Pavel Novotný
9. července 2016 • 14:45

Slavný Wimbledon? Vulgární hráči, útoky na rozhodčí i výhružka smrtí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejslavnější tenisový turnaj světa? Bezpochyby Wimbledon. Legendární klání nejlepších tenistů  planety však letos dostává tvrdý úder. Až nezvykle často jsou fanoušci i televizní diváci místo tenisových výměn svědky slovních přestřelek, za které by se nestyděli ani členové nejdrsnějšího jádra fotbalových rowdies.



Skvělé sportovní příběhy píše 130. ročník Wimbledonu. Senzační tažení 772. hráče světa Marcuse Willise, výborné výkony se smutným koncem pro Rogera Federera, dechberoucí česká bitva v podání Tomáše Berdycha a Jiřího Veselého... Na to vše budou fanoušci vzpomínat. Bohužel je zde i druhá, už ne tak veselá stránka turnaje. 

A tou je nezvyklé množství vulgarit a slovních útoků jak na rozhodčí, tak i hráčů mezi sebou. Podívejte se na výčet některých z nich.

Výhružka smrtí

Hned dva údery schytal jihoafrický tenista Kevin Anderson. Nejdříve v prvním kole překvapivě vypadl s Denisem Istominem, poté se na sociálních sítích stal terčem drsných útoků. "Za tohle chcípneš, jseš mrtvej." V podobném duchu se nesly výhružky na adresu 203 centimetrů vysokého tenisty.

"Je to od sázkařů. Takoví lidé jsou schopni všeho. Jsem profesionál a musím být připravený si s tím poradit. Nesmím si to brát, je třeba to nechat být a pokračovat dál," reagoval rodák z Johannesburgu.

Kyrgios znovu na scéně

Jako malou předehru k následujícím událostem lze brát slovní přestřelku mezi hlavním rozhodčím Mohamedem Lahyanim a známým rebelem Nickem Kyrgiosem v zápase prvního kola s Radkem Štěpánkem.

Když umpirový sudí australského tenistu napomenul za vulgární slovo, temperamentní hráč se k němu přiřítil a dožadoval se vysvětlení, za co je napomenut. "Dobře to víš, za co to je," reagoval Lahyani.

"Nemám tušení," trval na svém tenista s řeckými předky. "Nebudu to opakovat do mikrofonu," trval na svém sudí. Ani to však Kyrgiose nezastavilo. "Chci vědět, co jsem podle vás řekl," pokračoval neodbytný tenista. Žádného dalšího vysvětlení se však od zkušeného arbitra nedočkal.

Šílený Troicki

Pořádný skandál se však rozpoutal v zápase třetího kola mezi Viktorem Troickim a Španělem Albertem Ramosem-Vinolasem. Postaral se o něj srbský tenista, kterému se nelíbilo, že hlavní rozhodčí změnil rozhodnutí čárového, který nahlásil míč v autu, na dobrý. 

"Ne! V žádném případě," reagoval bleskově rodák z Bělehradu a vzal si od sběrače tenisák, aby hlavnímu rozhodčímu Torellovi ukázal míček, na kterém dle jeho názoru nebyla žádná stopa po čáře. "Není tady žádná bílá barva. Vidíš to? Podívej se!" hulákal Troicki na arbitra, který však zůstal neoblomný.

To však třicetiletého Srba nezastavilo. "Idiote! Ty jsi ten nejhorší rozhodčí v historii světa. Podívej se, co jsi udělal. Jsi děsnej," běsnil tenista. Následný mečbol už Ramos proti rozhozenému soupeř bez problémů proměnil a postoupil do třetího kola.

VIDEO: Viktor Troicki v ostré debatě s rozhodčím

Rozjetá Serena

V zápase proti krajance McHaleové se Serena Wiliamsová v prvním setu dlouho hledala. A nenašla. Sadu prohrála v tiebreaku, za což zaplatila raketa světové jedničky. Tu jednadvacetinásobná grandslamová šampionka několika údery o wimbledonský pažit rozsekala. Za to dostala od hlavního rozhodčího napomenutí.

To jí však nestačilo. Poté, co své dílo dokončila, hodila nebohé náčiní ze vzteku za sebe. Raketa přistála do klína nicnetušícího kameramana, za což měla podle pravidel následovat okamžitá diskvalifikace. Nestalo se. Serena nakonec utkání otočila a postoupila do dalšího kola.

"Byla jsem fakt naštvaná. Hodně příležitostí jsem zazdila. Za rozbití raket jsem byla již v minulosti několikrát potrestána. Ale na Roland Garros ani v Římě jsem žádnou raketu nerozbila, takže je vlastně všechno v pořádku," vysvětlila poněkud zvláštně svůj zkrat šestinásobná wimbledonská šampionka.

VIDEO: Bouřlivá reakce Sereny Williamsové

Jsi špinavec!

Další dávku vulgarit přinesl zápas třetího kola mezi Felicianem Lópezem a Fabiem Fogninim. Po proměněném mečbolu se španělský tenista pustil do ostré diskuse s trenérem svého soupeře. "Takového špinavce jsem ještě neviděl," řval López na Italova kouče.

Důvodem bylo údajně to, že trenér Fogniniho Jose Perlas měl na Lópeze po třetím setu zakřičet vulgární nadávku ve španělštině. "Něco takového se mi nestalo dvacet let. Ale pomohlo mi to, vyhecoval jsem se a hrál dobře," uzavřel vítěz.  

Urazil mě, co s tím uděláte?!

A jedeme dál. Pořádně veselo bylo i v utkání Juana Martina del Potra a vycházející hvězdy francouzského tenisu Lucase Pouilleho. Poté, kdy rozhodčí nahlásil úder Argentince jako moc dlouhý, reagoval na to vítěz US Open z roku 2011 tím, že si vyžádal kontrolu u "Jestřábího oka". To potvrdilo, že míč byl opravdu dobrý.

Francouzskému mladíkovi se však pro změnu nelíbilo to, že Del Potro si kontrolu dle jeho názoru vyžádal příliš pozdě. "Drž hubu," reagoval na jeho stížnosti Argentinec. "Řekl mi, abych držel hubu. Co s tím budete dělat," stěžoval si u hlavního rozhodčího Pouille. "Nic takového jsem neslyšel," hájil se sudí, kterého však dorazil nečekanou odpovědí Del Potro. "Ale ano, řekl jsem mu, ať drží hubu."

VIDEO: Del Potro a Lucas Pouille si měli o čem povídat

Ten sudí musí pryč

"Hvězdou" Wimbledonu je ale Viktor Troicki, který svoje skandální představení z dvouhry "vyšperkoval" výstupem i ve čtyřhře, kdy v zápase s krajanem Dušanem Lajovičem proti páru Štěpánek, Zimonjič žádal výměnu čárového sudího.

Lajnového rozhodčího se nejdřív ironicky zeptal, jestli je v pořádku. Následně se dožadoval jeho výměny u hlavního rozhodčího. "Vyměň ho, Mohammede. Vždyť poslední dva míče nebyly kousek v autu, ale zatracený kus," žádal Troicki rozhodčího Mohammeda Lahyaniho.

"Dej mu šanci, já mu věřím. Ještě jednu šanci," prosil za svého kolegu umpirový sudí. "Já se na něho nemůžu ani podívat. Dělá šílené chyby, tohle už je fakt moc," pokračoval Srb. Hlavní arbitr však svého kolegu na čáře podržel.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud