuně. Po kurtu skákala v „nadalovském“ stylu. 

„Hrála opravdu solidně, vyvíjela na mě velký tlak,“ přiznala poražená Američanka. Stejně jako další soupeřky byla v Mexiku proti Šwiatekové bezbranná.

Staronová tenisová vládkyně v Cancúnu porazila wimbledonskou šampionku Vondroušovou, vítězku US Open Gauffovou a v semifinále rovněž světovou jedničku, která triumfovala na Australian Open, Arynu Sabalenkovou.

Rodačka z Varšavy předvedla nejdominantnější cestu k vítězství na Turnaji mistryň od znovuzavedení současného herního systému. Ztratila jen 20 her, čímž jednoznačně překonala počin Sereny Willamsové (32 her) z roku 2012.

Odměnou je kromě pohádkových 3 078 000 dolarů (zhruba 70 milionů korun) zasloužený návrat na trůn, který Šwiateková na dva měsíce přepustila. 

„Vrátím se na pozici světové jedničky, což je určitě splněný sen. Řekla bych, že jsem to v této sezoně už nečekala. Doufala jsem, že příští rok bude můj, ale vypadá to, že tvrdá práce a zaměření se na správné věci zafungovaly,“ líčila Šwiateková, která zakončí sezonu na nejvyšší příče podruhé za sebou.

Dvaadvacetiletá hráčka se stala nejmladší šampionkou Turnaje mistryň od istanbulského vítězství Petry Kvitové v roce 2011. Pro Polsko vybojovala druhý titul a navázala na úspěch Agnieszky Radwaňské před osmi lety.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud