Jan Jaroch
1. listopadu 2023 • 04:40

Zhrzené tenistky organizují odboj. WTA prý hrozí krach. Co se děje?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Frustrace, zlost, nevraživost. Negativní emoce dělají z Turnaje mistryň v Cancúnu vše jiné než sváteční vyvrcholení tenisového roku. A nejde jen o pořadatelský průšvih v Mexiku. Zlá krev mezi předními tenistkami a vedením jejich organizace WTA se vaří už dobrý měsíc. Co se děje v zákulisí?



Jde o nepěknou ironii osudu. V roce, kdy si WTA připomíná 50 let od svého založení, prožívá Ženská tenisová asociace hlubokou krizi. Sama vznikla díky odvaze a touze žen řídit svůj vlastní osud, dnes si však její členky připadají přesně opačně.

I wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová se přidala k odboji. „Má premiéra na Turnaji mistryň není vůbec taková, jak jsem si představovala. Tvrdě pracujeme, abychom se kvalifikovaly, a výsledkem je jen zklamání. Kurt není absolutně připravený a mám pocit, že lidi z WTA vůbec nezajímá, jak se na něm my hráčky cítíme. Nikdo nám nenaslouchá, nestará se o náš názor. Smutné,“ napsala světová šestka Vondroušová na sociální sítě.

Den poté, co ostrý vzkaz, v němž obviňuje WTA z toho, že pohrdá tenistkami, vyslala po sociálních médiích i jednička Aryna Sabalenková. Tohle již silně připomíná organizovanou kampaň, s jejíž pomocí hráčky vytváří tlak na svou „mateřskou“ organizaci, kterou dnes považují spíš za „macešskou“.

Odmysleme nyní cancúnský zápasový kurt v nedůstojném stavu, na němž jsou podle Vondroušové hrboly a bubliny, tudíž tenisáky odskakují naprosto nepravidelně a je nebezpečné po něm běhat. To už je pouze rudý hadr na býka, kterého rozzuřilo mnohem víc.

Oznámení Mexika jako dějiště Masters teprve dva měsíce před turnajem. Termínová i cestovní kolize s finále BJK Cupu, který začne v osm tisíc kilometrů vzdálené Seville jen dva dny po jeho skončení, vyhnala z národních týmů Igu Šwiatekovou, Coco Gauffovou či Jessicu Pegulaovou. Hráčky získaly pocit, že jsou jen bezcennými figurkami na šachovnici, které si šéfové posouvají, jak se jim zlíbí.

Schůzka s šéfem WTA? Hráčky předčasně odešly

Proto se začaly samy organizovat. Začátkem října během turnaje v Pekingu proběhlo podle serveru The Athletic několik hráčských mítinků mezi těmi nejlepšími. Výsledkem byl třístránkový dopis adresovaný vedení WTA podepsaný zhruba dvaceti předními tenistkami včetně Sabalenkové, Vondroušové, Jeleny Rybakinové či Uns Džábirové.

Hráčky v něm požadovaly zvýšení odměn, vstřícnější program turnajů, který je nebude fyzicky i psychicky ubíjet. Lepší péči na turnajích o děti a také přizvání zástupců PTPA do hráčského výboru WTA. PTPA (Professional Tennis Players Association), u jejíhož založení stál v roce 2020 Novak Djokovič, je odborovou organizací nabírající v zákulisí na síle. Přes výslovnou výzvu k písemné odpovědi se nikdy nedočkaly. Místo toho jim byly nabídnuty mítinky se šéfem WTA Stevem Simonem. Ten druhý v Cancúnu byl podle informací The Athletic tak dramatický, že z něj některé odešly ještě před koncem.

Simon, osmašedesátiletý Američan, jenž stojí v čele WTA už osm roků, se naopak hráčky snaží stále řídit pevnou rukou. Zástupci PTPA k mítinkům přizváni nebyli, neboť prý WTA hodlá mluvit výlučně se svými sportovkyněmi bez účasti trenérů, agentů a jiných vlivů.

Tenistky dostaly doporučení, jak se během Masters vyjadřovat k ožehavým tématům. Například k možnému pořádání Turnaje mistryň v Saúdské Arábii, kde je trestná homosexualita a nedodržují se lidská práva, jim bylo doporučeno prohlásit: „Ráda budu hrát, kdekoliv bude Turnaj mistryň pořádaný. Jde o prestižní podnik.“ Tenistky byly rovněž nabádány k vyjádření hrdosti na WTA a její iniciativy v příštích deseti letech navýšit odměny o 400 milionů dolarů. Pak byly poslány hrát na hrbolatý cancúnský dvorec, kde si mohou ublížit.

Mnohé WTA zazlívají, že nedala přednost před Mexikem konkurenční kandidatuře Česka, jmenovitě Ostravy pro letošní rok. Věci nejsou však černobílé. Osmičlenný hráčský výbor při WTA, jenž má poradní funkci, prý Cancún doporučil před Ostravou. Jak polským médiím prozradila Magda Linetteová, jeho tehdejší členka, zástupkyně ve výboru si nebyly stoprocentně jisté tím, zda by v Česku mohly nastoupit Rusky či Bělorusky. „A Ostrava nemá žádný pětihvězdičkový hotel. Chtěly jsme, aby holky byly při finále sezony na krásném místě a ne ve tří nebo čtyřhvězdičkovém hotelu v šedém městě,“ prohlásila Linetteová.

Kde by chtěly být nejlepší tenistky sezony právě teď, o tom dost výmluvně vypovídají jejich aktuální vyjádření.

Současná PR bouře se přežene, o pevných základech WTA se však pochybuje stále víc. Okruh trpí po koncích hvězd typu Sereny Williamsové, Marii Šarapovové či Ashleigh Bartyové menší globální přitažlivostí, roky po pandemii covidu byly pro organizaci velmi složité. Za sezony 2021 a 2022 údajně prodělala třicet milionů dolarů. Viceprezident kazachstánského tenisového svazu Jurij Polskij dokonce nedávno veřejně prohlásil, že WTA může do roku 2026 zkrachovat.

Vstoupit do diskuse
11
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud